Kvinden bag dokumentar om seksuelt misbrug: Jeg kan godt li', at det bare er to damer på et bjerg

I forbindelse med skabelsen af sin dokumentarfilm, "En sten i vores hjerte", har det været vigtigt for 37-årige Jette Bitten Glibstrup at holde sin stedfar helt og aldeles ude af billedet, for hun er på ingen måde ude i et hævntogt. Foto: Søren Palmelund

Kvinden bag dokumentar om seksuelt misbrug: Jeg kan godt li', at det bare er to damer på et bjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

37-årige Jette Bitten Glibstrup, der er opvokset i Tarm og Ringkøbing, tonede torsdag aften frem på DR2 med dokumentarfilmen "En sten i vores hjerte." Hun har planer om at lave endnu en film, der i givet fald også skal handle om at være blevet seksuelt misbrugt i sin barndom og ungdom.

Misbrugt: Da Jette Bitten Glibstrup var helt ung og stadig blev misbrugt seksuelt af sin stedfar, tænkte hun, at "det her lort kommer jeg til at bruge til noget godt en dag."

Hun vidste bare ikke hvornår.

Det kom til at tage år.

Mange år.

Torsdag aften fik den 37-årige kvinde, der er opvokset i først Tarm og siden Ringkøbing, sin officielle debut som instruktør, da dokumentarfilmen "En sten i vores hjerte" blev vist på DR2.

Filmen er en personlig fortælling om at prøve at forstå den mor, der ikke så, hvad der foregik. Den mor, der derfor ikke greb ind.

- Jeg har lavet "En sten i vores hjerte", fordi jeg selv, ved begyndelsen af arbejdet med filmen, havde brug for at forstå min mor. Det er så uendeligt svært at forstå og tro på, at det kan ske, at en kærlig og omsorgsfuld mor kan overse, at der foregår seksuelle overgreb inden for hjemmets vægge i så mange år, siger Jette Bitten Glibstrup.

Hun siger videre om sin modige dokumentarfilm, at den er skabt "med ønsket om, at vi bliver bedre til at turde kigge på de svære og komplekse følelser, der knytter sig til disse situationer og relationer."

I flere år har vi talt åbent derhjemme om hændelserne i min barndom. Jeg har forklaret, at min stedfar har gjort ting, voksne ikke skal gøre ved børn.
Jette Bitten Glibstrup, dokumentarfilminstruktør
Instruktøren
Jette Bitten Glibstrup er 37 år - født og opvokset i Vestjylland.

Gennem de seneste 17 år har hun arbejdet i den danske filmbranche som instruktørassistent, produktionsassistent og produktionsleder.

"En sten i vores hjerte" er hendes debut som instruktør.

Den 58 minutter lange dokumentarfilm blev vist på DR2 torsdag aften.

Jette Bitten Glibstrup bor i dag på Nørrebro - og er mor til to drenge på ni og snart 12 år.
Det tager en vis tid, men under deres fælles vandretur i Schweiz lykkes det for Jette Bitten Glibstrup (t.h.) at få sin mor, Lillian Glibstrup, til at forholde sig til det, der skete i datterens barndom og ungdom. Foto: Lis Dyre
Det tager en vis tid, men under deres fælles vandretur i Schweiz lykkes det for Jette Bitten Glibstrup (t.h.) at få sin mor, Lillian Glibstrup, til at forholde sig til det, der skete i datterens barndom og ungdom. Foto: Lis Dyre

To kvinder i vandretøj

"En sten i vores hjerte" udspiller sig under en flere dage lang vandretur i Schweiz, hvor mor og datter forsøger at nå hinanden og forstå hinandens valg i livet.

Dokumentaren er meget stilren i både lyd og billede. Jette Bitten Glibstrup har med vilje udeladt meget eksplicitte detaljer om overgreb, arkivmateriale og interviews - for i stedet at lade processen mellem mor og datter tale sit eget sprog:

- Jeg kan godt li', at det bare er to damer på et bjerg. Det har været vigtigt for mig at gå helt i dybden for at få nuancerne og forståelsen med, siger den medvirkende instruktør, der også har afholdt sig fra at bruge eksempelvis fotos fra en svunden barndom eller billeder af de huse, hvor nogle af overgrebene fandt sted i Vestjylland.

For Jette Bitten Glibstrup har det været vigtigt netop kun at fokusere på processen mellem de to kvinder for, at "folk bedre kan relatere sig til os."

Instruktøren har også undladt at bidrage med uddybende forklaringer i rulleteksten:

- Man må godt tænke lidt over det. Jeg er glad for måden, jeg har formidlet historien på, tilføjer Jette Bitten Glibstrup.

Mor til to drenge

Jette Bitten Glibstrup er mor til Frede på ni og Kalle på snart 12. De to drenge kender godt lidt til de dystre kapitler i deres mors livshistorie. Men filmen skal de ikke se endnu.

- I flere år har vi talt åbent derhjemme om hændelserne i min barndom. Jeg har forklaret, at min stedfar har gjort ting, voksne ikke skal gøre ved børn. Jeg glæder mig til, at drengene bliver store nok til at kunne forstå filmen, siger Jette Bitten Glibstrup, der husker denne umiddelbare kommentar fra en af sønnerne efter en af de mere alvorlige samtaler ved spisebordet:

- Din stedfar må godt nok have haft det skidt inden i, når han kunne gøre sådan noget ved dig, mor.

Takket være arbejdet med at skabe "En sten i vores hjerte" har Jette Bitten Glibstrup fået et endnu tættere forhold til sin mor. Det var alligevel svært at se filmen sammen med hende første gang - og ekstra glædeligt, da moren kvitterede med disse ord:

- Hvor er jeg stolt af dig og den her film. Det var lige præcis sådan, det var.

DR3 først ude med snøren

"En sten i vores hjerte" afspejler en længere proces, og filmholdet var således på bjergvandring i Schweiz i både 2013 og 2014.

På det tidspunkt vidste Jette Bitten Glibstrup ikke, at DR kunne være interesseret, men det blev mediekoncernen. Først meldte DR3 sig på banen, men det endte altså med DR2, og det er instruktøren glad for i dag.

Jette Bitten Glibstrup har mere på hjerte i samme genre:

- Jeg ser mig selv i noget med kunstnerisk formidling. Jeg har nok en film mere i mig - en film, der tager udgangspunkt i mig selv og det samme emne. Måske jeg også vil skrive en børne- og ungdomsbog om det. Jeg føler, det er noget, jeg kan bidrage med, siger den debuterende instruktør, der de seneste 17 år har arbejdet i den danske filmbranche som blandt andet instruktørassistent og produktionsleder.

Hun håber nu, at "En sten i vores hjerte" kan få et videre liv på tv- og filmfestivaler med mulighed for at blive solgt til udlandet.

Kvinden bag dokumentar om seksuelt misbrug: Jeg kan godt li', at det bare er to damer på et bjerg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce