Folkefest modtager stor pose penge fra Kulturministeriet

Det er planen, at der skal opsættes en hovedscene ved højområdet til folkefesten næste år. Både Kongernes Jelling, Byens Hus, Jelling Kro, UCL og flere andre i Jelling midtby bliver involveret. Arkivfoto

Folkefest modtager stor pose penge fra Kulturministeriet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Næste år markeres 100 års jubilæet for genforeningen over hele landet. Det gælder også i Jelling, som for nylig har fået økonomisk støtte fra både Kulturministeriet og Vejle Kommune til en lokal folkefest.

Jelling: I foråret 1920 blev Sønderjylland genforenet med Danmark. I dag - 99 år senere - er forberedelserne i fuld gang til markeringen af, at det i 2020 er 100 år siden, at den skelsættende begivenhed indtraf.

Også i Jelling markeres genforeningsjubilæet. Det foregår til en moderne folkefest fra 24. til 26. april 2020, hvor der vil være musik, foredrag og undervisning med fokus på identitet og grænser.

Grænseforeningen Kreds 20 er tovholder på arrangementet og har allieret sig med en række samarbejdspartnere, heriblandt Kongernes Jelling, UCL, Jelling Musikfestival, Brandbjerg Højskole, Jelling Lokalhistoriske Arkiv og VejleMuseerne.

Formand for Grænseforeningen Kreds 20, Kirsten Rykind-Eriksen, kan glæde sig over, at folkefesten for nylig modtaget gode julegaver fra Vejle Kommune og Kulturministeriet i form af økonomisk støtte.

Jellings grænsehistorie
  • Selv om Jelling ikke var nogen grænseby, lå den fra 1864 til 1920 i en grænseregion, da den dansk-tyske grænse lå ved Kongeåen og syd om Kolding.
  • En genforeningssten blev rejst i 1920 på smedjens plads ved Smededammen i Jelling, men blev i 2013 flyttet over på den anden side af dammen.
  • Jelling Seminarium, som blev oprettet i 1841, uddannede blandt andet dansksprogede lærere til slesvigske landsbyskoler.

Solidt projekt

Hos Vejle Kommune har Grænseforeningen Kreds 20 fået bevilget 80.000 kroner af kultur- og idrætsudvalget til folkefesten.

- Vi havde et møde med planlægningsgruppen i sensommeren, og jeg synes, der er gjort et rigtig godt stykke arbejde. Det er et solidt projekt med spændende samarbejdspartnere. Vi har bevilget det ansøgte beløb, og så håber vi på, at arrangørerne finder flere penge ved fondene, siger Dan Arnløv (K), formand for kultur- og idrætsudvalget i Vejle Kommune.

Få uger senere var der også gode nyheder fra Slots- og Kulturstyrelsen, der hører under Kulturministeriet. Her har man modtaget 200.000 kroner til folkefesten i Jelling fra en pulje, der støtter markeringen af genforeningsjubilæet. I alt har 18 projekter over hele landet fået en bid af ministeriets pulje.

Overvejer at trimme budget

Egentlig havde Grænseforeningen Kreds 20 ansøgt om et større beløb hos Slots- og Kulturstyrelsen.

- Jeg kan ikke lige nu sige, hvad det kommer til at betyde for de planlagte arrangementer, at vi har fået lige knap halvdelen af det ansøgte beløb, der var på 548.000 kroner. Men vi har hele tiden regnet med, at vi også skal søge Regions Syddanmarks pulje til markering af genforeningsjubilæet og relevante fonde. Men vi vil selvfølgelig gå budget og arrangementer igennem for at undersøge, hvor de kan "trimmes" lidt, siger Kirsten Rykind-Eriksen.

Det estimerede budget til markeringen af 100 års jubilæet for genforeningen er sat til godt 1,2 millioner kroner.

Folkefest modtager stor pose penge fra Kulturministeriet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce