Derfor skal vi beskytte børnenes øjne i solen

Vi skal huske at beskytte vores børn - og børnebørns - øjne mod solen. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix.

Derfor skal vi beskytte børnenes øjne i solen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80 procent af den UV-stråling, vi eksponeres for igennem et helt liv, sker inden vi fylder 18 år. UV-stråling kan derfor være medvirkende til komplikationer i øjnene senere i livet, hvis ikke vi beskytter dem ordentligt.

De fleste af os har nok prøvet at blive rød og solbrændt efter en lang dag i solen, hvor man ikke lige fik (nok) solcreme på. Der er betaling ved kasse a lige med det samme. Huden gør ondt, det kradser, og er det rigtigt slemt, kan man nærmest ikke være i sin krop.

Sådan forholder det sig ikke med vores øjne. Vi mærker det ikke, men vores øjne kan faktisk tage skade af solen, hvis vi ikke passer på. Og især børns øjne er udsat.

Når børn er særligt udsatte, er det fordi børns øjne er mere følsomme for solens UV-stråler. Hos børn under ti år transmitterer linsen cirka 75 procent af UV-strålingen ind i øjet. For personer over 30 år er det ti procent. Det fortæller øjenlæge på Rigshospitalets øjenklinik Maria Voss Kyhn.

- Børns øjne er mere modtagelige overfor solens stråler, da deres pupiller er større, og deres linser er mere klare, siger hun.

Sådan beskytter du dine børns øjne mod UV-stråler
  1. Så snart UV-indekset kommer over 3, skal solbrillerne på. Det er mængden af lys og UV-indeks og ikke temperaturen, der afgør, hvornår solbrillerne skal på.
  2. Solbrillerne skal yde 100 procent beskyttelse mod UVA- og UVB-stråler, og den garanti giver CE- mærkede solbriller.
  3. Mørke solbriller beskytter ikke mere end lyse solbriller. Det er solbrilleglassets materiale, der afgør, hvor meget solbrillerne beskytter mod UV-stråling.
  4. Solens UV-stråling kan fremkalde hornhindeskader, grå stær, nethindeskader og "surfers eye" (pterygium).


Kilde: Synoptik

Tænk dig om

Verdenssundhedsorganisationen WHO angiver, at op til 80 procent af vores livstidseksponering for UV-stråling allerede er opnået, når vi fylder 18 år. Og selvom soleksponeringen ikke nødvendigvis kan mærkes lige nu, kan den være med til at fremkalde komplikationer og øjensygdomme senere i livet.

Solens UV-stråler kan blandt andet være medvirkende til hornhindeskader, grå stær, nethindeskader og det, man kalder "surfers eye", som oftest forekommer hos personer, der opholder sig meget ved vand, sol og strand.

- Jeg oplever jævnligt patienter med komplikationer som for eksempel skader på de fine slimhinder i øjet, som er opstået efter, at de har været eksponeret for UV-stråling igennem et helt liv. Du skal ikke være bange for at sende dine børn ud i solskin, men følg samme tankegang, som du bruger i forhold til huden. Du skal tænke dig om, siger Maria Voss Kyhn.

Husk CE-mærket

Vores øjne er heldigvis rustede for eksponering af UV-stråling i kortere perioder, og øjnene tager heller ikke skade af en cykeltur i solskin. Men det er stadig en god idé med solbriller og gerne CE-mærkede solbriller.

- CE-mærket er din garanti for, at solbrillerne indeholder et godt filter. Mange tror, at et mørkt glas automatisk beskytter bedre mod solens stråler end lyse, men sådan forholder det sig ikke. Det er glassets materiale, der indeholder UV-filter, siger produktchef hos Synoptik Linda Alnor.

Og går turen til stranden - eller går rejsen sydpå til et land med højt UV-indeks, kan vi følge nogle enkle, gode råd:

- Det er ekstra vigtigt at beskytte børnenes øjne. Husk derfor solhat eller solbriller og smør solcreme på i hele ansigtet - også i øjenomgivelserne, siger Maria Voss Kyhn.

Derfor skal vi beskytte børnenes øjne i solen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce