Madordning skal gælde for alle beboere på plejecentre

Langt de fleste plejehjemsbeboere er tilmeldt en madordning, men det sker, at nogle vælger husets mad fra, og det er ofte en skidt idé, mener Social Omsorg, der har eksempler på fejlernæring og dårlig hygiejne, når beboere selv kokkererer. Arkivfoto

Madordning skal gælde for alle beboere på plejecentre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et forslag lægger op til, at beboere på kommunale plejecentre fra august skal spise husets mad, også selvom de hellere selv vil stå i køkkenet.

Hedensted: Når hr. eller fru Olsen flytter på plejehjem, så står det dem frit for, om de vil tilberede deres måltider selv eller tilmelde sig husets madordning.

Det kan der snart blive lavet om på.

I Social Omsorg er et forslag om obligatorisk madordning på plejecentre på politikernes bord, og de har i denne uge sendt det i høring hos Seniorrådet.

Der er flere gode grunde til at pålægge samtlige beboere madordningen, som kun få står uden for i dag, og som koster godt 3500 kr. om måneden, mener afdelingen Mad og Måltider, der hører under Social Omsorg.

Obligatorisk madordning
Forslaget, som er i høring nu, går på, at borgere ved indflytning på plejehjem bliver tilmeldt en obligatorisk madordning.Ordningen koster 3570 kr. om måneden og giver borgeren såkaldt døgnforplejning.

Der bliver i forslaget gjort plads til undtagelser i særlige tilfælde, eksempelvis hvis der er tale om en beboer, som blot skal rehabiliteres og på et tidspunkt flytte hjem igen.

Hvis forslaget vedtages, træder det i kraft til august.

En lignende ordning er gældende i Horsens og Skanderborg Kommune.

Eget køkken giver problemer

Erfaringen er, at borgere, der selv står i køkkenet, har en tendens til at isolere sig i egen lejlighed og ikke altid kan vurdere, hvornår de ikke længere kan løfte opgaven. Der er eksempler på dårlig hygiejne i køkkener og køleskabe og også utilsigtede vægttab på grund af forkert kost, som personalet så ikke har mulighed for at rette op på.

Dertil kommer, at beboere får brug for hjælp til opvask og indkøb, og at køkkenerne på plejecentrene mangler indtægter på 1,8 mio. kr. i 2017.

Handler om borgerne

Handler forslaget mere om at give køkkenerne penge i kassen end om at gøre, hvad der er bedst for beboerne?

Nej, svarer Allan Petersen (DF), udvalgsformand i Social Omsorg.

- Det handler om at gøre det bedste for borgerne. De kan være nogenlunde friske, når de flytter ind på plejehjemmet, men efterhånden bliver de jo svagere og svagere, og vi er rædde for, at de ikke får den rigtige kost og ernæring (hvis de ikke er tilmeldt ordningen, red.), svarer han.

Politisk opbakning

Det fremgår af forslaget, at beboere sandsynligvis vælger ordningen fra på grund af økonomiske overvejelser. Kunne man sætte prisen på ordningen ned?

- Det kan jeg ikke vide noget om endnu. Nu venter vi og ser, hvad Seniorrådet siger, svarer Allan Petersen.

Hvad mener du selv om forslaget?

- Jeg tror umiddelbart, det er et godt forslag - at sørge for, at alle beboere får en varieret kost og bliver en del af fællesskabet, svarer han.

Madordning skal gælde for alle beboere på plejecentre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce