Ældre har bedre styr på NemID og internet: Behovet for it-hjælp er faldet

I Ældre Sagen er hver tredje it-kursist forsvundet de senere år. Også hos IT-Klubben i Jelling mærker man en nedgang i antallet af deltagere til it-kurser på Højagercentret. Arkivfoto: Tim K. Jensen

Ældre har bedre styr på NemID og internet: Behovet for it-hjælp er faldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

IT-Klubben på Højager har eksisteret i omkring 10 år, men færre og færre opsøger hjælp til NemID, internetsikkerhed og andre digitale udfordringer.

Jelling: Landet over er flere og flere it-kurser til ældre lukket ned de seneste par år. Årsag: mange ældre er blevet så gode til it, at de ikke længere har behov for digital hjælp.

En lignende tendens er muligvis på vej til Højagercentret i Jelling, hvor man i flere år har undervist efterlønnere og pensionister i at bruge computere. Det fortæller Birthe Rasmussen fra IT-Klubben, som hører til i it-lokalerne på Højagercentret.

- For et par år siden begyndte behovet at ændre sig i klubben, og vi har i dag ikke så mange deltagere mere - og slet ikke specielle begynderhold. Men det er generelt i flere datastuer, at deltagertallet falder. De nye pensionister og efterlønnere kan i mange tilfælde klare sig, eller også har man opgivet at prøve, siger Birthe Rasmussen.

De første år kunne vi fylde alle de hold, vi havde vejledere til. Der var rigtig mange pensionister og efterlønnere, der gerne ville i gang med at bruge computere.
Birthe Rasmussen, IT-Klubben

Mange muligheder

Aktivitetscentret på Højager begyndte at undervise pensionister i slutningen af 1990'erne, da man fik aflagte pc'er fra kommunen. I begyndelsen var man to om hver computer, og i løbet af nogle år blev der oprettet et lokale til it-undervisning, mens der også blev indkøbt nye pc'er.

IT-Klubben blev stiftet i slutningen af 2008, og den første sæson som selvstændig klub var i efteråret 2009.

- De første år kunne vi fylde alle de hold, vi havde vejledere til. Der var rigtig mange pensionister og efterlønnere, der gerne ville i gang med at bruge computere. Specielt de første år var det helt basale ting, vi arbejdede med, som eksempelvis søgning på internettet og tekstbehandling. Senere kom også billedbehandling på programmet, og vi fik en diasscanner, så vi kunne digitalisere de gamle lysbilleder, siger Birthe Rasmussen.

Den seneste tid har IT-Klubben haft blandede hold for begyndere og øvede. Her bliver der arbejdet med alt fra slægtsforskning, videoredigering, fotobøger og til NemID og sikkerhed på nettet.

Deltagere og vejledere søges

Birthe Rasmussen anerkender, at det i princippet er godt, at de ældre er blevet så dygtige, at de selv kan håndtere en computer og dermed ikke har brug for hjælp. Men da der stadig kan sidde borgere med digitale udfordringer, håber hun, at de vil tilmelde sig et hold i IT-Klubben.

- Vi har gode computere i IT-Caféen, men man er også velkommen til at tage sin egen bærbar pc med. Det sociale er også en vigtig del af timerne i IT-cafeen. Der er kaffepause undervejs, og snakken går, fortæller hun.

Samtidig håber hun på, at flere kan have lyst til at blive vejleder i IT-klubben.

- Alle vejledere arbejder gratis, og vi prøver at være to hjælper på hvert hold. Man behøver ikke være uddannet it-underviser for at hjælpe med, siger Birthe Rasmussen.

Vækker det interesse at blive deltager eller vejleder i IT-klubben, kan formand Ole Nielsen kontaktes på 61791493.

Ældre har bedre styr på NemID og internet: Behovet for it-hjælp er faldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce