Tid til at få styr på de faldefærdige huse

Et af de mere forfærdelige eksempler på et nedrivningsmodent hus. Rundt omkring i Danmark er der op mod 22.000 faldefærdige huse, der ikke ligefrem pynter. Arkivfoto

Tid til at få styr på de faldefærdige huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ikast/Brande: Der er dejligt på landet, og det skal der blive ved med at være. På landet og i landsbyerne er der højt til himlen og naturen er tæt på. Men desværre er der også nogle steder i landområderne, hvor udsigten ikke kun er til mark og eng, men også til faldefærdige huse, der enten står tomme eller er blevet opholdssted for socialt udsatte familier.

I Socialdemokratiet mener vi, at der skal føres en aktiv politik for, at der gøres mere for enten at nedrive eller renovere disse boliger. Vi skal ikke have "ghettoer" på landet, hvor faldefærdige huse gør det sværere at fastholde og tiltrække nye beboere til området.

Andelen af tomme huse på landet er steget med tre procent siden år 2000, og det anslås at der er 10.000 til 22.000 nedrivningsparate huse i Danmark. Det er for mange. Derfor er vi nødt til at gøre mere, for at få ryddet op, så der i stedet kan blive plads til mere natur eller ny bebyggelse. I Socialdemokratiet går vi derfor til valg på, at fordoble midlerne i den statslige nedrivningspulje, så der afsættes 115 mio. kr. om året.

Samtidig vil vi have sat en stopper for, at bolighajer udlejer faldefærdige boliger til udsatte familier, hvor boligerne ofte ikke er egnet til beboelse. I Socialdemokratiet mener vi, at det er urimeligt, at boligspekulanter tjener penge på andres økonomiske ulykke, og ikke tager ansvar for at leje ud i en ordentlig stand. Det er derfor meget positivt, at der er kommet politisk enighed i Folketinget til at gøre noget ved dette problem, ved at kommunerne får bedre muligheder for at gribe ind.

Således bliver det nu lettere for kommuner at nedlægge et forbud mod beboelse i huse, der ikke er værdige til beboelse. Det skal ske ved, at kommunerne kan stille krav til udlejere af huse, der er over 40 år gamle, om at de skal underrette kommunen mindst 30 dage før en ny lejer flytter ind. På den måde får kommunen bedre mulighed for at tage stilling til om det pågældende hus er i en stand, hvor vi for eksempel kan tillade, at børn skal vokse op. Det er bestemt et skridt i den rigtige retning, og spørgsmålet er om endnu flere virkemidler kan tages i brug - særligt for at undgå, at bør skal vokse op i huse, der ikke er egnet til beboelse. I Socialdemokratiet ønsker vi at føre en aktiv politik med de bedst mulige rammer for en god udvikling i landsbyerne og landområderne. Tiden er derfor inde til at få ryddet op i de gamle huse, der enten står tomme, eller reelt set ikke er beboelige.

Generelt er der behov for et langt større fokus på de socialt udsatte familier, der bosætter sig i disse faldefærdige huse i landområder. Ofte er der tale om såkaldte "nomade-familier" der flytter fra den ene del af landet til den næste med den konsekvens, at det bliver svært for kommunerne at kunne hjælpe dem med de rette sociale indsatser. Det er derfor brug for en større social indsats. Vi kan ikke nøjes med at rydde husene ned, men må i stedet til bunds i problemerne der gør, at nogle familier er så desperate, at de vælger at bosætte sig der. At bo på landet skal være et positivt tilvalg - ikke et flugtsted med faldefærdige boliger, vi ikke kan stå inde for som samfund.

Tid til at få styr på de faldefærdige huse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce