Endnu et historisk Jellinghus skal falde: Rema 1000 fik sin vilje

Rema 1000 præger hjørnet mellem Vejlevej og Skovgade, og det bliver endnu mere markant, når huset fra 1881 til venstre rives ned for at give flere p-pladser, en mindre butiksudvidelse og bedre "rundkørsel" for leverandørlastbilerne. Arkivfoto: Mette Mørk

Endnu et historisk Jellinghus skal falde: Rema 1000 fik sin vilje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På forhånd var der spænding om udfaldet af forslaget om at udvide Rema 1000 i Jelling, fordi V-politikeren Per Olesen havde taget forbehold. Da det kom til stykket, fulgte han dog sit parti.

Jelling: Vejle Byråd var flækket på langs, da sagen om udvidelse af Rema 1000 var på dagsordenen ved byrådsmødet onsdag.

Lokalplanforslaget blev vedtaget med 16 stemmer mod 15. Det borgerlige flertal holdt sammen overfor S, SF og Radikale Venstre.

På forhånd var der en vis spænding om udfaldet, fordi Venstremanden Per Olesen tidligere i sagsgangen havde taget forbehold. Stod han fast, kunne det vælte forslaget. Han endte dog med at stemme som resten af Venstre.

Efter mødet spurgte Vejle Amts Folkeblad ham, om det passede, at han havde været udsat for "særlige pædagogisk påvirkning" fra resten af Venstres byrådsgruppe.

- Det er klart, at når jeg har taget forbehold og så alligevel stemmer ja, tror folk, at jeg har været i en skruestik, der er blevet vredet. Men jeg er en voksen mand, og jeg er vant til at få skældud på en håndboldbane (som dommer, red.). Vi har haft en god dialog i Venstre, siger han.

Der er et ar i Jelling. Det bliver nu lidt større. Det må man leve med. Nu tager Rema lidt fra Jelling. Så kan man håbe, at Rema vil give lidt tilbage på anden vis.
Per Olesen (V)
Ny planlov gav Rema en idé
Det er en ændring af planloven fra 2016, der har banet vej for flere ansøgninger fra Rema 1000 om at udvide kædens butikker.Her i området er der en tilsvarende sag på Uhrhøj. Ændringen, som de fleste partier i folketinget står bag, betyder, at butikkernes bruttoareal fremover må være 1200 kvadratmeter. Den er nu 803 kvm, altså en udvidelse på 50 procent.

Forvaltningen skriver i lokalplanen, at udvidelsen ikke påvirker trafikken væsentligt.

Ud over at et hus rives ned, forsvinder også muligheden for at bygge fire boliger mod syd i området. Den mulighed lå i den lokalplan, der nu afløses af en ny, hvor området, der er sydenden af haven til den tidligere lægebolig på Vejlevej 16, nu bliver til p-pladser.
Sådan ser planen for forandringen omkring Rema 1000 ud. Boligen nederst fjernes. Butikken udvides nedad (mod syd) og indgangen flyttes fra det nordøstlige til det sydøstlige hjørne. Tegning fra lokalplanen.
Sådan ser planen for forandringen omkring Rema 1000 ud. Boligen nederst fjernes. Butikken udvides nedad (mod syd) og indgangen flyttes fra det nordøstlige til det sydøstlige hjørne. Tegning fra lokalplanen.

Skidt at skulle bakke

Der var en del debat om sagen. Christoffer Melson (V) sagde, at partiet efter "en samlet vurdering" gik ind for at sige ja. Blandt andet fordi forholdene for levering af varer ikke er ret gode, så lastvognene må bakke i forbindelse med leveringen.

Alex Vejby (S) konstaterede, at Jelling har fået nogle ar af de senere års udvikling, og at Skovgade endnu indeholder lidt af stationsbymiljøet.

- Vi er også bekymret for den øgede trafik, butiksudvidelsen vil føre med sig, sagde han.

Partifællen Søren Peschardt mente, at fortidens fejl med Rema 1000's placering ikke skal gøres større.

- Og så er jeg beskæmmet over, at Venstres byplanpolitik skal styres af, om man skal bakke ved en butik. Det må kunne gøres bedre.

R: Byrådet sætter rammerne

- Det er byrådet, der skal sætte rammerne. Det er helt forkert, at vi ikke prioriterer kulturhistorie og æstetik, sagde Torben Elsig-Pedersen (rad.) Dermed sigter han til, at komponisten Oluf Ring er født i huset. Han står bag flere af de populæreste sange i højskolesangbogen.

- Erhvervslivet ved også godt, at vi ikke kan blive ved med at rive ned omkring deres butikker i takt med, at de vil udvide. Flere af os er blevet kontaktet af Rema, der siger: "Så kom med nogle andre arealer". Det skulle vi nok se mere på. Nogle vil sige, at det er slemt med en tom butik. Men med den centrale placering så lur mig, om ikke der kommer en udvikler og vil lave boliger på den grund. Har vi ikke revet nok ned i Jelling, spurgte Torben Elsig-Pedersen.

Svend Erik Nielsen fra Dansk Folkeparti var lidt ligeglad med kulturhistorien:

- Butikken ligger fint og skal have lov til at udvide. Man kan jo spørge Rema 1000, om de vil sætte en mindesten for Oluf Ring, hvis det er så vigtigt. Jeg tror, at den modstand, der har været mod denne sag, dækker over noget andet, nemlig den forandring Jelling har været igennem. Men det skal ikke gå ud over Rema, sagde han.

K: Mange ville juble

Dan Arnløv Jørgensen fra Det konservative Folkeparti sagde:

- De fleste byer ville juble, hvis de havde et supermarked, der ville udvide.

Derpå rundede Per Olesen af med det indlæg, alle ventede på:

- Der er et ar i Jelling. Det bliver nu lidt større. Det må man leve med. Nu tager Rema lidt fra Jelling. Så kan man håbe, at Rema vil give lidt tilbage på anden vis.

Endnu et historisk Jellinghus skal falde: Rema 1000 fik sin vilje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce