Gavnlig plante skal give fjorden en hånd

Ålegræs fungerer som et naturligt kystværn, da det dæmper bølgerne og stabiliserer havbunden. Planten bidrager også til at holde vandet klart, og den lagrer næringssalte. Arkivfoto

Gavnlig plante skal give fjorden en hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ålegræs udplantet i Horsens Fjord kan hjælpe vandmiljøet, mener foreninger og kommuner, der er gået sammen om to restaureringsprojekter.

Hjarnø: Havplanten ålegræs, der ses på lavvandede kystområder og kendes på sine lysegrønne, slanke blade, gavner vand såvel som fjordbund og fisk.

Engang var planten udbredt i Horsens Fjord, men det er den ikke længere, og det skal der gøres noget ved, mener en projektgruppe, der har ansøgt Kystdirektoratet om tilladelse til at udplante ålegræs i fjorden.

- Ålegræs kan hjælpe med mange ting. Det kan fungere som renseanlæg for vandet, forbedre levevilkårene for skabninger i vandet, og det kan reducere kystnedbrydningen, siger Jan Karnøe, formand for Friluftsråd Søhøjlandet.

Interesseorganisationen er gået sammen med bl.a. naturfredningsforeningen, sportsfiskerforbundet og flere dykkerforeninger om miljøprojektet, som også teknisk udvalg i Hedensted Kommune anser for at være positivt og fornuftigt. Kommunen indgår derfor i det ligesom Odder og Horsens Kommuner.

Nogle af foreningerne i partnerskabet om projektet har meldt sig til at indgå i det forberedende arbejde. Andre vil gerne være aktive, når det kommer til det praktiske. Det gælder bl.a. motorbådsklubberne. Fra alle er der positive tilbagemeldinger, for man ved godt, at fjorden kunne have det meget bedre, end den har det i dag.
Jan Karnøe, formand, Friluftsråd Søhøjlandet.

Har udvalgt syv steder

Til udplantningen skal der bruges skud fra naturlige ålegræsbed. Skuddene monteres på søm med jerntråd. Dykkere vil placere dem på 1,5 til 2,5 meters dybde syv udvalgte steder i Horsens Fjord, bl.a. ved Bisholt og Borre Knob.

Stederne er valgt ud fra bl.a. vanddybde og bundforhold. Ålegræs kræver nemlig sollys og en fast bund, forklarer Jan Karnøe.

Han fortæller, at Syddansk Universitets biologiske institut i et pilotprojekt har haft succes med at plante og udbrede ålegræs i fjorden, hvor planten for mange år siden forsvandt pga. dårlige vækstforhold og uklart vand og siden har haft svært ved at vende tilbage.

Instituttet indgår som rådgivere i det nye projekt, som altså kræver Kystdirektoratets godkendelse.

Foruden ålegræs har projektgruppen søgt om tilladelse til udlægning af mindre sten i såkaldte diffuse rev tre steder på fjorden, hvor der i dag er sandbund.

Det er tanken, at der skal sættes muslinger og tang på stenene, og at der på den måde kan skabes grundlag for mere liv på sandbunden.

Gavnlig plante skal give fjorden en hånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce