De fik kræft og giver nu gode råd til arbejdspladsen


De fik kræft og giver nu gode råd til arbejdspladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens der i forbindelse med kræft og andre livstruende sygdomme i vidt omfang sker inddragelse og rådgivning af nære pårørende, er det anderledes ude på arbejdspladserne. Her står ledere og kolleger ofte tilbage uden værktøjskasse, når den tunge samtale om dødelig sygdom skal tages, og situationen i det hele tage skal håndteres, og arbejds- og hjælpeindsats skal tilrettes og planlægges.

Det mener to nu raskmeldte kræftpatienter, Lena Boel og Mads Hansen. Ud fra egne erfaringer forsøger de med foredrag at imødekomme dette behov på arbejdsmarkedet. Under foredragene giver de en lang række konkrete og lavpraktiske råd, bl. a.:

1
Lena Hansen og Mads Hansen bruger egne kræfterfaringer til at rådgive virksomheder om håndteringen af ansatte og kolleger med livstruende sygdom. Foto: Mette Mørk

Vær opmærksom på, at folk har forskellige personlige karakteristika. Put ikke alle ind i den samme statiske kasse, men vurder, hvis muligt ud fra personprofiler, hvad den enkelte er for en støbning og har brug for i en krisesituation. Nogle har brug for høj, måske øget aktivitet, andre har brug for hvile og afkobling fra en række pligter.

2

Kom tættere på medarbejderen eller kollegaen. Der skal ikke være noget usagt. Stil spørgsmål om sygdommen, også de svære og tunge og tilkendegiv, at den sygdomsramte gerne må sætte en grænse for, hvad vedkommende vil svare på.

3

Vær klar til at modtage svarene, som kan være uventede. Og accepter og respekter svarene. De kan afvige fra, hvad man selv tror, er det rigtige at gøre i situationen.

4

Vær også opmærksom på andre end den sygdomsramte i organisationen. Man skal være klar over, at især yngre medarbejdere får bekymrende tanker, når en kollega er i risiko for at dø. Det kan skabe nervøsitet for kollegaen og for egen risiko for også at blive ramt.

5

Inddrag familien. Her har man det tætteste kendskab til den sygdomsramte. Her ved man også, hvorvidt en sygdomsramt taler hundrede procent sandt, hvis vedkommende giver udtryk for f.eks. at kunne arbejde på fuld styrke, også mentalt.

De fik kræft og giver nu gode råd til arbejdspladsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce