Tørken brænder sig frem mod konkurser

Kornet er tørret ind og knækker så let som ingenting. Landmændene sveder ikke bare i varmen, men nok så meget ved udsigten til blodrøde tal på bundlinjen. Foto: Jens Thaysen

Tørken brænder sig frem mod konkurser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kornet er for ringe, dyrene kan ikke få foder. Tørken giver landbruget svære økonomiske trængsler, der for nogle kan bringe konkurs skræmmende tæt på.

Landbruget ikke bare sveder, det svitser og syder i den aktuelle historiske sommertørke - med risiko for alvorlige konsekvenser: For de landbrug, der i forvejen døjer med dårlig økonomi, kan tørken blive den faktor, der får læsset til at vælte og fremskynde en konkurs.

Tørken ødelægger kornet og dermed høstindtjeningen, og det er mere end almindelig svært at skaffe foder til dyrene. Og det foder, man kan skaffe, er en ekstra regning, der kan give blodrøde tal på bundlinjen.

- Vi er nu langt henne i høsten, men vi har ikke et fuldt overblik endnu. Det, vi indtil nu kan se, er, at der er en ekstrem variation fra noget, der er normalt til noget, der er stærkt bekymrende. Det afhænger bl. a. af jordforhold og forekomsten af regn, som er ret forskelligt. Men nogle har altså fået tilpas med byger til, at det reddes hjem, siger Jens Elbæk afdelingschef for plante-innovation i Seges, landbrugets videncenter.

De, der risikerer at gå konkurs, når tørkens regning kommer om tre-seks måneder, er de bedrifter, der i flere år har haft en stram økonomi og allerede nu kæmper med likviditeten og balancerer på kanten af en konkurs. For dem kan tørken blive den udslagsgivende faktor
Michael Haar Andersen, Jyske Bank

Langt under normalt udbytte

De områder, der er hårdest ramt, er ifølge Jens Elbæk Nordsjælland og Djursland med området op til Nordjylland

Vinterbyggen, der er en tidlig afgrøde, er afsluttet nu, den ligger på 25 procent under normalen, fortæller han.

Med de senere afgrøder ser det noget værre ud. Her tegner sig et foreløbigt billede af, at de hårdest ramte kommer til at ligge på et høsttab på 35-50 procent i forhold til det normale

- Der er ingen tvivl om, at nogle vil få meget store tab, de vil få regulære økonomiske tæsk, siger Jens Elbæk.

Konkurs-risiko

I den finansielle verden følger man situationen, ikke mindst i lyset af, at landbruget, ifølge en rapport fra Finanstilsynet, sidste år, er bankernes markant største risikogruppe. I 2016 udgjorde landbruget 38 procent af bankernes tab på erhvervsudlån, selv om landmændene kun udgjorde 6,8 procent af erhvervslånerne.

- De forskellige landbrugs økonomiske forhold afhænger af meget forskellige forhold, for eksempel landbrugstype og geografisk beliggenhed. Hvis man som svineproducent har haft afholdt sin omkostning til at dyrke foder foder, men på grund af tørken skal ud at købe mere foder, er det et minus direkte på bundlinjen. Kobles det sammen med de generelt faldende afregningspriser på grisekød, er det en rigtig skidt cocktail, siger Michael Haahr Andersen, landbrugsafdelings-direktør i Jyske Banks afdeling Landbrug Syd.

- Er der udsigt til, at nogle må gå fra hus og hjem, gårde og marker?

- Ja, det er sandsynligt for nogles vedkommende, men ikke på grund af tørken alene. Landbrug, der i forvejen har en sund og stabil økonomi, kan godt klar en sæsons nedtur. De, der risikerer at gå konkurs, når tørkens regning kommer om tre-seks måneder, er de bedrifter, der i flere år har haft en stram økonomi og allerede nu kæmper med likviditeten og balancerer på kanten af en konkurs.

- For dem kan tørken blive den udslagsgivende faktor, som flytter dem fra at være tæt på kanten til at ryge ud over den, tidligere end de ellers ville have gjort, siger Michael Haahr Andersen.

Tørken brænder sig frem mod konkurser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce