Udsigt til mere støj: Planer for skydebane bekymrer naboer

Tidligere var det lokale jægere, der brugte skydebanen. I dag kommer skytterne langvejs fra og det har været nødvendigt at sætte vejskilte op. Foto: Jim Hoff

Udsigt til mere støj: Planer for skydebane bekymrer naboer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udvidelsesplanerne af flugtskydebanen i Riis Plantage har fået nyt liv. Nu vil naboerne til skydebanen gerne have et møde med kommunens udvalg natur og miljø.

Riis: Midt i december sendte Vejle Kommune udkastet til en miljøgodkendelse af skydebanen i Riis til høring hos skydebanens naboer.

De havde frem til 21. december til at komme med kommentarer. Dem er der fremsendt to af, dels en samlet fra de 20 nærmestboende og dels en personlig fra den ene nabo.

Det er især støjen fra skydebanen og udsigten til et langt højere antal skydetimer, der får naboerne til at reagere. Planerne vil gøre skydebanen til et decideret skydecenter med blandt andet mulighed for firmaskydninger.

Naboerne reagerede også, da Vejle Kommune i sommer godkendte udvidelsesplanerne og sendte afgørelsen i høring.

I august trak kommunen godkendelsen tilbage, angiveligt "på grund af procedurefejl". Det takker naboerne for i deres nye indsigelse:

- Men vi er meget forundrede over, at man prøver at komme igennem med næsten den samme ansøgning, hvor der blot er ændret nogle ubetydelige ting, skriver de i følgebrevet til selve indsigelsen.

Støjen generer

Naboerne henviser blandt andet til, at Miljøstyrelsens vejledning tillader en støjgrænse på 60 dB, hvis banen benyttes alle aftener. Hvis der er skydning efter klokken 22 på flere aftener eller i weekender, er den vejledende støjgrænse helt nede på 55 dB.

- Derfor forstår vi overhovedet ikke, at man i tilladelsen arbejder med en støjgrænse på 66 dB, skriver naboerne.

De er også meget betænkelige ved den måde, sagsbehandlingen af skydebanetilladelser tilrettelægges på.

- Jægerforbundets mange konsulenter foretager ikke kun de beregninger af støj, der er udslagsgivende for tilladelsens omfang. Sammen med den lokale jagtforening fastlægger de stribevis af parametre, der indgår i beregningen. Det er forudsætninger, som er udslagsgivende for hvilket støjniveau, man når frem til. Disse parametre er for eksempel de anvendte våbens elevation, skudretning, landskabets form, omgivelsernes virkninger på støjdæmpning med mere. Man ved nøjagtigt hvilke parametre, der skal "masseres " for at nå frem til det ønskede resultat, hedder det i naboernes kommentarer.

Trafik og biler

En af de ting, der tages med i beregningerne af støjen fra banen, er den bevoksning, der findes på og omkring selve banerne. Især bevoksningen mod syd rejser kritik.

Bevoksningen er meget åben og fra en af voldene omkring skydebanen kan man se direkte gennem bevoksningen.

- At tillægge den nuværende bevoksning mod syd en støjdæmpende effekt dags dato er meget betænkelig. At regne med en sådan effekt fremadrettet er derimod direkte useriøst. Sandsynligheden for at bevoksningen er borte om et par år er overordentlig stor, hedder det i naboernes kommentar til kommunen.

Men også godkendelsens opgørelse af trafikken til og fra den udvidede skydebane vækker undren hos naboerne.

- Det er besynderligt, at kommunen tager afsæt i det antal biler jagtforeningen oplyser, der kommer til en skydning. Banens kapacitet udvides voldsomt og godkendelsen skal vel tage afsæt i, hvordan det bliver, og ikke hvordan det var, lyder det.

Udsigt til mere støj: Planer for skydebane bekymrer naboer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce