Livlig politisk debat om folkeskolen

Folkeskolen og antallet af elever i klasserne var til debat på byrådsmødet forleden. Arkivfoto

Livlig politisk debat om folkeskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kortere skoledage var et af de emner, som byrådsmedlemmerne drøftede

Ikast/Brande: Skoleområdet var for alvor kommet på dagsordenen, da byrådet i Ikast-Brande mødtes mandag aften.

Udover placeringen af en ny skole i Brande skulle byrådet tage stilling til de indkomne ansøgninger fra de skoler, der ønsker at afkorte skoledagen for udvalgte klasser ved at konvertere understøttende undervisning til tolærerlektioner, og spørgsmålet om antallet af elever i klasserne var også til debat.

Socialdemokratiets Kasper Pauli Pedersen trådte i karakter som vogter af Folkeskoleloven, da han på sit partis vegne bestred lovligheden i at godkende ansøgningerne på forhånd, altså inden skoleårets start.

- Vores praksis er i direkte modstrid med Undervisningsministeriets praksis, sagde han og blev bakket op af sin gruppeformand, 2. viceborgmester Frank Heidemann Sørensen, der trak på sine 40 års erfaring fra lærergerningen:

- Vi kan da ikke gå imod en lovgivning, argumenterede han og påpegede, at statsrevisorerne har udtalt, at reglerne på området - Folkeskolelovens §16b - hidtil har været tolket helt forkert.

- Man kan da ikke på forhånd sige, hvilke klasser der får problemer, anførte han, men blev straks modsagt af en anden af byrådets mange lærere, Kirsten York Helms fra de Konservative:

- Det kan man faktisk godt, mente hun.

Besluttet på Christiansborg

Det ændrede dog ikke på, at Socialdemokratiet præcis som i bl.a. børne- og undervisningsudvalget stemte imod at imødekomme ansøgningerne fra skolerne i Engesvang og Isenvad.

Endvidere mente partiet ikke, at Præstelundskolen i Brande skulle have mulighed for at ansøge for skolens kommende 7. klasser, netop fordi klasserne slet ikke er blevet dannet endnu, og derfor havde partiet forlangt at få sagen behandlet i byrådssalen, hvilket imidlertid ikke ændrede noget.

Kasper Pauli Pedersen så nærmest ansøgningerne som et forsøg på at underminere folkeskolereformen fra 2013, hvilket endnu engang fik ham til at understrege:

- Folkeskolereformen ER vedtaget. Det er besluttet på Christiansborg!

Hos de øvrige partier var der imidlertid ikke megen støtte at hente for Socialdemokratiet. Formand for børne- og undervisningsudvalget, Simon Vanggaard Nielsen (DF), der også har en fortid som lærer, indledte debatten med at sige, at der er få paragraffer han kender så godt som §16b i Folkeskoleloven. Han gav udtryk for forståelse for Kasper Pauli Pedersens udlægning, men erklærede sig samtidig enig med partifællen Trine Meldgaard Kristensen, som supplerede Kasper Pauli Pedersens gennemgang af reglerne for tildeling af dispensation med at citere fortsættelsen: "eller klassen er sammenbragt".- Jeg tror ikke på, at vi gør noget ulovligt, fastslog udvalgsformanden.

Der blev også peget på, at 21 skoler i nabokommunen Herning har søgt om dispensation, og at antallet af ansøgninger i Ikast-Brande er halveret i forhold til sidste år, mens en anden socialdemokrat, Anne Ravn Bach, hæftede sig ved, at der hverken var kommet ansøgninger fra skolerne i Ikast by eller Isenvad i forbindelse med nedlæggelsen af Vestre Skole i Ikast sidste sommer.

Store klasser vedtaget

Dermed var skoledebatten dog ikke afsluttet. Også forslaget om at uddelegere kompetencen til at dispensere for klassestørrelser op til 30 elever pr. klasse til skolechef Thomas Garsdal gav anledning til kommentarer, men selvom der raden rundt var bekymring over, at klasserne skulle blive for store, var der ingen, der stemte imod forslaget, som dermed blev vedtaget.

Kasper Pauli Pedersen understregede dog, at det er et område, børne- og undervisningsudvalget vil følge tæt, og Lotte Stoltenborg konstaterede, at det konkrete ønske om en 0. klasse med 29 elever på Engesvang Skole var en logisk konsekvens af den tilpassede tildelingsmodel, der belønner skoler med mange elever i klasserne. Hun mente derfor, at det burde have en pris i form af flere understøttende timer, mens udvalgsformand Simon Vanggaard Nielsen er helt tryg ved, at den faglige vurdering ligger hos skolechefen.Inden byrådet kunne lukke helt ned for skoledebatten, skulle de dog også lige tage stilling til en ændring i den ellers allerede udsendte ferieplan for skoleåret 2018/19. Heri står der, at skoleeleverne i Ikast-Brande Kommune har juleferie fra d. 22. december - 6. januar 2019, men for at harmonisere ferieplanen med nabokommunerne, havde direktør for børn og fællesskaber, Rasmus Byskov-Nielsen, foreslået, at juleferien i stedet placeres fra d. 20. december til og med 2. januar 2019.

Det tilsluttede hele byrådet sig, selvom Anne Ravn Bach var lidt betænkelig p.g.a. varslet på et halvt år. Hun påpegede, at et af elementerne i regeringens ghettoplan er, at man kan fratage familier diverse sociale ydelser ved for højt skolefravær og mente, at der kunne være nogen, som allerede har bestilt juleferie, der uforvarende risikerede at komme i klemme på den konto.

Livlig politisk debat om folkeskolen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce