Socialdemokrater åbne for skattestigning

Som den eneste talte Socialdemokratiets gruppeformand, 2. viceborgmester Frank Heidemann Sørensen, om muligheden for at hæve skatten for at kompensere for tabet af "de penge, vi er blevet snydt for", som han udtrykte det. Arkivfoto

Socialdemokrater åbne for skattestigning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet skal tage stilling til besparelser for 30 millioner kroner. S lufter mulighed for skattestigning.

Ikast/Brande: På mandagens møde skulle byrådspolitikerne i Ikast-Brande tage stilling til udmøntningen af de besparelser på cirka 30 millioner kroner på driften, som det nytiltrådte byråd anerkendte behovet for på mødet i starten af februar.

Til brug for dette havde den kommunale administration udarbejdet et sparekatalog, men bordet rundt var der enighed om, at de 30 millioner næppe rækker.

- Vi kommer til at skulle tage tyren ved hornene i en voldsommere grad, end vi havde håbet på, sagde 1. viceborgmester Simon Vanggaard Nielsen (DF) således.

Årsagen er den kuldsejlede udligningsreform, der i stedet endte i en teknisk korrektion, fordi politikerne i Folketinget ikke kunne nå frem til en aftale.

Hvor Ikast-Brande selv i værste fald ville være endt med en mindre milliongevinst med en reform, betyder korrektionen i stedet, at kommunen står til at miste op imod 10 mio. kr., hvilket vil forøge kravet om besparelser eller yderligere indtægter tilsvarende.

Venstres Palle Høj opfordrede til, at man både kiggede på indtægter og udgifter og var dermed på linje med Annette Mosegaard (C):

- Jeg tror på, at vi kan vækste og udvikle os ud af meget, sagde den konservative formand for erhvervs-, vækst- og bosætningsudvalget.

Som den eneste talte Socialdemokratiets gruppeformand, 2. viceborgmester Frank Heidemann Sørensen, om muligheden for at hæve skatten for at kompensere for tabet af "de penge, vi er blevet snydt for". Han var desuden træt af, at administrationens forslag til besparelser var kommet ud i offentligheden, inden de var blevet behandlet politisk.

- Jeg kan godt garantere, at hvis de her besparelser går igennem, så er Socialdemokratiet ikke en del af det, fastslog Frank Heidemann.

Vi kommer til at skulle tage tyren ved hornene i en voldsommere grad, end vi havde håbet på.
Simon Vanggaard Nielsen (DF)
Fakta
I forlængelse af byrådsmødet oplyser kommunaldirektør Flemming Storgaard, at Ikast-Brande Kommune først kan hæve skatten uden modregning i 2021:- Hvis vi skal være sikre på at måtte hæve skatten uden modregning, kan det tidligst ske fem år efter en skattenedsættelse. Og da vi satte skatten ned i 2016 med 0,5%-point, bevirker det, at vi først kan hæve skatten (uden nogen form for modregning og efter de nuværende regler) i 2021 med op til 0,5%, oplyser han.

Sandkage uden sand?

Fælleslistens Henrik Kraglund var faldet over et af spareforslagene, hvor det pointeres, at man er forpligtet til at tilbyde svømmeundervisning i folkeskolen - men ikke at det skal ske i vand. Han funderede over, om det næste så blev, at man i husgerning skal bage sandkage uden sand, mens hans listefælle Lotte Stoltenborg var mere bekymret for landsbypuljerne.

Borgmester Ib Lauritsen (V) var ikke sikker på, at der overhovedet vil være en gevinst ved at hæve skatten: I 2015 hævede Ikast-Brande Kommune skatten med et halvt procentpoint til 25,6 % for så at sænke den igen tilsvarende året efter. Det udløste en større, statslig millionpræmie, en præmie der vil blive inddraget igen, hvis kommunen hæver skatten indenfor en årrække.

En lang og til tider ideologisk diskussion endte med, at byrådet sendte administrationens mange spareforslag i høring.

Socialdemokrater åbne for skattestigning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce