Vejlensisk iværksætter: Undertøjsgigant har stjålet min idé

Claus Kristensen gik for fire år siden ind i strømpebranchen. Han havde indtil slutningen af sidste år konceptet med syv par bambusstrømper i en æske for sig selv, men så kom JBS på banen. Foto: Yilmaz Polat.

Vejlensisk iværksætter: Undertøjsgigant har stjålet min idé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Claus Kristensen fra Tekstilfabrikken i Vejle blev frarådet at lægge sag an mod JBS, da den midtjyske undertøjsgigant efterlignede hans produkt.

Vejle: Imitation er den største form for smiger, siges det, men for iværksætter Claus Kristensen, Vejle, der driver Tekstilfabrikken, blev smigeren lige kontant nok, da en meget større spiller sendte et produkt på markedet, som han opfattede som ren imitation.

- Jeg er splittet i den sag. På den ene side er det frustrerende, at nogen stjæler din idé og potentielt omsætning, men på den anden side gør det mig også stolt, for det viser jo, at jeg har et godt produkt, som har inspireret andre. Jeg vil ikke pive, for der er ikke noget usædvanligt i, at man henter inspiration hos konkurrenter, men i det her tilfælde syntes jeg, at det er mere end bare inspiration, siger Claus Kristensen.

Jeg vil ikke pive, for der er ikke noget usædvanligt i, at man henter inspiration hos konkurrenter, men i det her tilfælde syntes jeg, at det er mere end bare inspiration.
Claus Kristensen, Tekstilfabrikken
Ligheden er slående. Til venstre er det Claus Kristensens mærke IQ Sox og til højre JBS's. Foto: Yilmaz Polat.
Ligheden er slående. Til venstre er det Claus Kristensens mærke IQ Sox og til højre JBS's. Foto: Yilmaz Polat.

Syv par strømper i en æske

Det handler om syv par strømper i en sort æske.

For tre år siden begyndte Claus Kristensen under brandet IQ Sox at producere og sælge bambusstrømper, som sælges i en æske med syv par for 300 kroner.

- I oktober/november fik jeg henvendelser fra nogle af de butikker, som forhandler mine strømper, at de var blevet kontaktet af JBS, som ville sælge dem et lignende produkt til en indkøbs-pris, der var 20-30 procent billigere, hvis de ville forudbestille, fortæller Claus Kristensen.

På det tidspunkt havde hverken han eller butikkerne set produktet, som JBS barslede med.

Sløret blev først løftet tre-fire uger senere, hvor Claus Kristensen kunne konstatere, at JBS tydeligt havde ladet sig inspirere af hans koncept.

- Jeg pakker syv par sorte bambusstrømer i en sort æske - JBS pakker syv par sorte bambusstrømper i en sort æske. Jeg bruger farverne rød, blå og grøn som farvekode for de forskellige størrelser - JBS bruger rød, grøn og blå til deres farvekode. Selv salgsargumenterne bag på æsken er stort set enslydende, siger Claus Kristensen.

Salg styrtdykkede

Han vurderer, at hans årsomsætning tog et dyk på omkring 10 procent, da JBS sendte sit produkt på gaden.

- Heldigvis har jeg en kollektion af medicinsk godkendte strømper til diabetikere, som holdt firmaet oppe i de tre-fire uger, hvor salget styrtdykkede, fordi forhandlerne ventede på at se, hvad det var, JBS kom med. Det kan mærkes i en lille virksomhed som min, når der pludselig ikke kommer penge ind i fire uger. Jeg vil skyde på, at det drejer sig om cirka 400.000 kroner, fortæller Claus Kristensen.

Han stod oven i købet i den situation, at han var ved at købe hus, da omsætningen på bambusstrømpe-kollektionen faldt.

- Det var en temmelig stressende periode. Dels kom der ikke penge ind, men jeg skulle samtidig forhåndsbetale fabrikken, hvor jeg får lavet strømperne, ligesom der skulle falde nogle penge til huskøbet, fortæller Claus Kristensen.

Frarådet at lægge sag an

Efter at have sundet sig besluttede Claus Kristensen at kontakte en advokat for at undersøge muligheden for at lægge sag an mod JBS for kopiering.

- Han sagde til mig, at han mente at jeg havde en god sag og at han gerne ville tage mine penge, men at han ikke ville råde mig til at køre en sag. Simpelthen fordi mit lille firma ikke har de ressourcer der skal til, hvis man skal op i mod en storspiller som JBS, fortæller Claus Kristensen.

Avisen har forsøgt at indhente en kommentar fra JBS, men virksomheden oplyser, at det ikke kan lade sig gøre i denne uge på grund af vinterferie.

Vejlensisk iværksætter: Undertøjsgigant har stjålet min idé

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce