Ny bog: Vi skal passe meget bedre på de jyske heder

I Nørlund Plantage og på Harrild Hede vest for Ejstrupholm kan man opleve nogle af Danmarks største hedeområder. Men de har det ikke godt, og vi skal være meget mere bevidste om, hvordan vi passer på disse unikke stykker natur, lyder det advarende i ny bog. Arkivfoto: Martin Ravn

Ny bog: Vi skal passe meget bedre på de jyske heder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biolog Hans Jørgen Degn er dybt bekymret for, om hederne i bl.a. Ejstrupholm-området overlever. F.eks. er de stigende mængder kvælstof i luften gift for lyngen.

Nr. Snede/Ejstrupholm: De dukker op i det jyske landskab både her og der - hederne. Mindre pletter som i Lindet Krat vest for Tørring og i Nedergård Skov ved Nørre Snede. Eller større arealer som omkring Vrads eller Harrild Hede vest for Ejstrupholm.

Fælles for alle de mange hektar er, at de ikke har det godt. I hvert fald hvis man skal tro Hans Jørgen Degn, tidligere biolog i Ringkøbing Amt.

I bogen "Heden", som Aarhus Universitetsforlag netop har sendt på gaden, lægger han ikke skjul på sin bekymring for disse unikke stykker natur.

For, skriver Hans Jørgen Degn, når vi taler om klimaforandringer, tænker vi på indlandsisen, der smelter, øgrupper, der forsvinder, og ekstreme vejrforhold. Men de færreste er klar over, at de globale klimaforandringer også påvirker meget mere lokalt. F.eks. er Nørholm Hede ved Varde og Randbøl Hede syd for Billund i fare for at forsvinde. Det sker blandt andet på grund af stigende mængder kvælstof i luften.

Hvad vil vi?

I "Heden" dokumenterer Hans Jørgen Degn, hvilken betydning de større mængder regn og kvælstof har for hedens planter og dyr, og han diskuterer de bedste metoder til at pleje - og i sidste ende bevare - hederne. Overraskende argumenterer han for i høj grad at gøre, som hedebonden i sin tid gjorde. Det giver den bedste natur.

- Vores nuværende metoder til at fastlægge naturkvaliteten er værre end mangelfulde. De tegner et langt mere idyllisk billede, end virkeligheden berettiger til, mener Hans Jørgen Degn. Og i den sidste ende handler det hele nok om kroner og ører, men spørgsmålet drejer sig også om, hvad vi vil med hederne. Om vores grundlæggende syn på naturen, om fornuftig lovgivning på området og om en vilje til i praksis at gøre arbejdet ude på hederne.

Det hele følges righoldigt på vej af illustrationer. Og så siger forfatteren, at selvfølgelig skriver han for alle, der interesserer sig for den danske natur, men i kikkerten har han specielt dem, som forvalter og arbejder med hederne i praksis, og politikerne.

Ny bog: Vi skal passe meget bedre på de jyske heder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce