Tidligere Munkebjerg-tjener afslører vin-svindel

Mads Duus Pedersen sammenligner blandt andet etiketter, når han skal afsløre falske vine. Foto: Rare Wine Invest

Tidligere Munkebjerg-tjener afslører vin-svindel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mads Duus Pedersen er vin-detektiv med licens til at afsløre svindlere, der forsøger at sælge billig vin som den ægte vare. Passionen for vin fik han under læretiden på Munkebjerg Hotel.

Vejle: - Jeg synes selv, at det er et uhyre spændende arbejde, som vi blot er en håndfuld i hele verden, der udfører. Jeg elsker vin og historikken bag de store vine, så det er et drømmejob for mig.

Sådan siger tidligere tjener på Munkebjerg Hotel, Mads Duus Pedersen, om sit job som vin-detektiv hos nordjyske Rare Wine Invest.

Han er ansat af vin-investeringsvirksomheden til at undersøge de flere hundrede vine, som virksomheden hver uge køber for kunder som en investering, der forhåbentlig stiger i værdi.

I takt med stigende vinpriser øjner svindlere mulighed for at score en hurtig gevinst ved at fremstille efterligninger af de store mærker og sælge dem som den ægte vare.

Det er det, Mads Duus Pedersen skal forhindre.

De dyre vine
Er man i tvivl om, at der er penge i vin, skal man bare spørge den amerikanske milliardær William Koch.I 2016 solgte han 20.000 flasker fra sin vinsamling gennem auktionshuset Sotherby. Samlingen var vurderet til 15-16 millioner dollars, men indbragte næsten 22 millioner dollars.

I samlingen var blandt andet 10 flasker Mouton Rotschild årgang 1945, og William Koch skulle have brugt mere end 40 år på at skrabe de mange flasker sammen.

Den dyreste vin nogen sinde solgt på auktion er en seks liters Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992, som på en velgørenhedsauktion i Napa blev solgt for knap 3,3 millioner kroner.

Den dyreste 75 cl. flaske er en 1947 Cheval-Blanc, der på auktion indbragte 1.998.000 kroner.
"Vinverdenens svar på Sherlock Holmes" kalder arbejdsgiveren selv Mads Duus Pedersen, der fik sin passion for vin vakt på lærepladsen i Munkebjerg Hotel. Foto: Rare Wine Invest.

Tjekker etiketter og bundfald

- Der er flere forskellige ting, man kan kigge på. Jeg undersøger blandt andet etiketten, flasketypen og typen af bundfald i flasken, fortæller Mads Duus Pedersen, der har opbygget en database på omkring 27.000 referencebilleder af etiketter, flasker og kapsuler af ægte vine, som han støtter sig til, når han skal vurdere, om en flaske er, hvad den udgiver sig for at være.

- Jeg sammenligner blandt andet om skriften på etiketten stemmer overens med den, som vinhuset brugte på det tidspunkt, om trykketeknikken og papirkvaliteten stemmer og det bruger jeg billederne i databasen til, fortæller Mads Duus Pedersen.

Det nemmeste ville selvfølgelig være at åbne flasken og smage på indholdet, men det er naturligvis helt udelukket.

- Den allersidste udvej er at skære kapsulen forsigtigt op og sammenligne typen og skriften på korkproppen. Hvis vi begyndte at åbne flaskerne, ville deres værdi som investeringsobjekter jo falde drastisk, så det gør vi ikke, fortæller Mads Duus Pedersen, der blev udlært som tjener på Munkebjerg Hotel i 2010.

- Det var der, min passion og kærlighed til vin blev født, siger Mads Duus Pedersen.

Dyre dråber

Nogle af de flasker han vurderer ægtheden på, handles til over 100.000 kroner.

- Vi har fundet falske vine, som er blevet handlet fra 1.000 euro og op til 9.500 euro, men de helt store svindelsager har vi været forskånet for, siger Mads Duus Pedersen.

Tidligere Munkebjerg-tjener afslører vin-svindel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce