Splid om ansvaret for hullet vej: Ægtepar har kæmpet mod kommunen i syv år

Sådan ser vejen ud fra Bibi Kragh og Henning Skødts hus på Søkjær. Den røde bygning er den gamle skole. Foto: Elisabet D. Hyttel

Splid om ansvaret for hullet vej: Ægtepar har kæmpet mod kommunen i syv år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En grusvej midt i Juelsminde burde ifølge beboerne være kommunal, men det vil kommunen ikke anerkende.

Juelsminde: Grusvejen Søkjær løber ned langs Bibi Kragh og Henning Skødts hus på Jernbanegade, rundt om deres garage og videre om mod resten af Søkjær.

I disse dage er hullerne i vejen fyldt med mudret vand, og det er tydeligt, at det er nogle år siden, vejen sidst har fået en tur med en gang stabilgrus.

Sådan er det, fordi beboerne omkring vejen er uenige med kommunen om, hvem der har ansvaret for vejen.

Bibi Kragh og Henning Skødt har boet i byhuset siden 2003, og den gang kom kommunen jævnligt og satte vejen i stand. Der blev også skovlet sne. Men i 2011 skete der noget.

- Vi har problemer med, at vand løber fra Jernbanegade ned ad vejen, så der bliver huller. Det ringede jeg til kommunen og bad om at få gjort noget ved, siger Bibi Kragh.

Men pludselig påstod kommunen, at vejen skam var privat, og at det derfor var beboerne omkring vejen, der havde ansvaret.

- Sådan har det aldrig været. I gamle dage var vejen skolevej, fordi skolen lå lige hernede, forklarer Bibi Kragh og peger ned på et rødt hus i klassisk stil for enden af vejen.

Sagen kort
I eftersommeren falder Steinar Sørensens kone på en ujævn sti i Kejsdalen i Juelsminde. Han kontakter Hedensted Kommune, men får at vide, at stien er privat og ikke kommunal, som han ellers troede.Steinar Sørensen undersøger kommunens vejregistret og finder, i følge ham, at omkring 60 stier og veje står opført med en forkert status i vejregistreret.

Hvis en vej eller sti står som kommunal, er det kommunen, der skal stå for vedligehold. Er den privat er det beboerne eller en grundejerforening, der har ansvaret.

Hedensted Kommune mener umiddelbart ikke, at der er fejl i registret, fordi det ikke er blevet ændret, men blot baserer sig på oplysninger fra de tre gamle kommuners registre.

Hedensted Kommune vil dog gerne behandle konkret sager om vejstatus fra berørte borgere.
Vejen er ikke blevet vedligeholdt i flere år og bruges af både beboerne og andre. Foto: Elisabet D. Hyttel
Vejen er ikke blevet vedligeholdt i flere år og bruges af både beboerne og andre. Foto: Elisabet D. Hyttel

Underskrifter og erklæringer

Beboerne har samlet underskrifter ind. De har også en erklæring fra en tidligere ansat i kommunen, Karsten Koch, der har vedligeholdt vejen for Juelsminde Kommune, om at vejen er kommunal.

Bibi Kragh har gennem årene skrevet mange gange til kommunen, men hver gang har kommunen blot konstateret, at vejen i kommunens register er opført som en privat fællesvej.

Men der er ikke og har aldrig været et vejlaug eller en grundejerforening, der kan udbedre vejen. Derfor har nogle af beboerne taget sagen i egen hånd og fyldt ral på et stykke af vejen. Men det vil Bibi Kragh og Henning Skødt ikke.

- Vejen bliver brugt af mange andre end os. Især om sommeren er det er problem, fordi mange bruger vejen som genvej, forklarer Henning Skødt.

De har, som følge af Folkebladets artikler om problemer med vejstatus i Hedensted Kommune, nu igen klaget til kommunen. De mener, de har retten på deres side, fordi vejen i registeret har vejlitra 7000, en indikation på, at vejen har været registeret som en kommunal vej. Kommunen mener dog ikke, at det er et endegyldigt bevis.

Intet bevis

Også deres nabo i nr. 22, Brian Sørensen, har klaget. Han skriver i sin klage til kommunen, at vejen er udskilt på en selvstændig matrikel, men at kommunen aldrig har foretaget en officiel nedklassificering af vejen fra kommunevej til privat fællesvej, men blot konstateret, at vejen ikke har været opført i registret.

- Vejdirektoratet har (...) også afsagt kendelse om, at et vejregister ikke er et endeligt bevis på, hvad en vejs status er, skriver Brian Sørensen i sin klage og henviser til en afgørelse fra Vejdirektoratet.

Beboerne på Jernbanegade håber, at deres klage nu bliver behandlet, så vejen igen kan komme i ordentlig stand.

Splid om ansvaret for hullet vej: Ægtepar har kæmpet mod kommunen i syv år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce