Det blev en rigtig god juleaftensmiddag i Parkhuset

Karsten Kristensen og Tove Thisgaard er de faste holdepunkter, når Foreningen SINDs lokale afdeling serverer samvær og varm mad i Parkhuset. Det gør de hver fredag, lørdag og søndag. Onsdag eftermiddag er der café, hvor alle kan kigge inden for. Foto: Børge Larsen

Det blev en rigtig god juleaftensmiddag i Parkhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fødevarebanken og Netto gik sammen om at få 100.000 julemåltider ud til mennesker. En del af julemiddagene endte hos SIND i Give, der fredag inviterede til julemiddag i Parkhuset.

Give: Tredje juledag var der inviteret til juleaftensmiddag hos foreningen SINDs lokale afdeling.

Middagen blev serveret i Parkhuset, hvor Tove Thisgaard og en række andre frivillige sørgede for at, at maden stod på bordet klokken 17. Det blev en traditionel dansk julemiddag med flæskesteg på menuen.

Maden var blevet leveret som råvarer juleaftensdag på Tove Thisgaards private adresse. Den stammede fra Nettos "julemadspildsprojekt", hvor dagligvarekæden sammen med Fødevarebanken sikrede, at omkring 100.000 udsatte mennesker kunne få sig en julemiddag.

Fredag gik en række frivillige i gang med at forvandle råvarerne til en julemiddag. I centrum af arbejdet stod kokken Karsten Kristensen, der gennem de seneste tre år har lagt masser af frivillige arbejdstimer i netop Parkhusets køkken.

Her serveres der hver fredag, lørdag og søndag et varmt måltid, som deltagerne i måltidet selv bestemmer og deltager i betalingen af.

- Deltagerne er ofte mennesker, der ikke selv får lavet et måltid varm mad og som ofte også savner socialt samvær, siger Karsten Kristensen.

Når ensomheden er en fast følgesvend kan tæt kontakt være vanskelig. Vi har en deltager, som i den første lange tid stod uden for køkkenvinduet og snakkede lidt. Efterhånden har vi fået ham rundt om huset og med inden for.
Tove Thisgaard
Der blev også pakket julemiddage til nogle af de mennesker, der af forskellige årsager ikke selv deltog i juleaftensmiddagen i Parkhuset. Foto: Børge Larsen
Der blev også pakket julemiddage til nogle af de mennesker, der af forskellige årsager ikke selv deltog i juleaftensmiddagen i Parkhuset. Foto: Børge Larsen

Trange forhold

Det koster 30 kroner at deltage og det er for deltagerne et kærkomment tilbud i en hverdag, hvor ensomheden ellers er en fast partner. Traditionen med at servere varm mad i Parhuset er egentlig startet af Tove Thisgaard, men for cirka tre år siden begyndte Karsten Kristensen at give en hjælpende hånd med i køkkenet og han er nu det faste holdepunkt i den aktivitet.

Tove Thisgaard hjælper stadig til sammen med andre frivillige som Lisbet Pedersen og Annette Nielsen. Der er mange andre opgaver i forbindelse med måltidet, for der skal både dækkes bord og bagefter ryddes og vaskes op og gøres rent.

Køkkenet i Parkhuset inviterer med sin aflange form ikke til, at for mange kokke fordærver maden. Her kan med god vilje være to i gang på samme tid, og god vilje har de frivillige meget af.

Fredag gik Karsten Kristensen i gang med madlavningen noget tidligere end normalt. Der skulle skrælles kartofler, snittes grøntsager, koges rødkål og ikke mindst steges flæskesteg.

To middage mere

Gæsterne var inviteret til klokken 17 og en lille time senere var oprydningen ved at være overstået. Men gæsterne kommer gerne i god tid og snakken går livligt inden middagen.

- Det er både samværet og den varme mad, der trækker. Det er måske ikke økonomien, der er årsag, for de fleste af deltagerne har jo en pension. Men de har ofte også høje udgifter til medicin, og når den og huslejen er betalt, er der ikke meget at gøre med, siger Tove Thisgaard.

Julemiddagen var en del af et større projekt om at reducere madspild generelt og den har været planlagt af Netto og Fødevarebanken gennem længere tid. Det har resulteret i, at mange foreninger og organisationer landet over har sendt ansøgninger om juledonationer. Fødevarebanken og Netto har sammen læst og udvalgt over 30 projekter, som de ønsker at støtte.

Blandt dem var altså SIND i Give og en række andre lokalforeninger fra samme organisation. Tove Thisgaard, Karsten Kristensen, Lisbet Pedersen og Annette Nielsen havde 13 gæster til middagen i Parkhuset, så der er mad nok til en en eller to festmiddage mere.

- Der er også nogle, der af forskellige årsager ikke har nemt ved at finde herned. Så jeg har også pakket tre gode kasser, så de får leveret julemiddagen derhjemme, siger Tove Thisgaard.

Det blev en rigtig god juleaftensmiddag i Parkhuset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce