Nu skal lugten fjernes: Foderfabrik vil opføre 25 meter høj skorsten

Lugtprøver har vist, at foderfabrikken European Protein kan holde sig under grænseværdien. Men lugten er ikke forsvundet, og derfor vil virksomheden nu opføre en større skorsten. Arkivfoto: Leif Baun

Nu skal lugten fjernes: Foderfabrik vil opføre 25 meter høj skorsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En højere skorsten vil reducere lugtgenerne så meget, at fabrikken kommer til at lugte mindre end en rapsmark, lover direktør i European Protein, Jens Legarth.

Jelling: Der er sagt og skrevet meget om foderfabrikken European Protein, siden den startede sin produktion i november 2012 på Mangehøje 4 i udkanten af Jelling.

Støj, støv og især lugt har plaget beboerne i området, hvilket har resulteret i mange klager. Samtidig har fabrikkens miljøgodkendelse været et tilbagevendende punkt på byrådspolitikernes dagsorden i Vejle Kommune gennem flere år, inden der blev sat et foreløbigt punktum i sagen 13. december 2017, da den endelige miljøgodkendelse kom i hus.

Men nu er European Protein igen at finde på dagsordenen, idet teknisk udvalg i denne uge skal tage stilling til, om virksomheden skal have lov til at opføre en 25 meter høj skorsten.

Det er klart, at jo højere skorsten, jo mere reducerer vi lugten for omgivelserne.
Jens Legarth, direktør i European Protein

Ønsker ikke at genere

Lige nu har European Protein en 12 meter høj skorsten, som står i en lavning. Selv om lugtprøver viser, at fabrikkens røgudslip er under grænseværdien, er der stadig lugtgener for de nærmeste naboer.

- På trods af, at udslippet er under grænseværdien, synes vi, det er synd, hvis der er nogen, der stadig kan lugte noget. Det giver sig selv, at når vi har en 12 meter høj skorsten, som står i en lavning, så kommer der røg ud i næsehøjde. Miljøstyrelsen anbefaler en så høj skorsten som muligt, for så falder røgen og lugten ikke ned. Så kan vi ligeså godt få den forhøjet, for så generer det overhovedet ingen, siger Jens Legarth, direktør i European Protein.

Ifølge direktøren har der i år været to-tre klager over lugt fra fabrikken.

- Klagerne er tilfældigvis også kommet samme tidspunkt, som man spreder møg ud i forår og efterår. Men for, at der ikke skal være tvivl, om lugten kommer fra os eller ej, vil vi gerne sætte en større skorsten op. Vi ønsker ikke at genere borgerne, siger han.

Koster omkring 500.000 kroner

Tidligere har European Protein søgt om en tilladelse til at etablere en skorsten på 50 meter, men dengang gav teknisk udvalg et afslag. Jens Legarth er dog overbevist om, at en skorsten på 25 meter er nok for at undgå lugtproblemerne.

- Det er klart, at jo højere skorsten, jo mere reducerer vi lugten for omgivelserne. Men med en 25 meter høj skorsten kommer vi til at reducere lugten ned til én lugtenhed - det svarer til, at det kommer til at lugte mindre end en rapsmark. Med andre ord vil det betyde, at man faktisk ikke kan lugte noget, siger han.

Han vurderer, at det vil koste virksomheden lidt under 500.000 kroner at etablere den nye skorsten.

Tirsdag eftermiddag tager teknisk udvalg i Vejle Kommune stilling til ansøgningen fra European Protein.

Nu skal lugten fjernes: Foderfabrik vil opføre 25 meter høj skorsten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce