Blev forelsket i curling ved et tilfælde: Nu spiller Lina på landsholdet

Curling er med omkring 850 udøvere en niche-sport i Danmark. Blandt de bedste er Lina Knudsen fra Uldum, der her sammen med Madeleine Dupont ses feje for en sten til det igangværende VM i curling i Silkeborg (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Blev forelsket i curling ved et tilfælde: Nu spiller Lina på landsholdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

33-årige Lina Almind Knudsen, der er født og opvokset i Uldum, forsvarer i disse dage de rød-hvide farver ved VM i curling i Silkeborg. Hun stiftede først bekendtskab med sporten for 10 år siden.

Uldum: Livet formes i høj grad af tilfældigheder. Det ved 33-årige Lina Knudsen om nogen. Hun flyttede for godt 11 år siden fra hjembyen Uldum til Odense for at læse biomedicin. Her fik hun en veninde, der spillede curling, og hun inviterede i 2008 Lina Knudsen med på isen.

10 år senere er pigen fra Uldum, der er datter af Gitte og Otto Knudsen, en del af det danske curling-landshold, og sammen med Dupont-søstrene forsvarer hun i disse dage de rød-hvide farver til VM i Silkeborg. Faktisk i den samme hal, hvor Lina Knudsen tilbage i 2008 deltog i sin første curling-hyggeturnering.

- Det skulle jo bare prøves dengang. Udover de obligatoriske to-tre besøg i skøjtehallen som barn havde jeg ikke været på is før, men jeg fandt ret hurtigt ud af, at curling faktisk var meget sjovt, fortæller Lina Knudsen, der i de første par år af sin curling-karriere kun spillede for hyggens skyld.

Efter seks nederlag på stribe fik de danske curling-kvinder onsdag hul på bylden med to sejre i streg. Lina Knudsen (i midten) har siden 2011 været en del af Dupont-søstrenes hold. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Efter seks nederlag på stribe fik de danske curling-kvinder onsdag hul på bylden med to sejre i streg. Lina Knudsen (i midten) har siden 2011 været en del af Dupont-søstrenes hold. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Vigtige finesser

Det ændrede sig dog, da hun i 2011 blev tilbudt at blive en del af Dupont-søstrenes curlinghold. Med dem har hun været afsted til flere europamesterskaber, et enkelt OL, mens det igangværende VM er Lina Knudsens tredje.

- Det har været noget af en omstilling for mig. De første tre år spillede jeg kun for det sociale, og jeg var egentlig ligeglad med, om jeg vandt eller tabte. Så som elitespiller har jeg været nødt til at udvikle mit konkurrencegen betragteligt, fortæller Lina Knudsen, der aldrig havde forestillet sig, at hun skulle dyrke idræt på eliteniveau.

- Som barn spillede jeg fodbold og badminton, men aldrig på noget super seriøst plan, lyder det fra Lina Knudsen.

I nichesporten curling har hun dog fundet en passion.

- Det, der tiltaler mig ved curling er, at man altid kan blive bedre. Det er en finessesport, og der er så mange ting, der påvirker resultatet. Der skal så lidt til at ødelægge et skud, og det bliver aldrig rutine. Samtidig er holddynamikken virkelig vigtig. Vi er jo kun fire på holdet, så det betyder meget, og jeg har lært meget om passiv kommunikation. Hvad folk opfatter, når jeg siger noget, fortæller Lina Knudsen.

Forsker i tarme

Hun bor i dag i København, hvor hun er ved at lægge sidste hånd på sin ph.d. i humanbiologi om "tarmfloraens rolle i kroniske tarmbetændelse". En ph.d., der faktisk står til at blive afleveret om 14 dage. Et faktum, som Lina Knudsen med det igangværende VM indrømmer, at hun er lettere presset over.

Ved siden af sit arbejde har hun i denne sæson været på isen tre til fire gange om ugen for at træne. Sidste år, hvor der var OL, var det fem til seks gange på isen om ugen. Dertil kommer styrke- og konditionstræning.

- Mange har et indtryk af, at man ikke behøves at være i form for at spille curling, men det fylder faktisk ret meget. Det er selvfølgelig også et mentalt spil, men hver kamp varer to til tre timer med fuld fokus hele vejen igennem. Det kræver noget fysik. Til de store turneringer spiller vi ofte to kampe om dagen, fortæller Lina Knudsen, der til VM spiller 12 kampe på syv dage.

Hård træning

Sidste kamp i den indledende runde spiller Danmark fredag, mens seminfinale og finaler spilles i weekenden. Danmark når dog sandsynligvis ikke så langt, da de har tabt deres første seks kampe.

- Vi får sværere og sværere ved at hamle op mod de andre nationer, hvor mange af spillerne er professionelle på fuld eller deltid. Det er der ikke mulighed for i Danmark, men der arbejdes på at lave en elitestrategi, så vi kan komme med i gamet igen, fortæller Lina Knudsen.

Hun har i perioder været på deltid eller taget orlov for at kunne koncentrere sig om curlingen. Selvom forskning i tarmflora kan synes langt væk fra at kaste med sten og feje med koste på is, har kombinationen været god for Lina Knudsen, der har kunnet tilrettelægge sit forskningsarbejde fleksibelt i forhold til sin træning.

- Men selvom det godt kan være lidt surt at stå op kl. 5 for at nå at træne inden arbejde, bliver det opvejet af alle de fantastiske oplevelser, jeg har haft med curling. Jeg har jo rejst verden rundt flere gange, været med til OL og så videre. Hvor mange får mulighed for det, lyder det fra Lina Knudsen.

Blev forelsket i curling ved et tilfælde: Nu spiller Lina på landsholdet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce