Populær grillbar: Pensionister er glade for sømanden - og hans hjemmelavede sovs

Jørgen Holm Christensen har altid drømt om at have sin egen pølsevogn. Det lykkedes ham dog aldrig, men det gjorde det til gengæld for hans datter, Anja, der driver Treldevejens Grillbar. Jørgen har derfor madlavning i pølsevognen som sin hobby. Foto: Peter Leth-Larsen

Populær grillbar: Pensionister er glade for sømanden - og hans hjemmelavede sovs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Treldevejens Grillbar er kendt for sine flæskestegssandwich, sine store pølser og dagens middag, som leveres til områdets pensionister. Det er Jørgen Holm Christensen, der svinger paletkniv og pander bag kulissen, men datteren, Anja, der driver pølsevognen.

Duften af friture kilder lifligt i næseborene og blander sig med den sydende lyd af kød på en grill. Få sekunder efter går lågen til den lille luge mellem grillbar og den tilhørende restaurant op, og en hånd rækker en hvid tallerken med en over 10 cm høj bøfsandwich gennem lugen. Den perfekt arrangerede bøfsandwich, der trygt hviler inden for en voldgrav af blankt skinnende brun sovs, skifter hurtigt hænder og ender kort efter på bunden af en sulten herres frokostmave.

- Bøfsandwichen er en af vores populære retter. Sovsen er hjemmelavet, den står jeg for, og bøfferne er af kød fra slagteren i Brugsen i Gelsted, forklarer Jørgen Holm Christensen.

Jeg synes jo, at pølsevogne er god, dansk mad. Men vi er efterhånden presset af de mange pizzeriaer, der skyder op i byerne. Og så forsvinder flere af kommunernes standpladser med tiden, fordi kommunerne kommer i tanke om at bruge dem til noget andet. Bare se på København. Du kan jo stort set ikke længere finde en eneste pølsevogn i midtbyen. Vi er efterhånden ved at være en uddøende race, og det er altså et stykke dansk kulturhistorie, der forsvinder. Det er en skam, synes jeg.
Jørgen Holm Christensen
Grillbaren har bygget en restaurant med plads til ca. 20 personer til pølsevognen. Her kan der også holdes børnefødselsdag. Foto: Peter Leth-Larsen
Grillbaren har bygget en restaurant med plads til ca. 20 personer til pølsevognen. Her kan der også holdes børnefødselsdag. Foto: Peter Leth-Larsen

Elsker at lave mad

Jørgen Holm Christensen, som formentlig kendes af flere under navnene Jørgen Sømand, Sømanden eller Storebælt, har alle dage drømt om at eje en pølsevogn. Den drøm gik aldrig i opfyldelse. Det gjorde den til gengæld for hans datter Anja, der er indehaver af Treldevejens Grillbar.

- Jeg hjælper hende med at lave maden, for jeg elsker at lave mad, og så holder jeg meget af at komme her på grund af stemningen, siger Jørgen.

Han er 66 år og har skiftet et langt arbejdsliv ud med en pensionisttilværelse på fuld tid. Men det er svært at vænne sig til en tilværelse uden noget at lave. Derfor har Jørgen fundet en hobby i pølsevognen, der både gør ham og kunderne glade.

- Jeg har jo mit navn "Sømanden" fra mine år på havet. Jeg kom ud og sejle lige efter skolen som dæksdreng og blev ret hurtigt sendt i kabyssen for at lave mad. Det anede jeg ikke en pind om dengang, men det lærte jeg, og jeg fandt faktisk ud af, at jeg godt kunne lide det og var god til det, siger han med et lille smil.

Treldevejens Grillbar er den eneste pølsevogn i Fredericia, der laver flæskestegssandwich, og den er populær. Hver måned bruger grillbaren 140 kg flæskesteg. Foto: Peter Leth-Larsen
Treldevejens Grillbar er den eneste pølsevogn i Fredericia, der laver flæskestegssandwich, og den er populær. Hver måned bruger grillbaren 140 kg flæskesteg. Foto: Peter Leth-Larsen

Dagens ret på hjul

Det blev dog ikke madlavning, der skulle blive Jørgens lod i livet. Det blev i stedet skibsfart - først ombord på skibe og siden med virksomheden Øresund Bådeservice, der desværre gik konkurs, da efterspørgslen efter større og mere avancerede skibe overhalede Jørgens udbud.

Til gengæld får han som fuldblods-pensionist taget revanche med sine evner udi flæskesteg, forloren hare og frankfurtere i datterens grillbar. Og det er ikke kun pølsevognens daglige kunder glade for. Også pensionisterne i området nyder godt af Jørgens kyndige kokkeevner og hans gemytlige sind.

- Vi laver dagens ret, som vi leverer til pensionister. For 55 kr. plus 15 kr. for levering får de dagens middag fra os, forklarer han.

Det er veltilberedt, god, dansk mad, der trylles frem i grillbaren - stegt flæsk med persillesovs, hakkebøf i flødesovs og frikadeller med brun sovs og herregårdsrødkål er blot nogle af de retter, der står på månedens menu.

Intet frit valg

- Grillbaren er kendt for sin gode kvalitet i kød og råvarer. Selv pølserne er større end de fleste. Dem får vi fra Christian Vollstedt i Haderslev, forklarer Jørgen.

Dagens ret leveret til hjemmet er yderst populært med gennemsnitligt 1.400 solgte middage om måneden.

- Vi er byens billigste, men desværre kan pensionister ikke få lov at vælge os frit under den kommunale madordning. Det kan vi jo ikke rigtigt forstå, for det burde jo være frit for borgerne at vælge maden fra det sted, de selv foretrækker, siger Jørgen.

I stedet må pensionisterne vælge kommunens madordning fra og spæde egne kroner til for at få et veltilberedt og frisk måltid mad. De mange leverede middage står Jørgen også for. Helt frivilligt, for han kan ikke lade være.

140 kilo flæskesteg

- Jeg synes, det er så hyggeligt at levere mad, for så får man altid en lille snak med folk, og de er rigtigt søde til at kommentere på maden. Det er jo dejligt at lave mad til folk, der bliver glade for den. Det er det, jeg lever af, siger han med et smil.

Også flæskestegssandwich, som Treldevejens Grillbar i øvrigt er den eneste i byen, der sælger, er overordentlig populær - ikke mindst den første dag i det nye år.

- Grillbaren bruger ca. 140 kg flæskesteg om måneden. Det er ikke så lidt. Men den er altså også god, hvis jeg selv må sige det, siger Jørgen med et glimt i øjet.

Han ved et og andet om, hvordan en perfekt pølse, bøfsandwich og flæskestegssandwich skal smage. I flere år arbejdede han som chauffør på de danske landeveje og har derfor overblikket over, hvor de bedste pølsevogne ligger. Det er tricks og fif fra de steder, Jørgen har ladet sig inspirere af, når han kokkerer i datterens pølsevogn.

En uddøende race

- Jeg synes jo, at pølsevogne er god, dansk mad. Men vi er efterhånden presset af de mange pizzeriaer, der skyder op i byerne. Og så forsvinder flere af kommunernes standpladser med tiden, fordi kommunerne kommer i tanke om at bruge dem til noget andet. Bare se på København. Du kan jo stort set ikke længere finde en eneste pølsevogn i midtbyen. Vi er efterhånden ved at være en uddøende race, og det er altså et stykke dansk kulturhistorie, der forsvinder. Det er en skam, synes Jørgen.

Men så længe datteren driver en velsmurt grillbar, og Jørgen stadig har kræfterne og lysten til det, er han at finde ved vognens kødgryder.

- Det er udelukkende en hobby, men det er en hobby, der giver mig glæde og energi, så jeg vil nødigt undvære at komme her, siger han med et smil.

Er du blevet sulten efter et veltilberedt måltid mad fra Treldevejens Grillbar, kan du finde dagens middag på www.treldevejensgrill.dk

Populær grillbar: Pensionister er glade for sømanden - og hans hjemmelavede sovs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce