Byrådsmedlem: Nyt våben i kampen mod boligspekulanter

I mange landsbyer findes der huse af denne karat. Grimme og faldefærdige, men stadig beboede. Nu bliver det snart lidt sværere at leje den slags huse ud. Arkivfoto

Byrådsmedlem: Nyt våben i kampen mod boligspekulanter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny lov kan give kommunen nye redskaber i kampen mod "de trælse huse", der ofte medfører sociale problemer.

Ikast/Brande: En strammere kontrol med udlejningsboliger kan måske betyde, at landkommuner kan få lettere ved at dæmme op for de problemer, der følger med, når billige og nogle gange nærmest faldefærdige huse bliver lejet ud.

Et nyt lovforslag er på vej. Regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er blevet enige om at ændre reglerne, så kommunerne fremover kan kræve, at udlejere af visse boliger skal anmelde, hvis de ønsker at leje en bolig ud. Det kan gøre det muligt for kommunerne at gribe ind, hvis en bolig ikke er egnet til beboelse.

- Det er lidt en gave at få her i det nye år. Nu kan vi begynde at tage skridt til at få de her forfærdelige rønner enten saneret eller fjernet. Den slags huse har vi desværre en hel del af her i kommunen, og det har været et evigt problem for os, siger byrådsmedlem Kirsten Hoffmann (S) fra Gludsted - en af de landsbyer, der har kæmpet en del på "boligfronten".

- I Gludsted har vi også haft fokus på nogle boliger, som efter de flestes mening er ganske ubeboelige. Forvaltningen har været ude at kigge på de huse, men når embedslægen ikke har udtalt, at boligerne er saneringmodne, kan kommunen ikke gøre noget, siger Kirsten Hoffmann.

Hvis en udlejer ønsker at udleje en bolig, der er opført for mere end 40 år siden, og som ikke har været udlejet i et år, skal udlejeren underrette kommunen senest 30 dage før, lejeren flytter ind, lyder den kommende nye regel. Det giver kommunen mulighed for at undersøge, om boligen er sundheds- eller brandfarlig, inden boligen tages i brug. Er dette tilfældet, kan kommunen nedlægge forbud mod beboelse.

- Men det er stadig op af bakke. Det havde været 1000 gange bedre med et lovforslag, der helt forbyder udlejning af faldefærdige huse, lyder det fra Kirsten Hoffmann.

Nu kan vi begynde at tage skridt til at få de her forfærdelige rønner enten saneret eller fjernet.
Kirsten Hoffmann, byrådsmedlem
Det nye lovforslag er et skridt på vejen, mener byrådsmedlem  Kirsten Hoffmann fra Gludsted. Arkivfoto
Det nye lovforslag er et skridt på vejen, mener byrådsmedlem Kirsten Hoffmann fra Gludsted. Arkivfoto

Eksport fra storbyer

- Ofte flytter ressourcesvage mennesker ud fra de større byer til landkommunerne, fordi huslejepriserne er for høje i de store byer. Så kommer de til Gludsted, Klovborg, Hampen eller Nørre Snede og andre mindre byer... men det er ikke en måde at hjælpe ressourcesvage på. Og pludselig er det vores allesammens penge, der går til spekulanterne, siger Kirsten Hoffmann.

Der kan også følge kriminalitet med, når der sker "social eksport" fra storbyer til landsbyer.

- Derfor skal de små samfund være vågne, når gamle huse bliver fraflyttet, understreger Kirsten Hoffmann.

- Lovforslaget skal nok gå igennem - det er både regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, der står bag det. Vi ved bare ikke helt, hvordan det bliver udmøntet endnu. Men det er et signal om, at der er et kæmpeproblem. Kommunerne har virkelige nogle udfordringer, og der er nogle mennesker, der bliver kastebolde, siger hun videre.

Flere gange har landsbyerne været på forkant.

- Da det gamle mejeri i Gludsted stod tomt, var vi bekymrede for, om der flyttede rockere ind der. Det førte til, at landsbyforeningen oprettede et investeringsselskab og startede en købmandsforretning - og det blev en fantastisk historie. Men det er en fælles opgave med de gamle boliger. Det skal ikke overlades til landsbyerne alene, understreger Kirsten Hoffmann.

Byrådsmedlem: Nyt våben i kampen mod boligspekulanter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce