Byrådet sender omstridt biogasanlæg i høring

Sådan her illustreres biogasanlægget i Vejle Kommunes forslag til lokalplanen. Biogasanlægget er de tre runde siloer nederst og de omkringliggende bygninger - resten er den eksisterende gård. Illustration: Vejle Kommune

Byrådet sender omstridt biogasanlæg i høring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et biogasanlæg på Kiddegård ved Mølvang får et nyt forsøg, efter Vejle Kommunes byråd har besluttet at sende forslaget i høring.

Mølvang: Et biogasanlæg på Kiddegård vest for Mølvang er ikke nogen ny plan. Langt fra.

I 2016 satte naboer og Planklagenævnet en stopper for at få projektet gennemført, og i 2018 blev et nyt forsøg så sat i gang. Det forsøg er blevet til et forslag til en ny lokalplan, og det forslag blev i denne uge behandlet af Vejle Kommunes byråd.

Denne gang er der tale om et mindre anlæg end i forslaget fra 2016, men det var stadig ikke uden en vis skepsis, at byrådet godkendte forslaget, og dermed sender det ud i en høringsrunde, hvor interesserede kan komme med bemærkninger.

- Vi har taget forbehold for forslaget i både økonomiudvalget og teknisk udvalg, og det er ikke fordi, vi er imod det led i den grønne omstilling, som et biogasanlæg er, og vi er i princippet heller ikke imod gårdbiogasanlæg. Men vi er helt nede i vores maver bekymrede for lugtgener, lød det fra Søren Peschardt (S) på vegne af den socialdemokratiske gruppe.

Han henviste til, at Jelling allerede har bøvlet med lugtgener fra et andet projekt - foderfabrikken European Protein - og så var han desuden bekymret for trafikafviklingen på det lille vejnet, der skal tage imod cirka fire daglige leveringer af biogasmateriale.

- Men vi er med på at sætte planen i høring, og så vil vi følge den meget nøje. At vi vil sætte den i høring er ikke en accept af den, forklarede Søren Peschardt.

Biogas på Kiddegård
  • Ideen om at lave grøn energi har rumsteret på Kiddegård siden omkring år 2000.
  • I 2016 var det tredje gang, at projektet blev forsøgt gennemført, men det satte en gruppe Mølvang-borgere en stopper for, efter de klagede og fik medhold af Planklagenævnet.
  • I efteråret 2018 blev et forslag til en lokalplan for opførsel af biogasanlægget igen igangsat. Forslaget er ny blevet godkendt og sendt i høring.
Gårdejer Henrik Mols har længe kæmpet for at få lov til at opføre et biogasanlæg i forbindelse med Kiddegård. I det forslag, der nu er sendt i høring, er anlægget mindre end i de tidligere forslag. Arkivfoto: Mette Mørk
Gårdejer Henrik Mols har længe kæmpet for at få lov til at opføre et biogasanlæg i forbindelse med Kiddegård. I det forslag, der nu er sendt i høring, er anlægget mindre end i de tidligere forslag. Arkivfoto: Mette Mørk

Også positive bemærkninger

Andre partier var mere positive over for projektet.

Dansk Folkepartis Svend Erik Nielsen mente ikke, at et biogasanlægs lugtgener kan være værre end det, åbne gylletanke giver, og samtidig vil en tur gennem sådan et anlæg ifølge ham give mindre lugtende gylle på markerne.

- Og at en virksomhed i Jelling tidligere har givet problemer, skal ikke komme en anden privat erhvervsdrivende, som viser noget initiativ, til skade, forklarede han.

Venstres Christoffer Melson lagde vægt på, at anlægget er mindre end det tidligere forslag, som ellers mødte positiv opbakning fra byrådet. Fra Det Radikale Venstres side sagde Torben Elsig-Pedersen på byrådsmødet, "at vi er nødt til at lave om i samfundet med henblik på at få en grønnere energiproduktion", og derfor vil partiet gerne sende forslaget i høring, selv om der også her var en smule skepsis i forhold til lugtgenerne.

SF vil fællesanlæg

Eneste parti, der stemte imod, var SF.

- Vi er kæmpe tilhængere af biogasanlæg, men det her er ikke det rette sted, lød det fra Lone Myrhøj.

- Vi vil gerne være med til at kigge på biogasanlæg og gerne gå den grønne vej i kommunen, men vi ønsker fællesanlæg. Det skal ikke laves på den her måde, sagde hun.

Forslaget til lokalplanen blev dog godkendt, og det bliver dermed sendt i høring.

Byrådet sender omstridt biogasanlæg i høring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce