Hele branchen er i knæ: Tre ud af fire minkavlere taber penge

Efter en række eventyrligt gode år er minkbranchen som helhed vendt som følge af en overproduktion på verdensmarkedet. Derfor må Tage Pedersen, medejer af Sole Holding og formand for Danske Minkavlere, sammen med størstedelen af sine danske konkolleger se røde tal på bundlinjerne. Arkivfoto

Hele branchen er i knæ: Tre ud af fire minkavlere taber penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fire års svigtende salgspriser har fået de danske minkavlere til at køre på pumperne. Sole Holding er trods en egenkapital på godt 150 mio. kr. og titlen som en af landets største minkfarme nu også blandt de, som ser sig nødsaget til at reducere produktionen.

Sole: På Kærvej 45 i Sole foregår dagen, som den har gjort det i stribevis af år efterhånden.

På de forskellige minkfarme under Sole Holdings paraply produceres på den gode side af 200.000 skind, og den tilknyttede fodervirksomhed kører fortsat cirka 150.000 ton måltider ud til landets minkfarme.

Det hele bliver som altid håndteret af lidt over 100 medarbejdere, men trods den vanlige og bekendte dagligdag har virkeligheden på få år taget en større drejning.

År for år er de nærmest eventyrlige overskud nemlig blevet afløst af rædselsresultater i de fire fremtrædende datterselskaber Sole Minkfarm, Sole Minkfoder, Thyra Mink og Kollund Minkfarm.

Et overskud på 60,4 mio. kr. i 2013 er nu blevet vekslet til et underskud på 17,9 mio. kr. i de nyligt aflagte regnskaber for 2018.

- Vi har kørt videre med den store produktion og i stedet skåret omkostningerne til, men situationen kommer til udtryk her i 2019, hvor vi ikke længere kommer udenom, at det bliver nødvendigt med en reduktion i produktionen, siger medejer Tage Pedersen.

Og han står langt fra alene.

Egentlig er køberne af minkskind lige så interesserede i produktet som tidligere. På verdensplan er der bare kommet så mange nye spillere til, at udbuddet i årevis langt har oversteget efterspørgslen. Arkivfoto
Egentlig er køberne af minkskind lige så interesserede i produktet som tidligere. På verdensplan er der bare kommet så mange nye spillere til, at udbuddet i årevis langt har oversteget efterspørgslen. Arkivfoto

Lykkeriddere skabte boble

Gransker man tallene fra de 270 danske firmaer, der ifølge deres branchekode gør sig i pelsdyravl og samtidig har et offentligt tilgængeligt regnskab, tegner der sig et lige så nedslående billede af en hel branche i knibe.

Næsten tre ud af fire havde i seneste regnskabsår underskud, og lidt over 100 har en så lav egenkapital, at de i princippet lever på bankens nåde.

Synderen er ifølge minkavlerne flere års overproduktion fra især Kina og Østeuropa.

I takt med at priserne frem mod 2013 steg til et historisk højt niveau, sprang flere lykkeriddere med på rejsen. Resultatet endte i en minkboble, hvor salgspriserne nu på fjerde år ligger under produktionsprisen - og minkavlerne således taber penge, hver gang de sælger et skind.

Den udvikling kender Tage Pedersen alt til. Ud over at være medejer af Sole Holding, som blev grundlagt af hans far for 68 år siden, er han nemlig også formand for brancheorganisationen Danske Minkavlere.

- De hårdest ramte er dem, der er kommet ind på det forkerte tidspunkt, og det er heldigvis primært de udenlandske konkurrenter. I gennemsnit har minkpriserne været gode set over de seneste 20 år, og vi er vant til store udsving. Vi har tidligere oplevet bibelske perioder med syv dårlige år efterfulgt af syv gode - men forhåbentlig skal vi ikke vente lige så længe den her gang, for det er meget presserende, at markedet vender, siger Tage Pedersen.

Håb om bedring

I rekordåret 2013 eksporterede landets knap 1500 minkavlere ifølge tal fra Danske Minkavlere skind for 13,3 mia. kr. Det beløb er siden faldet til 5,5 mia. kr. med udsigt til endnu et fald i 2019.

Det har ikke været muligt at få en liste fra Danske Minkavlere over, hvor mange danske minkavlere, der direkte har måttet lukke som følge af de faldende priser, men det estimeres, at bestanden i år er reduceret med yderligere en tredjedel.

Endnu ligger der fortsat et lager på millioner af usolgte mink og venter på at komme under hammeren. Alligevel er der på Kærvej 45 både en forhåbning og en tiltro til, at der er bedring forude.

- Ingen branche kan holde til, at antallet af varer bliver fordoblet på fem år. Men nu er vi ovre den værste pukkel, og produktionen daler kraftigt, så udbud og efterspørgsel kommer til at passe sammen igen, siger Tage Pedersen.

Uagtet hvornår branchen vender, er Sole Holding ikke blandt de, der står først for skud. Trods de magre år har selskabet fortsat en egenkapital på 154,3 mio. kr.

Hele branchen er i knæ: Tre ud af fire minkavlere taber penge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce