Børn til ombudsmand: Kan det være rigtigt, at man i Danmark behandler børn sådan her?

Sagen om flygtningefamilien Shamasneh kom offentligt frem, da Vejle Amt Folkeblad 25. marts bragte et interview med Alaa Shamasneh fra 8. klasse, der har gået på Bredagerskolen siden 3. klasse. Foto: Leif Baun

Børn til ombudsmand: Kan det være rigtigt, at man i Danmark behandler børn sådan her?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gruppe piger forsøger at få Ombudsmandens Børnekontor til at gå ind i sagen om flygtningefamilien Shamasneh vilkår på Udrejsecenter Sjælsmark

Jelling: Nu kan sagen om tvangsudvisningen af flygtningefamilien Shamasneh ende på børneombudsmandens bord. En gruppe piger sendte torsdag en klage over de forhold, som flygtningefamilien med tre børn bydes i Udrejsecenter Sjælsmark.

Klagen skal skabe bedre forhold for familien, der nu i en måned har boet i Sjælsmark i Nordsjælland. I 2013 fik familien afslag på ophold i Danmark, og nu skal dens medlemmer tvangshjemsendes.

Flest afvisninger hos børneombudsmand
Børneombudsmanden, eller mere formelt, Ombudsmandens Børnekontor, blev etableret i november 2012.For to år siden var der en del kritik af institutionen, da det kom frem, at kontoret havde afvist at behandle 93 procent af børnenes klager.

Det blev forklaret med, at Børneombudsmanden ifølge loven ikke må gå ind i sager, før alle ankemuligheder er opbrugt.

Uretfærdigt

- Vi synes, det er uretfærdigt. Familien betyder meget for os. Vi vil gerne hjælpe dét, vi kan, siger én af de tre, der har underskrevet klagen, Maja Augusta Bjærge. De andre underskrivere er Emilie Ærø og Frederikke Kirkholt. De gik i klasse med Alaa Shamasneh. Hendes to yngre søskende, Malik og Asmaa, gik i 4. og 5. klasse på Bredagerskolen.

Jellingpigernes har stadig kontakt med deres tidligere klassekammerat og har besøgt familien på den nedlagte militærkaserne. Klagen går på, at familien har dårlige forhold og ingen skole på Sjælsmark. Jellingpigerne skriver blandt andet:

"Alaa har forklaret, at der kører politibiler næsten hver time for at overvåge stedet. Alaa og hendes mindre søskende er bange, at bilerne på et tidspunkt vil komme og hente deres familie. Da vi snakkede med Alaa, fortalte hun om engang, hvor hende og Asmaa var ude at lege på gyngerne. Der kørte en stor politi-kassevogn forbi, og Asmaa og Alaa løb hurtigt hen til deres værelse for at sikre sig, at det ikke var dem, som blev hentet. Det er bare nogle af de mange ting, de er bange for i deres hverdag.

Sagen kort
Familien Shamasneh kommer fra den palæstinensiske Vestbred.Den mistede 2005 sit eksistensgrundlag, da Israel opførte en mur langs grænsen, der skilte familiens bolig fra dens marker med oliventræer. Baker Shamasneh kunne ikke få tilladelse til at rejse ind i det israelske interesseområde for at passe sin jord.

I 2013 fik familien anden gang afslag på ophold i Danmark. Den skulle rejse ud inden syv dage. I tre et halvt år gjorde de danske myndigheder ikke noget for at håndhæve afgørelsen.

Børnene var 4, 6 og 8 år, da de kom til Danmark. Nu er de 11, 13 og 15.

Kan det være rigtigt?

De har alle tre tabt sig en del. Til dels på grund af maden på Sjælsmark og på grund af, at deres hjerner kører på højtryk. Alaa fortæller, at de får mad tre gange om dagen på bestemte tidspunkter. De kan ikke få mad i mellem måltiderne, og de får kun én lille portion."

Klagen slutter med spørgsmålet:

"Kan det være rigtigt, at man i Danmark behandler børn sådan her?"

Børn til ombudsmand: Kan det være rigtigt, at man i Danmark behandler børn sådan her?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce