Rystet pizzeria-ejer: Folk vil kun arbejde sort

- Jeg betaler ligesom det står, at jeg skal i resturantørbranchen. Mine ansatte har det godt. De spiser og drikker gratis når de er på arbejde. Efter min mening har folk det alt for godt i Danmark. Hvis de arbejder for mig, så mister de boligstøtte og tilskud, og så vil de ikke arbejde, siger Jeton Merxha, der mener, at det er svært at finde medarbejdere, som vil arbejde på papirer. Foto: Yilmaz Polat

Rystet pizzeria-ejer: Folk vil kun arbejde sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeton Merxha, indehaver af pizzarestauranten Konstatinobel i Vejle, har mange gange oplevet, at borgere på offentlig ydelse vil arbejde sort i deres virksomhedspraktik. Indehaveren siger nej og har meldt det til Jobcenter Vejle, som ikke ønsker at kommentere den konkrete sag.

Vejle: Ud af min restaurant.

Sådan lyder meldingen i pizzarestauranten Konstatinobel Kebab & Pizza i Vejle, når borgere på offentlig ydelse som kontanthjælp og dagpenge spørger, om de må arbejde sort. Ifølge indehaver Jeton Merxha er det svært at finde ansatte, der vil arbejde på papirer.

- Folk vil ikke arbejde. Jeg vil gerne ansætte folk, men det vil de ikke. De vil gerne i praktik, og få dage efter spørger de, hvor meget jeg betaler i hånden. Det betyder, at de gerne vil have sorte penge. Lige så snart jeg siger nej, så smutter de, eller så smider jeg dem ud, siger Jerton Merxha.

Dette scenarie er ifølge ham sket så ofte, at han ikke længere har tal på, hvor mange gange han sagt nej til at betale sort. Ifølge indehaveren betaler han løn efter de pågældende overenskomster i restauratørbranchen.

- Det er ikke murere, jeg har ansat. Jeg har ikke råd til at betale sådan en løn. Og jeg vil ikke udlevere min restaurant ved at betale sort. Jeg betaler skat, moms, og jeg vil gerne bidrage til samfundet.

Jeg vil ikke udlevere min restaurant. Jeg betaler skat, moms, og jeg vil gerne bidrage til samfundet.
Jeton Merxha, indehaver af Konstantinobel Kebab & Pizza i Vejle

Mangler ansatte

Jeton Merxha mangler ansatte i restauranten til at gøre rent og bringe pizzaer ud og oplever det som meget vanskeligt at finde medarbejdere. Han har blandt andet søgt efter en chauffør på Facebook, hvor der i opslaget står:

- Lønnen tager du med chefen og nej - vi udbetaler ikke lønnen sort.

For at finde ansatte har han taget kontakt til Jobcenter Vejle, der har sendt ledige i virksomhedspraktik.

- Der var for eksempel en, som jeg tilbød et arbejde, men det ville han ikke have. Han ville gerne i praktik, og det kom han så. Efter få dage spørger han, om han kan få penge sort udover sin kontanthjælp. Jeg kan ikke forstå det. Jeg afviser dem hver gang, fortæller en rystet Jeton Merxha.

Jeton Merxha er selv kommet til Danmark som flytning fra Kosovo Albanien, og han vil gerne give andre med samme baggrund en chance.

- Jeg forstår det ikke, at man her kommer for at søge et bedre liv, en ny chance og så misbruger det, siger han.

Er det ledige med indvandrerbaggrund, du oplever problemer med?

- Ja, siger han.

Meldt til jobcenter

Socialt bedrageri og sort arbejde er strafbart. Jeton Merxha fortæller, at han har gjort jobcentret opmærksom på problemet med de ansatte i virksomhedspraktik, der vil betales under bordet. Hos Jobcenter Vejle ønsker man ikke at kommentere, hvorvidt man har modtaget henvendelser fra Jeton Merxha.

- Jeg kan ikke udtale mig i forhold til en konkret sag. Generelt skal der konkrete beviser til, før vi kan politianmelde borgere, siger Kenneth Jessen, der er leder for Job og Udvikling i Vejle Kommune.

Hvor stort er problemet med borgere på offentlig ydelse, der efterspørger sort arbejde i virksomhedspraktik?

- Vi oplever det en gang imellem, men det er ikke kendetegnet ved det, som vi oplever. Det kræver også, at vi får det at vide fra en arbejdsgiver, at det er blevet efterspurgt, og så undersøger vi rigtigheden af det, siger Kenneth Jessen.

Ifølge Jeton Merxha sker det meget ofte, at sort arbejde bliver efterspurgt i hans restaurant. Er det nyt for dig?

- Det er ikke nyt for mig, at det forekommer. Men det er nyt, hvis det viser sig at være et større problem, og det vil jeg naturligvis have undersøgt.

Han nævner også, at det hovedsageligt er borgere med indvandrerbaggrund, der spørger. Har I det samme billede?

- Det kan jeg ikke udtale mig om.

Har der været sager, som I har anmeldt?

- Der har været sager, men det er ikke noget, jeg kan kommentere yderligere. Vi har en kontrolgruppe, der tager sig af de her sager, og politianmelder det, siger Kenneth Johansen.

Det er Vejle Kommunes kontrolgruppe, der behandler anmeldelser fra borgere og myndigheder om socialt bedrageri og sort arbejde. Kontrolgruppen politianmelder, hvis man vurderer, at der er en sag. Kontrolgruppen oplyser, at man ikke kan fortælle, hvor mange anmeldelser om socialt bedrageri, der er kommet fra jobcenteret, da kontrolgruppen registrerer sagerne som intern. De ryger dermed i samme pulje som de anmeldelser, der kommer fra andre interne myndigheder.

Rystet pizzeria-ejer: Folk vil kun arbejde sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce