Så du røgen? Museet sendte 100 ud på troldejagt

Ståtrolde var der ingen af, men flokken fandt tydelig spor efter andre overnaturlige væsener. De er der, bare ser godt efter og selv tror på det. Foto: Gem

Så du røgen? Museet sendte 100 ud på troldejagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Give-Egnens Museum havde stor succes med jagten på nisser, trolde og hekse. Og forbandelsen over museet blev tilsyneladende ophævet. Det kræver dog lidt politisk velvilje.

Give: Verden er uretfærdig. Det kan man forvisse sig om på Give-Egnens Museum.

Især de børn, der har deltaget i jagten på årsagen til den forbandelse, der har ramt museet, har lært lidt om uretfærdighed. For hvis de laver ballade på museet, så bliver de sat på porten.

Men hvis nissen på hedebondens gård laver ballade, så får han sat grød på loftet.

Han får selvfølgelig grøden for ikke at lave ballade, så det er vel en form for bestikkelse. Får han sin grød, bliver ballademageren til en nyttig hjælper.

Heri ligger måske også en læring for de børn, der i løbet af vinterferien har deltaget i museets jagt på årsagen til, at en forbandelse har hvilet over hedebondens gård. Forældrene kan måske også uddrage lidt lærdom at spilet omkring ballade, belønning og artighed.

Jagten på forbandelsen inde på museet har dog ikke været den eneste jagt i denne uge. Der har også været to udendørs jagter og også her har målet for jagterne været de overnaturlige væsener.

Inden jagten på de overnaturligve væsener gik i gang, fik deltagerne en grundig vejledning af
Inden jagten på de overnaturligve væsener gik i gang, fik deltagerne en grundig vejledning af "troldejæger" Anne Elverskov. Foto: GEM

Vandretrolde

Overnaturlige væsener findes over alt. Om ikke som andet, så som det, man ikke umiddelbart kan finde en naturlig forklaring på.

Der bliver mindre og mindre i den kategori, men tidligere har troen på de overnaturlige været mere udbredt. På to arrangementer i vinterferien kunne deltagerne blive klogere på tidligere tiders tro, overtro og folketro.

Samtidig kunne man lære selv at læse sporene efter de overnaturlige væsner i området. Der var mange gode fif at hente og svar på nogle afgørende spørgsmål: Hvordan skjuler nissen sine spor? Hvor gemmer mosekonen sig, når det er vinter? Og hvordan beskytter man sig selv og sin familie mod trolddom?

Der deltog cirka 100 børn og voksne i de to arrangementer. Som det ofte sker i skolernes ferie, var kombinationen bedsteforældre - barn hyppigere end forældre - barn.

Det ser ud til at være en kombination, der trods de to generationskløfter er til glæde for alle parter. Og bedsteforældrene ved jo, at nisser ikke kun dukker op ved juletid. De er der hele året sammen med andre overnaturlige væsener.

Det lykkedes således at finde tydelig spor efter trolde. Men hvilke typer trolde, der var tale om, var mere usikkert. Bjergtrolde er det næppe, for de foretrækker klippegrund frem for Oksenbjerges sandbanker.

Konklusionen fra "troldefører" Anne Elverskov vr, at der sandsynligvis var tale om trolde på gennemrejse. Måske fra Norges fjelde til Harzens miner.

Så du røgen? Museet sendte 100 ud på troldejagt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce