Vindmøller ved motorvej kan overskride støjgrænsen på 17 ejendomme

Måske kommer der vindmøller op langs Midtjyske Motorvej. Men det bliver ikke den slags, politikerne har godkendt. I stedet bliver det møller med større generatorer og det kan betyde, at 17 ejendomme får for høj støjpåvirkning. Foto: Bendt Christiansen

Vindmøller ved motorvej kan overskride støjgrænsen på 17 ejendomme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mølleopstillers egne tal dokumenterer, at der ikke er plads til den normale sikkerhedsmargen på to dB. Enkelte steder overskrides grænsen allerede, når vinden er over otte sekundmeter.

Svindbæk: Det bliver mere end vanskeligt at overholde støjgrænserne, hvis der opstilles 3,2 MW vindmøller i stedet for de 2,3 MW møller, lokalplanen for vindmøller langs Midtjyske Motorvej oprindeligt opererede med.

Det fremgår af et skema, vindmølleopstillerne Ecopartner og Ole Buch Skadhauge har sendt til kommunerne Vejle og Brande sammen med meddelelsen om, at mølletypen ændres. I skemaet markeres i alt 17 ejendomme, der bliver belastet med lavfrekvent støj med et niveau på mindre end to decibel (dB) under den tilladte maksimale grænse på 20 dB.

De to dB er den usikkerhed, der ifølge støjbekendtgørelsen knytter sig til den anvendte beregningsmetode.

Konsekvensen er, at hvis den beregnede værdi er mindre end to dB fra maksimalt tilladte støjgrænse, er der en stor sandsynlighed for, at grænsen bliver overskredet. Og det vil ske allerede ved en vindhastighed på otte meter i sekundet.

Folkene bag projektet beskriver selv, at de forventer en forøgelse af den lavfrekvent støj på gennemsnitligt 4,1 dB. Det får stor betydning for naboerne til vindmølleprojektet.

Disse ejendomme kan få for meget lavfrekvent støj
Ejendom                Afstand til grænseværdienHastrupvej 4             2,0 dB

Thyregodvej 19         1,5 dB

Thyregodvej 23         1,6 dB

Thyregodvej 33         2,0 dB

Brandevej 44            2,0 dB

Brandevej 43            1,0 dB

Brandevej 41            0,6 dB

Nr. Egsgårdsvej 1      0,8 dB

Egholmvej 6             1,5 dB

Vejlevej 272             1,4 dB

Vejlevej 274             0,3 dB

Vejlevej 269             1,9 dB

Thyregodvej 28         1,4 dB

Nørre Askærvej 32    0,6 dB

Nørre Askærvej 24    0,9 dB   

I risikozonen

Hvis man holdt sig til det projekt, der har været i høring med den VVM-redegørelse, lokalplanen bygger på, ville der ifølge folkene bag vindmølleprojektet ikke være nogen naboer, der havde risiko for at blive udsat for lavfrekvent støj over maksimumgrænsen.

Med ændringen fra 2,3 MW møller til 3,2 MW møller er der nu 17 boliger, hvor der er risiko for overskridelser af den vedtagne støjgrænse.

Alligevel har forvaltningerne i Vejle og Ikast-Brande kommuner accepteret, at projektet gennemføres med de større vindmøller. Hvor meget de lokale politikere har været inde over ændringen fremgår ikke tydeligt.

Teknisk udvalg i Vejle er i anden anledning indkaldt til et ekstraordinært møde torsdag 12. oktober. Her vil Christa Laursen fra Borgernes Parti bede om en grundig orientering om den nye udvikling i vindmølleprojektet og om hele forløbet.

Det har stadig ikke været muligt at få en kommentar fra Ole Buch Skadhauge eller Ecopartner, der er et selskab, der administrerer og driver cirka 135 vindmøller i Danmark og Tyskland, ifølge firmaets egen hjemmeside.

Vindmøller ved motorvej kan overskride støjgrænsen på 17 ejendomme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce