Digital dannelse? Jo tak, men hvad med en gang sund fornuft også?

Forfatter og journalist Lykke Kristensen holdt foredrag for 110 forældre fra tre skoler i lokalområdet om temaet ?Digitale børn og unge har brug for synlige voksne?. Foto: Jim Hoff

Digital dannelse? Jo tak, men hvad med en gang sund fornuft også?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kan det virkelig passe, at vi blot skal bruge vores sunde fornuft, når det kommer til den digitale udvikling og brugen af telefoner, sociale medier og spil hos børn og unge?

GIVE: Det var i hvert fald et af de budskaber som foredragsholder Lykke Kristensen lancerede ved sit spændende og særdeles relevante foredrag "Digitale børn og unge har brug for synlige voksne" på Søndermarkskolen torsdag aften, hvor elever og forældre fra Thyregod, Øster Nykirke og Firkløverskolen var inviteret på foranledning af SSP-samarbejdet i område nord.

110 interesserede forældre havde takket ja til tilbuddet, og må siger at være fin opbakning set i lyset af, at 400-450 af byens borgere havde valgt at tage til 2. divisionsholdets skæbnekamp i Ikærhallen samme aften.

Lykke Kristensen lagde ud med via en uformel rundspørge at få kortlagt, at en stor del af de fremmødte vokse både var på Facebook, Instagram og Snapchat - akkurat som deres børn.

-Men mange børn er på sociale medier uden at mor og far ved det. Og det er de meget tidligere end man skulle forvente. De er i gang allerede i 6-9 årsalderen. Det er deres lille "hemmelige verden", og det kan være problemfyldt, for børnene og de unge har også en del dårlige oplevelser på de sociale medier, sagde Lykke Kristensen.

Mange børn er på sociale medier uden at mor og far ved det. Og det er de allerede i 6-9 årsalderen. Det er deres lille "hemmelige verden", og det kan være problemfyldt, for børnene og de unge har også en del dårlige oplevelser på de sociale medier.
- Lykke Kristensen, forfatter og foredragsholder
Hvor mange af jer har en profil på Facebook, lød spørgsmålet fra Lykke Kristensen til de 110 forederagsgæster. Foto: Jim Hoff
Hvor mange af jer har en profil på Facebook, lød spørgsmålet fra Lykke Kristensen til de 110 forederagsgæster. Foto: Jim Hoff

Egen søn truet af pædofil på nettet

Hun har selv haft problematikkerne helt inde på livet, idet hendes søn er blevet truet af en pædofil til at sende nøgenbilleder på Facebook. Skete det ikke, ville den pædofile slå hans mor ihjel.

Familien gik til politiet med sagen, men her åbenbarede der sig en verden af uvidenhed omkring de sociale medier og misbrug af samme, som fik Lykke Kristensen, der er uddannet journalist, til selv at gå aktivt ind i udbredelsen af viden om børn/unge og deres brug af Facebook, Instagram, Snapchat - og en hel række andre sociale medier og online spilplatforme.

Lykke Kristensen har efter flere års arbejde med børn og unge og forældre om deres liv online set tydelige tegn på, at der bliver talt alt for meget om "digital dannelse" fremfor fornuft og daglig lavpraktisk dialog med børnene.

Børn vil gerne tale med voksne om sociale medier

Men hvordan får man så taget hul på denne her problematik, tænker du måske? Ja, det havde Lykke Kristensen naturligvis også et godt bud på.

Erfaringer fra Lykke Kristensens arbejde med børn og unge kombineret med andre studier viser nemlig, at børn gerne vil tale om sociale medier med voksne. De vil gerne lære reglerne, kende loven og få gode råd, når det er svært.

Men studier viser omvendt også at mellem fire til otte ud af hundrede børn fortæller, at de slet ikke taler om de digitale medier derhjemme, og det er en udfordring.

-Så længe vi tror, det handler om rigtigt eller forkert, eller at vi skal gøre det til en videnskab at tale om så stor en del af vores børn og unges liv, så længe vil der være en afstand, der ikke gavner nogen, sagde Lykke Kristensen.

Børnene savner en fordomsfri hverdagsdialog

På det helt lavpraktiske hverdagsplan betyder det ifølge Lykke Kristensen, at vi med henblik på at skærpe børns almindelige sunde fornuft skal tale mere om dette emne.

- På samme måde som vi taler om alt det andet, der optager vores børn. Vi taler jo helt naturligt med dem om deres fritids- og sportsaktiviteter. Og vi kan konstatere, at det digitale er hverdagen for os, for vores børn, for samfundet. Vi kan ikke advare børn og unge mod alle de farer, der er på de digitale medier. Vi skal skærpe deres sunde fornuft i stedet for at lave en lang liste over det, de ikke må, konstaterede Lykke Kristensen.

Det handler med andre ord altså om noget så bøvlet og tidskrævende som at opdrage, sætte regler og rammer og at have dialog med hinanden, med vores børn og med de andre forældre.- Det kan godt være, at du ikke er ekspert i det digitale, men du er ekspert i, hvad du vil med dine børn, med dine elever, med deres fremtid. Det vigtige, og det børnene savner, er en fordomsfri hverdagsdialog om det, de oplever digitalt, lød det overordnede budskab fra aftenens foredragsholder.

Løsningsorienteret og brugbart

Elin Aggeboe, der er afdelingsleder på Søndermarkskolen, fik ligesom aftenens andre deltagere skrevet en masse både fysiske og mentale noter omkring aftenens tema.

- Det var et rigtig godt foredrag med en masse relevante informationer, hvor Lykke Kristensen kom ind på en lang række særdeles relevante problemstillinger. Hun var rigtig god til at give forældrene en række brugbare værktøjer med hjem - det var løsningsorienteret og lavpraktisk og dermed virkelig brugbart for alle. Spørgelysten og dialogniveauet var højt, og vi er glade for, at vi via samarbejde med Thyregod og Øster Nykirke Skoler kunne samle pænt over 100 mennesker sådan en torsdag aften, siger Elin Aggeboe.

Onsdag den 13. marts er det så elevernes tur til at stifte med Lykke Kristensens glimrende foredrag. Dette sker i Søndermarkshallen kl. 9.45 - og her skal der nok komme godt gang i debatten igen, når "hovedpersonerne" er i ilden!

Digital dannelse? Jo tak, men hvad med en gang sund fornuft også?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce