Spektakulært syn: Helikopter skal lede efter grundvand

"Øjet" i det høje kan kigge op til 200 meter ned i undergrunden. Den vil flyve omkring Thyregod i den nærmeste fremtid. Foto: SkyTem

Spektakulært syn: Helikopter skal lede efter grundvand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et særpræget syn kan i den nærmeste fremtid ses omkring Thyregod. En helikopter i lav højde og med en stor metalramme under sig flyver over terrænet.

Thyregod: Der er noget i luften over Thyregod i de næste dage.

Det skulle være ganske uskadeligt og har intet med hverken vindmøller eller flyvende tallerkener at gøre. Der er bare nogle, der gerne ville kigge lidt på undergrunden uden at skulle til at grave.

Det er Miljøstyrelsen, der er i gang med at kortlægge grundvandsressourcer i op til 200 meters dybde. Til det arbejde har styrelsen hyret firmaet SkyTem.

I den kommende tid kan man derfor blive vidne til et spektakulært syn omkring Thyregod. Her vil en helikopter flyve rundt med en stor ramme, som hænger og dingler i lav højde over jorden. Det er Miljøstyrelsen, der har hyret helikopteren, og selvom det forgår fra luften, er målet at kortlægge grundvand dybt nede i jorden.

Rammen under helikopteren kan "kigge" ned i jorden og se, hvordan undergrunden er bygget op geologisk, og hvor godt grundvandet er beskyttet. Den måler jordens elektriske modstandsforhold ned til en dybde af cirka 200 meter.

Resultatet af målingerne kan kommunerne bruge til at sætte ind de rigtige steder for at beskytte grundvandet med det formål at sikre godt drikkevand for fremtiden.

Det er 14 år siden, at Miljøstyrelsen første gang hyrede firmaet SkyTem til at lave grundvandsundersøgelser fra luften. I år har Miljøstyrelsen tildelt virksomheden 2,1 millioner kroner til at gøre teknologien endnu bedre.

Det skal gøre det muligt både at "kigge" dybere i jorden og fremme eksporten af systemet.

Spektakulært syn: Helikopter skal lede efter grundvand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce