Debat om ny skole i Brande flyttede ikke mange hegnspæle

Præstelundskolen i Brande skal have en afløser, men det er endnu ikke afgjort. hvor den nye skole skal ligge. Arkivfoto

Debat om ny skole i Brande flyttede ikke mange hegnspæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Velkendte positioner blev ridset op, da byrådet mandag aften behandlede spørgsmålet om en ny skole i Brande. Venstres stemmesluger, Lars Lyhne, stod for aftenens overraskelse, da han brød partidisciplinen og stemte sammen med Socialdemokratiet for to overbygningsskoler.

Brande: Spørgsmålet om en ny skole i Brande til erstatning for den skimmelsvampramte Præstelundskole havde været behandlet i såvel børne- og undervisningsudvalget som økonomi- og planudvalget, inden det samlede byråd havde sagen på dagsordenen mandag aften, og som borgmester Ib Lauritsen (V) tørt konstaterede, har der været stor borgerinteresse for sagen. Ikke mindst placeringen af skolen, hvor mange - blandt andet den selvbestaltede interessegruppe 360 grader Brande - har peget på Centerparken som den mest oplagte.

Anne Ravn Bach gik sammen med resten af Socialdemokratiet til valg på to overbygningsskoler i Brande, og den holdning er uændret. Som resten af partiet mener hun ikke, at kun en overbygningsskole er en fremtidssikret løsning, og hvis skolen bliver for stor, kan det negativ indflydelse på de unge menneskers trygge læringsmiljø på et kritisk tidspunkt i deres liv.

Bo Sand Kristensen (DF) ser andet end økonomiske perspektiver i at have en overbygningsskole: Bedre faglokaler, større faglighed og flere valgfag, mens Lars Lyhne forfægtede den modsatte holdning:

- Ikke alt stort er lige godt. Efter hans mening er fordelene ved to overbygninger de menneskelige hensyn, mens ulempen er økonomien.

Henrik Kraglund (FL) mente, at Dalgasskolen kan fungere som buffer, hvis det bliver nødvendigt med endnu en overbygningsskole og slog til lyd for, at interessenterne i byen - herunder 360 grader Brande - bliver lyttet til i processen:

- Det er god pædagogik overfor Brande, sagde han blandt andet.

Interessegruppens planer for Centerpark-løsningen adskiller sig fra kommunens, og gennemføres de, får det konsekvenser for andre bygninger i området, påpegede borgmester Ib Lauritsen (V) især med tanke på det tidligere rådhus, der nu er administrationsbygning.

Lille, positiv effekt

Kirsten York Helms (K), der selv er lærer på Præstelundskolen, refererede til en omfattende undersøgelse, der har vist, at der er en lille tendens til en positiv effekt af at gå på en stor skole, men forskningen er ikke entydig. Hun tog sine kolleger, hvoraf en del både har oplevet perioden før og efter samlingen af overbygningseleverne på Præstelundskolen, til indtægt for, at der er flest fordele forbundet med en samlet overbygningsskole. Hun blev suppleret af sin lærerkollega på skolen, Lotte Stoltenborg (FL):

- Det er enormt vigtigt, at vi skaber et ungemiljø, der er stærkt. Vi skal skabe en meget stærk synergieffekt.

Kasper Pauli Pedersen (S) ville også gerne se sagen fra et pædagogisk perspektiv og så sagen som en chance for at styrke hele folkeskolen i Brande.

- Vi kan ikke leve med, at 20 procent af eleverne vælger en friskole, sagde han med direkte adresse til de godt 200 elever på Uhre Friskole. Det fik Bo Sand Kristensen til at påpege, at eleverne i Uhre hører ind under Præstelundskolens skoledistrikt, og at det var planerne om at samle overbygningseleverne på en skole i Brande, der i sin tid blev startskuddet til friskolen.

Frank Heidemann Sørensen (S) savnede høringssvar på Dalgasskolen og Blåhøj Skole og slog til lyd for at genbruge en del af Præstelundskolens skimmelsvampfrie faglokaler. Elevernes tilkendegivelse af deres holdning til spørgsmålet ved håndsoprækning tillægger Frank Heidemann ikke den store validitet, så Venstres Thomas Østergaards opfordring til at lytte til de unge mennesker, der går på skolen, blev affejet af socialdemokraten. Det samme gjorde Bo Sands oplysning om de lokale socialdemokraters positive holdning til spørgsmålet, da beslutningen om at samle overbygningseleverne på en skole i Brande blev truffet i 2001.

Ikke alt stort er lige godt.
Lars Lyhne (V)

De efterhånden velkendte positioner blev ridset op, da byrådet mandag aften behandlede spørgsmålet om en ny skole i Brande. Venstres stemmesluger, Lars Lyhne, stod for aftenens overraskelse, da han brød partidisciplinen og stemte sammen med Social

Carl Jensen (V) pegede på trafiksikkerheden som et af de punkter, der skal tages med i betragtning og blev bakket op af sin partifælle, borgmester Ib Lauritsen. Borgmesteren garanterede endvidere, at hvis placeringen bliver på Fælleden, som forvaltningen og Årstidernes Arkitekter har peget på som den mest optimale af de otte muligheder, der har været i spil, kommer der en lynhurtig afklaring ikke mindst af hensyn til Brande IF. Det er dog ikke nødvendigvis planen at inddrage så stor en del af stadionområdet (i alt 9 hektar), som er markeret på kommunens egne kort, fremgik det i løbet af debatten.

Selvom et par politikere undervejs plæderede for, at de gerne havde set antallet af alternativer skåret ned til to i stedet for tre, skal der nu arbejdes videre med Centerparken, Brandlund Fælled/stadionområdet samt Præstelundskolens nuværende placering. At der fortsat skal være to skoler i Brande og en i Blåhøj bliver der ikke pillet ved, og det bliver der heller ikke ved antallet af overbygningsskoler, selvom Socialdemokraterne altså fik uventet støtte fra Lars Lyhne i lige netop det spørgsmål.

Debat om ny skole i Brande flyttede ikke mange hegnspæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce