Kirkens p-plads anlægges over 11 gamle huse

Da først sandet var fjernet i maj 2018 begyndte der at dukke spor op efter bebyggelse fra jernalderen. Udgravningsleder Kasper Terp Høgsberg og hans hold måtte skynde sig at redde, hvad reddes kunne, for parkeringspladsen skulle anlægges. Arkivfoto: Børge Larsen

Kirkens p-plads anlægges over 11 gamle huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vest for Givskud Kirke fandt arkæologer sidste ord spor af huse fra omkring år 1100. På tirsdag kan man på Give-Egnens Museum blive klogere på, hvad der egentlig ligger under den nye parkeringsplads.

Give: Det er langt fra hver gang, arkæologerne får udbytte af deres udgravninger.

Men en gang imellem er der gevinst. Og i sjældne tilfælde er der endog pæne gevinster.

Det var der, da arkæologer fra Vejle Museerne under ledelse af Kasper Terp Høgsberg skulle grave i bakken vest for Givskud Kirke. Her vil menighedsrådet gerne placere en ny parkeringsplads, så arkæologerne skulle lige foretage en let undersøgelse af området.

Det blev en undersøgelse med store overraskelser, ikke mindst takket være den dårlige jord, der lå i øverste lag. Det var dårligere end jorden ellers er på egnen og det betød, at det ikke havde været dyrket siden det blev placeret der for omkring 900 år siden.

Overraskelsen kom dog først, da jordlaget blev fjernet. Så stødte arkæologerne på et sandlag på mellem en halv og en hel meters tykkelse. Sandet stammer ifølge Kasper Terp Høgsberg "med meget stor sandsynlighed" fra den bakketop, hvor kirken ligger.

Her har den sandsynligvis været en trækirke, og den har tilsyneladende været placeret på en sandpude. Om sandpuden har været der siden istiden eller om den er blevet samlet der i forbindelse med tidligere helligdomme på stedet, ved ingen.

- Det er meget sjældent, at vi finder et næsten uberørt område lige ved siden af en kirke fra omkring år 1100. Folk har altid gerne villet bo tæt ved kirken, så derfor har områderne omkring kirkerne gerne været bebygget, for eksempel med et parcelhuskvarter, som du kan se til de andre sider af Givskud Kirke. Men ikke vest for.
Kasper Terp Høgsberg

Sandet havde betydet, at bevaringsgraden på det store område var langt højere end forventet. Der blev fundet mindst 11 hustomter, hvoraf flere havde bevarede rester af gulvlag, ovne og ildsteder.

Det er elementer, som under normale bevaringsforhold oftest er pløjet væk, men som her var bevaret netop af sandlaget.

Der var således her en fantastisk mulighed for at få indblik i den tidlige landsbystruktur, i hvad der meget vel kan have været en del af det allerældste Givskud. Og det klos op ad byens ældste bygning, kirken, som er opført inden for samme periode som bebyggelsessporene kan dateres til.

Tirsdag 12. marts mellem klokken 19 og 21 arrangerer Give-Egnens Museum et foredrag om disse arkæologiske udgravninger. Her vil udgravningsleder Kasper Terp Høgsberg fortælle om det, der måske er det ældste Givskud.

Kirkens p-plads anlægges over 11 gamle huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce