Mejeristen endte i Brande

22. april kan Viggo Fenger fejre sin 90 års fødselsdag. Foto: Mikael Lund

Mejeristen endte i Brande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brande: Håndtrykket er fast, selvom tælleren med hastige skridt nærmer sig de 90. Navnet er Viggo Fenger, blandt meget andet forhenværende bestyrer af Brande og Uhrekilde Mejeri, og anledningen til besøget i hjemmet på Rønne Allé er et liv, der den 22. april har strakt sig over ni årtier.

Viggo Fenger blev født i Them i 1928 som den midterste i en søskendeflok på ni.

- Først seks drenge, og så tre piger, men nu har jeg kun en bror tilbage, fortæller han.

Faderen var slagter med egen butik, men kun en af brødrene gik i hans fodspor. Som langt de fleste andre i mellemkrigsårene gik Viggo Fenger i syv år på den lokale stråtækte (hvilket i dette tilfælde var helt bogstaveligt, griner han), "tre år i den lille skole og fire år i den store", og allerede inden konfirmationsalderen kom han ud at tjene i sommerperioden.

- Fra jeg var 12 år havde jeg fire somre på landet, fortæller han.

- Men jeg skulle ikke være landmand - det vidste jeg, siger han med eftertryk. Under krigen fik han i stedet plads i en købmandsbutik i Hammel, men det varede kun nogle ganske få dage. Udover kost og logi var jobbet ulønnet og bestod mest i at indsamle tomme flasker på byggepladser og feje på lageret, så det så den unge Viggo Fenger ikke de store perspektiver i.

I lære som mejerist

I stedet blev han sendt på efterskole i Vestbirk, og efter krigen startede han i lære som mejerist. To af de fire læreår blev tilbragt på mejeriet i hjembyen, der dengang producerede smør, et år på Fyn med osteproduktion og et år i Ebeltoft.

- Det var et godt sted, fortæller fødselaren om tiden på Djursland, til gengæld har han ikke meget godt at sige om året på Fyn: Det var op kl. 4 om morgenen, og arbejdsdagen kunne strække sig helt til kl. 18 syv dage om ugen med blot en enkelt månedlig fridag!

Tilsat ni måneder på mejeriskole i Ladelund lykkedes det Viggo Fenger at blive udlært mejerist, hvorefter han aftjente sin værnepligt. Herefter var han ansat på flere forskellige jyske mejerier. Under ansættelsen på Brørup Mejeri mødte han Anne, som var

manufakturuddannet, og parret blev gift i kirken i Hannes hjemby Holsted i 1953.

Til Brande ad omveje

I andet forsøg fik Viggo Fenger landet et job på Thyregod Mejeri i 1954, men året efter gik turen igen til Djursland og en stilling som bestyrer for Gjesing Mejeri. Her var han frem til 1962, hvor han rykkede videre til Brædstrup Mejeri, som lukkede i 1970, hvorefter teltpælene blev rykket til Brande. Her efterfulgte han pudsigt nok sin forgænger i stillingen i Thyregod.

Brande Mejeri bestyrede han frem til 1982, hvor produktionen blev samlet i Uhre, men allerede året efter blev også dette mejeri lukket p.g.a. den skærpede konkurrence. Maskinerne blev solgt til en maskinhandler i Østbirk, som godt kunne bruge Viggo Fenger. Det blev dog kun til tre måneder som maskinsælger, inden en vurderingsmand fra Alm. Brand foreslog Viggo Fenger, at han skulle være forsikringsmand.På samme tid puslede den nu forhenværende mejeribestyrer med planer om at åbne en ostebutik i en del af mejeribygningen, som han havde købt og fortsat boede i sammen med sin hustru, men et fald fra en stige og en brækket hæl satte en kæp i hjulet for de planer.

I stedet foretog Viggo Fenger i en alder af 55 år noget af et karriereskift og blev forsikringssælger, i første omgang hjemme fra sofaen, mens foden kom sig. Umiddelbart noget af et sporskifte, men i sit nye job kunne han gøre brug af sine mange kontakter indenfor landbruget. Han anslår således, at Brande Mejeri havde 320 leverandører, da man var på det højeste niveau.

Efter 12 år som forsikringssælger gik Viggo Fenger på pension som 67-årig i 1995, og godt et år senere blev mejeribygningerne solgt til Brande Kommune, som senere rev dem ned. Efter en årrække som Rema 1000-butik ligger der i dag boliger, et galleri samt ikke mindst Kagehuset på grunden, hvor Anne og Viggo Fenger i sin tid åbnede Brandes første solcenter med hustruen som bestyrer.

Ægteparret nåede at fejre diamantbryllup, inden Anne døde for cirka fire år siden. Tre børn bosat i henholdsvis Holstebro, Århus og Hedehusene, fem børnebørn og foreløbig et oldebarn er det blevet til.

I 27 år var Viggo Fenger medlem af bestyrelsen for Brande Vandværk, en periode som formand, og tilbage i 70'erne sad han i lokalbestyrelsen for Sparekassen SDS, der senere blev til Unibank (nu Nordea). Og selvom det altså snart er 90 år siden, han kom til verden, bliver golfkøllerne fortsat svinget flittigt, helst tre gange om ugen, bl.a. onsdag formiddag sammen med de øvrige seniorer i golfklubben - "men kun ni huller", understreger Viggo Fenger beskedent. Derudover spiller han billard på Brandlundparken tre-fire gange om ugen.

Den runde dag fejres med festmiddag for et halvt hundrede venner og familiemedlemmer, naturligvis i golfklubbens Café 19.

Mejeristen endte i Brande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce