En sær udstilling: Populære palisadenisser kommer på museum

Det gav genlyd i aviser, radio og tv, da palisaderne i december 2013 blev forvandlet til nisser. Nu bliver hele historien fortalt i en udstilling på Kongernes Jelling. Arkivfoto: Mette Mørk

En sær udstilling: Populære palisadenisser kommer på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er fem år siden, at palisadenisserne vendte op og ned på de højtidelige Jellingmonumenter. Nu er de tilbage igen, men denne gang i forbindelse med en anderledes udstilling på Kongernes Jelling.

Jelling: Det bliver noget af en kontrast, når indholdet i de topsikrede montre i Kongernes Jelling om lidt skiftes ud.

Mens smykkerne, mønterne og de andre guldfund fra Danefæ-udstillingen gemmes væk, kan man i stedet nyde synet af blandt andet nissehuer, elefanthuer, en stige og en kaffetallerken.

Det er nemlig fem år siden, at en hemmelig aktionsgruppe satte nissehuer på de store, hvide palisadestolper. Midt om natten - og dermed til stor overraskelse for byens borgere, der vågnede 1. december 2013 til synet af 192 palisadenisser.

Aktionen skabte stor opmærksomhed i både lokale og nationale medier, og det er siden blevet en tradition, at nissehuerne kommer på palisadepælene hvert år i december måned.

Det er en historie, der aldrig slår fejl, fordi gæsterne synes, den er så sjov og skæv.
Morten Teilmann-Jørgensen, formidlingsansvarlig på Kongernes Jelling

Fra gimmick til museum

"Palisadenissernes Venner" hed aktionsgruppen, og det kom senere frem, at den bestod af Karin Boeskov, Anne-Sophie Kortholm, Anette Ibæk Birkegaard Jensen, Louise Thygesen og Trine Hirth. De blev alle hyldet for den sjove gimmick, men de havde nok ikke forestillet sig, at aktionen ville få så meget opmærksomhed.

Og de havde formentlig heller ikke forestillet sig, at påfundet en dag ville ende på museum.

Men fra 10. november er det en kendsgerning, når Kongernes Jelling åbner op for en ganske særlig udstilling.

- Når vi har rundvisninger på museet og monumentområdet, vælger vi nogle gange at fortælle historien om palisadenisserne. Det er en historie, der aldrig slår fejl, fordi gæsterne synes, den er så sjov og skæv. Nu er det fem år siden, og så tænkte vi, at det var oplagt at markere det. Vi kalder det for en sær udstilling - ikke en særudstilling, lyder det fra Morten Teilmann-Jørgensen, formidlingsansvarlig på Kongernes Jelling.

Udstillingen varer frem til 22. december.

En sær udstilling: Populære palisadenisser kommer på museum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce