Penge på vej til Give Midtby - men først i 2020

"Pause", står der på muren af Huset. Færdiggørelsen af Huset har været sat på pause siden 2015. Nu begynder enden på pausen at nærme sig. Foto: Mette Mørk

Penge på vej til Give Midtby - men først i 2020

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pengene fra salget af det gamle bibliotek/Borgergården overflyttes til Huset og Gullestrups Have - nu kan brugerrådet begynde at prioritere brugen af dem.

Give: Udviklingen af Give midtby kom med i det budgetforlig, Vejle Byråd indgik tirsdag.

Men der bliver god tid til at tænke sig om. For pengene er først sat af på budgettet for 2020. Der blev afsat fire millioner kroner "til udvikling i Give Midtby", som det hedder i forligsteksten.

Hvad pengene nøjagtigt skal bruges til er endnu uvist. Der har været luftet idéer om at ensrette trafikken på Torvet, udskifte belægningen på pladsen og eventuelt etablere en eller anden form for vandkunst eller springvand.

Give Udviklingsråd og Handelsstandsforeningen er allerede i gang med forskellige idéer. Men der vil ikke blive truffet beslutninger uden at de berørte borgere i almindelighed og de handlende i særdeleshed bliver taget med på råd.

Et egentligt borgermøde om planerne har også været luftet. Men det forudsætter, at der kommer mere konkrete planer på bordet.

På den baggrund er der ikke det store problem i, at at pengene først bliver frigivet om godt to år. Men det kan der være i den anden del af beslutningen.

Dette gavner Give
Der er to elementer i budgetforliget, som direkte kommer Give til gavn:Der afsættes 5,8 millioner kroner i 2020 til udvikling i Give Midtby, hvori indeholdes provenu af salg af Give Bibliotek, 1,8 millioner kroner, der anvendes i forbindelse med kulturhuset og Gullestrups have.

Der afsættes i 2018 0,5 millioner kroner til Give til udarbejdelse af udviklingsplaner for fremtidige idrætsfaciliteter. 

Og to, der kan kome til gavn:

Budgetforligspartierne følger situationen og vil holde en tæt dialog omkring Give Sygehus.

Der afsættes en million kroner årligt fra 2018 til Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati til varig styrkelse af det lokale arbejde. Herudover afsættes to millioner kroner til Udvalget for Landsbyer og Nærdemokrati til projekter i hvert af årene 2018 - 2019.  

Til Huset

Budgetforliget afsætter nemlig i alt 5,8 millioner kroner til Give Midtby i 2020. Men, som det hedder om beløbet i forligsteksten: "hvori indeholdes provenu af salg af Give Bibliotek, 1,8 millioner kroner, der anvendes i forbindelse med kulturhuset og Gullestrups have."

Pengene fra salget af Borgergården kommer altså til at gå til færdiggørelsen af Huset og områderne omkring det. Det var også, hvad byrådet tidligere havde besluttet, men da pengene fra salget for en månedstid siden skulle disponeres, valgte et flertal i første omgang at sende i kommunekassen.

Det gav en del politiske røre og ord som løftebrud blev luftet, ikke mindst i Give. Nu er pengene så, hvor de skal være. Men altså først i 2020.

I Huset er der næppe behov for lang tid til at overveje, hvad pengene skal bruges til. Her slap de afsatte 15 millioner kroner op, før alle de oprindelige planer var ført ud i livet. Man ville derfor gerne have haft lov til at overskride budgettet med provenuet fra salget af Borgergården.

Mangelliste

Det kunne man dog ikke, alene af den grund, at ingen kendte beløbet. Tre milllioner kroner var nævnt, men efter en salgsperiode på fire år endte det med 1,8 milllioner kroner.

Brugerrådet ved Huset har brugt de første år til at udarbejde en mangelliste. Den er ganske omfattende og er blevet sendt ind til forvaltningen.

Med budgetforligets ord skal en del af pengene også bruges til at gøre arealet omkring Huset færdig. Derfor er der også her behov for en prioritering af de opgaver, brugerrådet vil have løst for de 1,8 millioner kroner.

Hvorfor pengene fra det gennemførte salg først kan frigives i 2020, er ikke åbenlyst. Men formanden for kulturudvalget har et bud.

- Det er almindelig politisk prioritering, desværre. Men pengene er dog afsat, siger Dan Arnløv Jørgensen (K).

Han siger også, at hvis brugerrådet har en prioritering klar til næste år, så vil han forsøge at fremrykke bevillingen.

 

Penge på vej til Give Midtby - men først i 2020

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce