Lukningen af Give Sygehus var åbenbart en velovervejet beslutning


Lukningen af Give Sygehus var åbenbart en velovervejet beslutning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Børge Larsen , bola@vafo.dk
Billede
Give. 

Formanden for regionens sundhedsudvalg Poul-Erik Svendsen har efter flere års tavshed kommenteret flytningen af Friklinikken og lukningen af Give Sygehus. Det er bekymrende læsning.

Lad mig starte med at undskylde en forskrivelse.

Jeg fik i Torvesnak for to uger siden formuleret mig, som om jeg mente, at Region Syddanmark ville lukke sin friklinik. "Lukningen" gik dog helt åbenlyst på Give Sygehus.

Læsere af denne spalte og af avisen generelt kan ikke være i tvivl om, at jeg er helt på det rene med, at friklinikken flyttes til sygehuset i Grindsted. Jeg er også helt på det rene med, at det vil betyde en lukning af sygehuset i Give.

Jeg har ikke, som formanden for regionens sundhedsudvalg Poul-Erik Svendsen (S) forsøger at antyde i et læserbrev sidste uge, betvivlet regionsrådets legitime ret til at flytte friklinikken.

Jeg har alene betvivlet fornuften i at gøre det. Og intet af det Poul Erik Svendsen fremhæver, gør det nemmere at se fornuften.

Tværtimod er Poul-Erik Svendsens argumentation nærmest en tilståelsessag: Der var ingen fornuft i den beslutning. Den var politisk begrundet.

Skal vi starte fra en ende af? Lad os det.

Ejer vi det?

Poul-Erik Svendsen konstaterer, at Region Syddanmark ejer sygehuset i Grindsted. Derfor sparer man husleje og vedligeholdelse i Give.

Det kan umiddelbart give det indtryk, at regionen ikke ejede sygehuset i Give, men måtte leje sig ind.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke. Regionen ejer også sygehuset i Give, der nu står tomt og forfalder. Det får næppe værdien til at stige. Tværtimod. Prisen rasler ned, men det behøver man som politiker ikke bekymre sig om. Det er jo blot "en tilfældighed".

Ja, men gør det det til en velovervejet beslutning?

"I 2018 flyttede vi så hele klinikken til Grindsted, og det har været forbundet med uforudsete udgifter til blandt andet ventilation og asbestsanering", skriver Poul-Erik Svendsen.

Han glemmer lige skimmelsvampene, der også var i bygningen, men lad dem nu ligge.

Sundhedsudvalgsformanden lader til at mene, at, det var en velovervejet beslutning, selv om man ikke havde undersøgt de fysiske rammer, man valgte at flytte den velfungerende friklinik til.

I min verden er det ikke fornuftigt.

Men i politikernes verden er det særdeles velovervejet. Der har man åbenbart en særdeles høj "hovsa-kvote".

Påstand eller konstatering

Det kan også være forklaringen på, at Poul-Erik Svendsen skriver følgende:

"Børge Larsen påstår, at vi i 2016 slet ikke behøvede at bekymre os om økonomi, og han undrer sig over, hvorfor vi dog tog beslutningen om at flytte friklinikken".

Nej, det påstår jeg overhovedet ikke.

Derimod konstaterede jeg, at regionsrådet ikke bekymrede sig om økonomien. Det gjorde jeg med udgangspunkt i den kendsgerning, at hvis man havde ladet økonomiske overvejelser spille ind, så havde man lyttet til eksperter og kritikeres advarsler.

"Børge Larsen er ikke vidne til en katastrofe, men en velovervejet beslutning", skriver Poul-Erik Svendsen.

Det er måske ikke en katastrofe for en politiker. Men for mig som skatteborger er det ret katastrofalt, at regionsrådet ikke bare besluttede at flytte friklinikken, men nu også ser ud til at være i gang med at lukke den.

Som det fremgår af en artikel i JyskeVestkysten, har Friklinikken i 2018 sendt 49 patienter videre til privathospitaler, fordi der simpelthen ikke er kapacitet nok på sygehuset i Grindsted. Det kostede det offentlige 1,3 millioner kroner. Det fremgår af en aktindsigt, JydskeVestkysten har søgt.

En velovervejet beslutning?

Lukningen af Give Sygehus var åbenbart en velovervejet beslutning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce