Endnu en uddannelse kommer til Hedensted

De nye FGU-skoler har til sigte at give unge bedre vilkår for at vælge deres rette vej mod uddannelses- og arbejdsmarkedet. En opgave som produktionshøjskolerne bl.a. tidligere har løst.Arkivfoto: Peter Leth Larsen

Endnu en uddannelse kommer til Hedensted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lidt over 100 unge fra Hedensted Kommune forventes at blive elever på den nyoprettede FGU-uddannelse, der bl.a. erstatter produktionshøjskolerne.

Hedensted: Unge elever mellem 16 og 25 år, der tidligere har gået på produktionshøjskole, VUC eller på den koordinerede ungdomsuddannelse i Horsens eller Vejle, får efter sommerferien som noget helt nyt mulighed for at gå i skole i Hedensted.

Her bliver der nemlig oprettet en lokal afdeling af den nyoprettede uddannelses-institution FGU Sydøstjylland, som Horsens, Hedensted, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner er gået sammen om at danne.

Målgruppen for FGU har ikke før haft mulighed for at tage en uddannelse lokalt, men det vækker politisk glæde, at de unge mennesker ikke længere er tvunget til at tage ud af kommunen.

- Det giver mening, at så mange unge mennesker som muligt kan få deres ungdomsuddannelse i Hedensted Kommune. Sidste år fik vi automationsuddannelsen og satte projektet med et erhvervscampus i Hedensted i søen, så en lokal FGU-skole falder fint i tråd med hele den tankegang, lyder det fra formand for læringsudvalget, Ole Vind (V).

Han understreger, at erhvervscampus-projektet stadig er i støbeskeen og ikke direkte hænger sammen med FGU. Den grundlæggende ide med erhvervscampusset er dog netop at få forskellige uddannelsesinstitutioner til at oprette afdelinger i Hedensted i lighed med den konstruktion, som FGU Sydøstjylland satser på.

Hvad er FGU?
Forberedende grunduddannelse (FGU) er for unge mellem 16 og 25 år, der er færdig med grundskolen, men ikke er parat til at starte på en erhvervsuddannelse, HF eller gymnasial uddannelse.FGU skal give eleverne viden, færdigheder, afklaring og motivation til at gennemføre en ungdomsuddannelse eller komme i arbejde.

Der tilbydes undervisning på tre spor i 12 forskellige faglige temaer og i ni almene fag. De faglige temaer introducerer eleverne til erhvervsuddannelser og kan afsluttes med et uddannelsesbevis. De almene fag kan give adgang til erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser.

En FGU-uddannelse varer op til to år, og det er uddannelsesvejlederne, der skal vurdere, om man er i målgruppen for en FGU.

FGU-elever får ikke SU, men en skoleydelse på 1539 kr. pr. måned eller 2670 kr. pr. måned, hvis man er over 18 og hjemmeboende. Der er mødepligt til uddannelsen, og man vil blive trukket i ydelsen, hvis man er fraværende uden gyldig grund.

Kilde: Hedensted Kommunes uddannelsesbrochure for FGU
Hidtil har unge fra Hedensted Kommune, der af forskellige årsager ikke har kunnet tage en almindelig ungdomsuddannelse bl.a. gået på produktionshøjskole eller VUC i Horsens. Fremover behøver de ikke rejse ud af kommunen. Arkivfoto: Ole Munksgaard
Hidtil har unge fra Hedensted Kommune, der af forskellige årsager ikke har kunnet tage en almindelig ungdomsuddannelse bl.a. gået på produktionshøjskole eller VUC i Horsens. Fremover behøver de ikke rejse ud af kommunen. Arkivfoto: Ole Munksgaard

Del af reform

FGU, der står for forberedende grunduddannelse, er en del af en reform, som Folketinget har vedtaget inden for det forberedende uddannelsesområde.

Med den vil unge mellem 16 og 25 år, som af forskellige årsager ikke umiddelbart kan tage en ungdoms- eller erhvervsuddannelse, ikke længere kunne vælge mellem eksempelvis VUC, produktionsskole eller kombineret ungdomsuddannelse. De unge bliver i stedet fra 1. august 2019 samlet på FGU-skolerne, der har til sigte at give unge bedre vilkår for at vælge deres rette vej mod uddannelses- og arbejdsmarkedet.

FGU Sydøstjylland får hovedsæde i Horsens, men intentionen er at der skal oprettes lokale afdelinger af skolen i både Odder, Skanderborg og Hedensted.

Ved ikke hvor

Samlet forventes der omkring 500 elever hos FGU Sydøstjylland. Smertegrænsen for lokale afdelinger ligger omkring de 100 elever.

Mens det er forholdsvis sikkert, at det bliver undervisere fra de forskellige uddannelser, som FGU'en erstatter, der vil blive ansat i den nye uddannelsesinstitution, er det endnu usikkert, hvor de fire afdelinger, der altså skal slå dørene op umiddelbart efter sommerferien, kommer til at have til huse.

I Hedensted er man dog ikke bekymret i forhold til at finde egnede lokaler til den nye skole.

- Sidste år fik vi i midten af marts at vide, at vi skulle finde lokaler til en automationsuddannelse, og den åbnede vi i august, så mon ikke, vi kan gøre det igen, lyder det kækt fra beskæftigelsechef H.C. Knudsen, der har været med i arbejdet omkring oprettelsen af den nye uddannelse.

Opgaven med at finde lokaler og i det hele taget organisere den nye uddannelsesinstitution har bestyrelsen for FGU Sydøstjylland, der bl.a. består af borgmestrene fra de fem kommuner, lagt i hænderne på Gitte Blaabjerg, der pr. 1. januar er tiltrådt som direktør for FGU Sydøstjylland.

Endnu en uddannelse kommer til Hedensted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce