Fary Lochan: Med ånden fra Jens-Erik som inspiration og drivkraft

Morten Jørgensen, Anne Birgitte Jørgensen og Thomas Schmidt Kærby er i disse dage i gang med at gøre en stor sending af den populære jordbærlikør klar. Foto Jim Hoff

Fary Lochan: Med ånden fra Jens-Erik som inspiration og drivkraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Farre - Det lokale whiskydestilleri Fary Lochan blev grundlagt af Jens-Erik Jørgensen i 2009, og 5 år senere blev der produceret 14.000 flakser whisky ligesom man også havde fået gang i produktion af snaps, jordbærlikør, gin og bitter.

Fary Lochan blev i høj grad tegnet af den innovative og inspirerende ildsjæl Jens Erik Jørgensen, der sammen med familien og gode venners hjælp fik skabt et whiskymirakel i den lille stationsby Farre. Desværre mistede familien og virksomheden Jens-Erik i 2016, da han i en alder af 53 år tabte kampen til kræften.

Et familieforetagende

Ud over den store sorg over at have mistet sin ægtemand og sin far stod familien også tilbage med en kæmpeopgave, nemlig at føre Jens-Eriks store livsdrøm om livsværk Fary Lochan videre.

- Det har altid været Jens-Eriks drøm og store ønske, at Fary Lochan skulle blive et familieforetagende, der skulle køre over flere generationer med flere generationer involveret. Et ønske og en drøm vi også deler med Jens-Erik, og derfor var det naturligt for os, at vi alle fire gik ind i Fary Lochan for at overtage den store opgave, det nu engang er at skulle løfte de mange forskelligartede opgaver, som Jens-Erik ene mand klarede gennem flere år, siger Jens-Eriks hustru Anne Birgitte Jørgensen, mens de to sønner Thomas Schmidt-Kærby og Morten Jørgensen nikker bekræftende.

2 direktører

De tre er sammen med datteren og søsteren Tine Toft-Laursen den nye stærke kvartet, der skal køre Fary Lochan videre i Jens-Eriks ånd. De sidder samme med Leo Mortensen alle fire i bestyrelsen for Fary Lochan, og Anne Birgitte og Morten deler direktørposten i virksomheden.

- Vi har valgt at køre med to direktører. Det er for sårbart med kun én person på posten. Nu er vi jo ikke enevældige omkring beslutningsprocesserne. Vi drøfter og vender tingene med familien, og det er så os to, der træder frem, når de formelle administrative ting skal ordnes, forklarer Morten, der over det sidste års tid er blevet mere og mere involveret i driften og produktionen hos Fary Lochan.

Morten - den auto- didakte brygmester

Her han stået i en slags brygmesterlære hos Jens-Erik, og den viden og erfaring han har fået ind under huden dette sidste lærerige år, kommer ham - og Fary Lochan - til gode, nu hvor, det er Morten, der har overtaget ansvaret for den daglige drift og produktion.

- I det daglige har jeg god hjælp af Henry Kristensen, der som brygmester har været med her hos Fary Lochan fra starten af, men ellers er det den autodidakte oplæring, plus min egen intuition og mavefornemmelse, jeg trækker på, når jeg brygger whisky. Men den enorme viden og erfaring, som min far havde, den har jeg af gode grunde ikke endnu. Men jeg arbejder målrettet på sagen, lyder det dedikeret fra Morten Jørgensen med et smil.

Thomas - den sælgende alt-muligmand

Thomas har i forbindelse med den nye konstruktion hos Fary Lochan revet en dag ud af arbejdskalenderen hos det aarhusianske rejsebureau, hvor han tjener til det daglige brød, så han hver onsdag kan stå til rådighed for de mange praktiske opgaver, der skal øses på en virksomhed som det lokale whiskydestilleri nu engang kaster af sig.

- Da Jens-Erik blev syg, gik jeg ind og hjalp til med en masse praktiske opgaver. En slags alt-muligmand, men efterhånden har jeg også fået flere og flere administrative opgaver sammen med Morten. Så det har egentlig været alt lige fra tapning af snaps til kontorarbejde. Det er dog meningen, at jeg fremadrettet skal have mere fokus på salgsarbejdet, hvor jeg skal køre ud i Aarhus-området, Randers og Horsens og præsentere butikker, forretninger, grossister og restauranter for vores fremragende produkter, fortæller Thomas.

Anne Birgitte holder sammen på tropperne

Anne Birgitte skal også indgå i salgsteamet, idet hun skal ud og markedsføre Fary Lochan på den danske vestkyst. Derudover er hun, som alle kvinder jo er, god til at multitaske, så hun er med inde over mange forskellige arbejdsopgaver lige fra direktørjobbet til at sætte mærkater på de mange jordbærlikørflasker, der i disse dage gøres klar til salg hos Fary Lochan. Og så er det jo nok også hende, der holder sammen på alle tropperne, for der er altså en del at holde styr på både på det praktiske og det menneskelige plan i sådan et blomstrende familieforetagende, der i stedet for én styrmand nu har fire af slagsen.

Butikken i gode hænder hos Tine

Sidste led i familiekvartetten er Tine, der har butikken ved destilleriet som hovedansvarsområde. Derudover arbejder hun med PR, opfølgende salg og kundepleje og sørger for at kunderne i butikken er i gode hænder. Tine er tilknyttet Fary Lochan 3 gange om ugen, og ligesom de tre andre deltager hun også i mange andre praktiske opgaver i virksomheden.

Lige nu er der fokus på produktionen

De fire familiemedlemmer står lige nu der, hvor de dels skal bearbejde tabet af Jens-Erik og dels skal komme videre med både deres liv og med Fary Lochan. Begge dele har udfordrende og vanskelige og udfordrende elementer indbygget, men netop fordi man har valgt at stå sammen som familie med ånden fra Jens-Erik som inspiration og drivkraft, skal begge projektet nok lykkes.

- I første omgang har vi valgt at koncentrere os om produktionen. Vi vil fastholde en produktion på 15.000 flasker whisky årligt plus den fortsatte produktion af vores mange andre produkter. Vi fastholder, og udvider gerne, vores rundvisningskoncept. I 2015 havde vi således 150 rundvisninger, året før det det godt og vel 100, så det tal er støt stigende, siger Thomas.

"Vi fortsætter 100 % i Jens-Eriks ånd"

Allervigtigst for den sammentømrede whiskyfamilie er dog, at Fary Lochan videreføres helt i Jens-Eriks ånd.

- Der skal fortsat være fokus på det nære, på familien og på kvaliteten i det vi laver. Vi skal alle have hjertet med, og vi skal værne om vores historik. Sjælen i vores arbejde skal simpelthen være intakt. Dét er med til, at vi skiller os positivt ud fra større og mere industrialiserede virksomheder. Derfor vil vi - helt i Jens-Eriks ånd - også sige nej til udefra kommende storinvestorer, fastslår Anne Birgitte.

Ser vi en Fary Lochan-rom i 2017??

Det handler altså om at bevare roen og status quo, holde fokus på traditionen og så på sigt om at finde fodfæste i det nye set-up. Det betyder dog langtfra, at der ikke er planer om dels en øgning af produktionen og dels udvikling af nye produkter.

- Morten og jeg har sammen med Jens-Erik for et par år siden puslet med ideen om, at vi skulle til at lave vores helt egen Fary Lochan-rom. Det tror vi alle kan blive rigtig godt. Vi påtænker at lave en mellemsød rom med et strejf af whisky (lavet på vores whisky-kobberkedler, lagret på bourbonfade), og så er det vores hensigt, at rommen på en eller anden måde rent navnemæssigt kommer til at hædre Jens-Erik og hans fantastiske indsats her på Fary Lochan, siger Thomas, der estimerer, at vi skal ind i 2017, inden den søde duft af rombrygning vil brede sig over Farre og omegn.

Flot fødevarepris til jordbærlikøren

Midt i et hektisk og hårdt forår har familien også haft opløftende momenter. Således vandt man for nylig Coop og Madkulturens pris for Årets Lokale Vare 2016. Her var det Fary Lochans jordbærlikør, der løb med sejrspalmerne - og en check på 50.000 kroner - fordi juryen her fandt et "lokalt produkt af exceptionel høj kvalitet gjort tilgængelig for den gængse hverdagshandlende dansker", som det hed i begrundelsen.

Nu også med TV-dokumentar

Derudover har TV Midtvest-programmet 'Eliksir' været på besøg for at producere en knap 30 minutter lang dokumentar fra Fary Lochan med titlen "Whiskyens magi". Et glimrende udsendelse, som man kan se på Fary Lochans Facebookside, og hvor de fire familiemedlemmer alle kommer til orde.

"Sjælen og hjertet skal være med"

Jeg vil gerne slutte denne artikel af med et citat af Jens-Erik Jørgensen fra et interview jeg lavede med ham i 2014. Fordi jeg synes, det viser essensen af tankegangen bag Fary Lochan, og fordi Jens-Eriks ord kan bruges i så mange andre af livets store og små sammenhænge:

"Hos Fary Lochan satser vi på den højeste kvalitet, for det har hele tiden været vores klare ambition, at det her skal gøres helhjertet såvel produktionsmæssigt som økonomisk. Alle involverede her hos Fary Lochan har hjertet 100 % med. Familien er dybt involveret i projektet, og selv om whiskydrømmen nu nok er gået hen og blevet benhård business, glemmer vi aldrig at have sjælen med. Vi kan simpelthen ikke lade være, for det her projekt er det ultimative livsværk, der gerne skulle stå mange år efter min afgang til de evige skotske whiskymarker".

Vidste du at:

Fary Lochan producerer 15.000 flasker whisky om året

Fary Lochans jordbærlikør kan nu købes i COOP, dog med et andet label end hos Fary Lochan

Fary Lochan har 350 aktionærer

Samlet set er det snapseprodukterne, der sælges mest kvantitivt

Omsætningsmæssigt er det salget af whisky, der topper

Jordbærlikøren et pt. den mest populære vare på hylderne

Fary Lochans gin er ved at vindemere og mere indpas - ikke mindst på Gin-barerne i Aarhus

Julesnapsen i den karakteristiske juletræsflaske er en kæmpesællert til jul

Fary Lochan: Med ånden fra Jens-Erik som inspiration og drivkraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce