Museet lukker op for julen på lørdag 1. december

"Luk op for julen" hedder årets juleudstilling på GEM. Så naturligvis mødes man af en stor julekalender ved indgangen. Man må gerne åbne lågerne og få en lille forsmag på, hvad udstillingen rummer. Foto: GEM

Museet lukker op for julen på lørdag 1. december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Julen er traditionernes tid og vi vil alle have den, som den var i de gode gamle dage. Men hvordan var den egentlig den gang? Det meste er kun noget, vi tror, vi kan huske.

Give: Universet må gerne drejes omkring og jorden med, thi den er falsk og hul.

- Rør blot ikke ved min gamle jul, skrev Peter Faber i "Sikken voldsom trængsel og alarm".

Dermed ramte han den holdning, alle har i et vist omfang: Julen skal være, som julen altid har været.

Men allerede da Faber skrev både denne sang og "Peter jul" og "Højt for træets grønne top" havde "den gode gamle jul" undergået store forandringer. Julen er lige så foranderlig, som alt andet.

Netop de konstante ændringer i den uforanderlige jul er temaet i årets juleudstilling på Give-Egnens Museum. "Luk op for julen" hedder den og der bliver lukket op. Ikke blot for julen, men også for gæsternes erindringer og ikke mindst for deres bud på, hvad "en rigtig jul" skal indeholde.

En julekalender vil de fleste nok synes hører med til en rigtig jul. Men er det en til at åbne? Eller en kalender til at se i fjernsynet? Det afhænger sandsynligvis meget af gæstens alder.

De første masseproducerede julekalender kommer i omkring år 1900. Tidligere var de hjemmelavede.

Årets juleudstilling på GEM
"Luk op for julen"Åbner lørdag 1. december klokken 14.

Løber frem til søndag 6. januar klokken 17.

Kan ses i museets åbningstid der er:

Tirsdag - fredag fra klokken 13 - 16.

Lørdag, søn- og helligdage fra klokken 14 - 17.

Museet er lukket på mandage.

Desuden er der lukket 24. og 25. samt 31. december og 1. januar.
Museumsinspektør Mette Vibjerg Hansen og museumsleder Ilse Bellamy ved en af udstillingens
Museumsinspektør Mette Vibjerg Hansen og museumsleder Ilse Bellamy ved en af udstillingens "samtaletavler" Her kan gæsterne fortælle og snakke om, hvad de synes bedst om. Hjemmelavede eller købte gaver. Foto: Børge Larsen

Kommer og går

Julekalendere i fjernsynet har nok også haft sin storhedstid.

- Herhjemme kom den første i 1962 og i mange år var det noget, hele familien samledes om. I dag bliver der sendt så mange, at ingen kan nå at se dem alle, siger museumsinspektør Mette Vibjerg Hansen, der står bag udstillingen.

I 1976 bliver en julekalender for første gang genudsendt. Det er "Vinterbyøster" og siden har genudsendelser været meget brugt med "The Julekalender" som topscorer. Genudsendelserne stiger i øvrigt i takt med antallet af kanaler.

Udstillingen fører gæsterne gennem hele julen, alle forberedelserne og alle de traditioner, der kommer og går. De hjemmebagte småkager, for eksempel. 10 slags var ikke ualmindeligt på i hvert fald de større gårde. På hedebondens gård var der nok lidt mindre.

Men efter anden verdenskrig, hvor kvinderne begyndte at arbejde også uden for hjemmet, faldt mængden af hjemmebageriet også. "Karen Volf", "Kelsen" og andre tog over, også med hensyn til julens bagværk.

I det hele taget har maden nok været det væsentlige, der blev forbundet med først vintersolhverv og siden jul. Der har været tradition for at fråse.

Vegansk sul?

Men maden er også noget af det, der har undergået den største forandring. Fra grisens sul og masser af mjød til fjerkræ og rødvin. Måske ender det ikke her. En vegansk jul truer i horisonten.

Maden er naturligvis også med i udstillingen omend ikke i bogstavelig forstand. Men ved det fint dækkede julebord i stadsstuen er der opsat faktakort om både udviklingen i julemaden og udviklingen i den. Her kan man blandt andet konstatere, at anden ligger solidt i spidsen som danskernes foretrukne julespise.

I det hele taget er udstillingen spækket med faktaoplysninger, som man støder på undervejs gennem køkkener, butikker og julemandens værksted (med listerne over de artige, de slemme og de måske egnede børn). Og helt "ude i skoven", hvor kælke og ski suppleres med et faktakort over, hvornår der har været hvid jul. Det er ikke så tit, som vores erindring fortæller os.

Der er også sørget for "samtaletavler", som gæsterne kan bruge til stille eftertænksomhed over de forgangne julehøjtider. Især forældre og børn kan bruge dem til at sætte fokus på det, de lægger mest vægt på ved julen.

Udstillingen åbner officielt på lørdag, selv om de første børnehave og skoleklasser har været inden for. Dem kommer der mange af frem til jul.

Foruden udstillingen er der i de tre første adventsweekender skiftende aktiviteter og levendegjorte udstillinger.

Og det store julekagekaffebord. Det er en tradition.

Museet lukker op for julen på lørdag 1. december

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce