Ekspert: Ministre burde have kendt til talmagi


Ekspert: Ministre burde have kendt til talmagi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er en klar fejl, at embedsmændene ikke fortalte den tidligere og nuværende sundhedsminister om pludselig justering af overbelægningstal, fastslår lektor i forvaltningsret.

Overbelægning: Tidligere sundhedsminister Sophie Løhde (V) afviser blankt at have kendt til, at hendes embedsmænd i foråret 2016 ændrede på central regnemodel, der fik overbelægningstallene til at falde markant fra den ene dag til den anden. Og den nuværende sundhedsminister Ellen Trane Nørby blev først bekendt med ændringen i sidste uge.

Og det er en klar fejl, lyder det fra Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet. 

- Hvis en embedsmand deltager i en beslutning eller drøftelser om et nyt beregningsgrundlag, som er centralt eller principielt for ministeriet, så skal ledelsen inddrages. Og hvis det er ændring, som har stor betydning for en politisk aftale, så skal ministeren involveres. Jo vigtigere en ændring er, des højere op i hierarkiet skal der informeres. Min vurdering er, at den aktuelle ændring, som vi taler om her, kræver, at ministeren bliver orienteret. Er det ikke sket, er det en klar fejl, siger Sten Bønsing.

Og i det konkrete tilfælde, hvor der foretages en justering, som får overbelægningstallene til at falde markant, skulle ministeren have været orienteret? - Ja. Det følger af ministeransvarlighedsloven. En minister er ansvarlig for alt, hvad der foregår i hendes ministerium, og da hun af gode grunde ikke kan være inde over alle sager, så har hun pligt til at indrette sit ministerium sådan, at hun bliver orienteret om centrale ændringer i eksempelvis den måde, man beregner data på.

Hvad mener du med "indrette"?

- Ministeren har pligt til at sørge for, at der ligger klare instrukser om, at hun får besked om noget, som er forkert, principielt eller vigtigt. Ikke mindst fordi, det er ministeren, som har ansvar for, at Folketinget ikke bliver vildledt eller får forkerte informationer. Det kan hun kun leve op til, hvis hun får de nødvendige informationer fra embedsmændene, siger Sten Bønsing. 

Ekspert: Ministre burde have kendt til talmagi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce