Verdenskendt ørken-festival på vej til Rask Mølle

For tiden er marken her bag ved H.C. Skaarup fyldt med sne, men i slutningen af maj vil omkring 100 kreative mennesker holde en helt speciel festival her. Sunraiz, hvor grænselandet mellem drømme og virkelighed bliver en realitet for en kort stund. Foto: Michael Svenningsen

Verdenskendt ørken-festival på vej til Rask Mølle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Designeren Hans Christian Skaarup står bag en kommende Sunraiz-festival på en mark ved Rask Mølle. Her samles tossede kunstnere og andre kreative mennesker fra hele Europa for sammen at skabe en festival inspireret af de 10 principper fra Burning Man-festivalen i Nevadas ørken.

Rask Mølle: Når kalenderen når 29. maj har Rask Mølle og omegn noget af et kulturchok i vente. Fra denne dag og fem dage frem vil omkring 100 kreative sjæle fra Europa nemlig være at finde på en mark mellem Åstedbro og Hvirring, hvor de vil deltage i den nystartede festival Sunraiz.

Bag festivalen står den 26-årige designer H.C. Skaarup, der for nylig er flyttet til området. Han er inspireret af miljøet omkring den såkaldte Burning Man-festival i Nevadas ørken, hvor omkring 70.000 mennesker hvert år mødes i et midlertidig samfund, der kulminerer med afbrænding af en gigantisk træfigur.

- Sunraiz festivalen er bygget på de 10 principper fra Burning Man. Det er bare lidt mere stille og roligt, end det folk måske har hørt om fra USA. Det bliver et midlertidigt kreativt samfund, hvor deltagerne selv skaber indholdet. En af kerneværdierne er, at man skal genskabe kontakten til, hvem man selv er gennem kreative og skøre påfund, fortæller H.C. Skaarup.

-Man har ikke sit normale tøj på til de her festivaller. Hvis du har lyst til at være en enhjørning, så er du det. Man ser ud, som man ville gøre, hvis der ikke var nogen kulturer, der bandt dig. Der er ingen begrænsninger.
H.C. Skaarup
Burning Man
Ideen til Burning Man opstod på en strand i San Francisco i 1986, hvor Larry Harvey, Jerry James og nogle af deres venner samledes til midsommer for at brænde en mand lavet af træ. Siden er festivalen flyttet til ørkenen i Nevada, hvor omkring 70.000 mennesker hvert år samles.Der er ti principper bag festivalen. Inklusion, gavegivning, af-vareliggørelse, selvhjulpenhed, selvudtryk, fælles indsats, borgeransvar, efterlad intet spor, deltagelse og umiddelbarhed. Det betyder bl.a., at der ikke findes nogen penge på festivalen. Du tager f.eks. bare din kop med op i baren og får den fyldt op med de drikkevarer, som de øvrige deltagere har haft med. Uden at have haft en pung op af lommen.

Burning Man-kulturen har spredt sig til resten af verden, og der holdes forskellige "burns" i større eller mindre grad over hele verden. I Danmark findes bl.a. Borderland ved Køge der i 2017 havde 2500 deltagere.

Burning Man festivallerne arrangeres af en forening, som deltagerne betaler et medlemskab til. En del af pengene kan deltagerne søge som kunst-legater til at finansiere de projekter, de ønsker at tage med på festivallen.

Et medlemskab til Sunraiz-festivallen koster 500 kr. Der kan max. være 140 deltagere.

Kilde: Sunraiz.net, wikipedia
26-årige H.C. Skaarup har siden december boet i en campingvogn hos sin søster og svoger på Nørre Snedevej ved Rask Mølle. Bag ved ligger den mark, hvor han i forsommeren vil lave sin egen Burning Man festival.  Foto: Michael Svenningsen
26-årige H.C. Skaarup har siden december boet i en campingvogn hos sin søster og svoger på Nørre Snedevej ved Rask Mølle. Bag ved ligger den mark, hvor han i forsommeren vil lave sin egen Burning Man festival. Foto: Michael Svenningsen

Flippet, men givende miljø

Han har de seneste år selv deltaget på flere burning-festivaller, blandt andet den såkaldte Borderland-festival, der finder sted i en grusgrav syd for Køge. Her har han stiftet bekendtskab med alt fra yoga og circling til folk, der synes, det er sjovt at lave en pool fyldt med slim, klæde sig ud som en enhjørning eller gøre dating appen Tinder til en fysisk ting, hvor man siger ja eller nej ansigt til ansigt. Alt i alt et miljø, der på afstand nok kan synes både flippet og skræmmende, men som i følge H.C. Skaarup er enormt givende - og i øvrigt stærkt voksende.

- Der er en masse glæde, tosserier og fri energi i burning-samfundet, som det er svært ikke at blive smittet af. Det er en festival, hvor folk bare gerne vil være gode ved hinanden, snakke sammen, og hvor man fejrer livet og kunsten. Det, jeg tror, folk søger, er måske en form for eskapisme. Ikke fra realiteterne, men fra de forskellige facader, vi hver især har til hverdag, konstaterer han.

Nedfaldne stjerner

Da deltagerne selv skal skabe indholdet af Sunraiz-festivalen, kan H.C. Skaarup ikke sige meget om, hvad der præcist kommer til at ske fra 29. maj til 3. juni på marken ved Rask Mølle. Han har dog sat visse rammer op for festivalen. Der vil f.eks. ikke være sat store højtalere op, men deltagerne er i stedet blevet opfordret til at medbringe deres egne instrumenter, ligesom der vil være et såkaldt silent disco, hvor musikken kommer ud gennem høretelefoner.

Den rituelle afbrænding, der traditionelt afslutter en Burning Man-festival, vil i Sunraiz's tilfælde begrænse sig til afbrænding af en mindre træfigur. H.C. Skaarup har desuden lavet en rammefortælling omkring festivalen. Nemlig at deltagerne er såkaldte starlings - stjerner, der er faldet ned fra himlen, og som holder en fest, for at vise solen og månen, at de savner dem.

- Tanken med historien er at vise, at vi alle er forskellige og noget særligt, men vi vil gerne have det sjovt sammen og hjælpe hinanden med at opnå vores drøm, forklarer H.C. Skaarup.

Verdenskendt ørken-festival på vej til Rask Mølle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce