Kunst: Flere Schat Jacobsen figurer dukker op

Morten Schat Jacobsen med to ugle-figurer, som hans far Poul Schat Jacobsen fremstillede tilbage i 60'erne eller 70'erne. Foto: Peter Hald

Kunst: Flere Schat Jacobsen figurer dukker op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Populær Nørre Snede-kunstner var særdeles produktiv og fremstillede meget andet end "varme damer".

Nr. Snede: Interessen for jernskulpturer er ganske stor i Nørre Snede. Det skyldes især lokalrådets planer om at opstille den meget omtalte skulptur "Damen, der varmede sin ende over ilden" i rundkørslen på Brandevej.

Originalfiguren blev fremstillet af Poul Schat Jacobsen, der i 60'erne og 70'erne blev landskendt for at sælge spøjse figurer og kæmpestore krukker ud for sin ejendom ved den gamle hovedvej A 13, der gik gennem Nørre Snede.

Poul Schat Jacobsen, der døde i 2003, fremstillede i sin tid mange forskellige jernskulpturer, og flere af dem er nu ved at komme for dagens lys. Således har kunstnerens søn, den 54-årige Morten Schat Jacobsen, haft et par sjove ugle-figurer til låns, så de kunne blive fotograferet.

- Ugle-skulpturerne fandt jeg hos min kusine i Nim. Titlen på denne type figurer er "Den Kloge Ugle", fordi uglen står med en bog i den ene vinge, forklarer Morten Schat Jacobsen.

Der har virkelig været røre i andedammen.
Morten Schat Jacobsen
"Den Kloge Ugle" er titlen på denne type ugle-figur, der blev skabt af multikunstneren Poul Schat Jacobsen. Uglen har en bog i den ene vinge, og den anden vinge har en rund plade, hvor der kan placeres et lys. Foto: Peter Hald

Røre i andedammen

Der har været meget debat om "Damen, der varmede sin ende over ilden", da meningerne om figuren er delte. Diskussionerne fik også lige en tand ekstra, da historien om skulpturen blev gengivet i landsdækkende tv. Men Morten Schat Jacobsen tager det hele med et smil.

- Ja, der har virkelig været røre i andedammen. Jeg tror ikke, at min far havde forestillet sig, at hans figurer kunne tiltrække så meget opmærksomhed. Jeg havde heller ikke selv drømt om, at det kunne blive så eksponeret, men jeg tror, at det er god reklame for Nørre Snede, siger han.

Lokalrådet i Nørre Snede har planer om at få kopieret flere Schat Jacobsen figurer, så de kan blive udstillet i byen. Blot bliver det noget af et detektivarbejde at opspore skulpturerne.

Morten Schat Jacobsen har tænkt sig at give en hånd med, og blandt andet vil han tage kontakt til familiemedlemmer, der ligger inde med en del skulpturer.

Mange figurer

- Min far fremstillede mange figurer, men han var ikke altid så glad for at sælge dem. Og hvis nogen begyndte at prutte om prisen, satte han bare prisen op, fortæller Morten Schat Jacobsen.

- Storhedstiden var i 60'erne og 70'erne. Dengang var min far virkelig produktiv. På gode dage kunne han fremstille 10 figurer om dagen. Han fortsatte med at sælge sine ting til langt op i 80'erne, og værkstedet havde han indtil 2003, beretter Morten Schat Jacobsen videre.

Det blev til hundreder af figurer, der blev spredt over det ganske land. Nogle røg også til udlandet.

- Skulpturerne kom ikke på museum, men blev købt af privatpersoner. Min far var ikke så glad for at komme i rampelyset. Han var noget af en enspændertype, fortæller Morten Schat Jacobsen.

Poul Schat Jacobsen var ikke uddannet kunstner, men en kreativ opfindertype, der kunne lidt af hvert. Blandt andet blev han kendt for at have opfundet en havevander, der var både enkel og effektiv. Havevanderen fik han patent på.

Sønnen Morten Schat Jacobsen er ikke gået kunstnervejen, men han tog en ingeniøruddannelse og arbejder i dag for den lokale stenhuggerfirma Zurface.

Kunst: Flere Schat Jacobsen figurer dukker op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce