Friske kræfter: Helt nyt menighedsråd binder sognet sammen

Det unge menighedsråd i Hvejsel har en gennemsnitsalder på ca. 42 år. Fra venstre ses Mads Brogaard Frühstück, Lone Lincoln Steffensen, Maria Wacher, Kirsten Paugan Nielsen (suppleant), Find Rasmussen (formand) og Maya Frimand Sommer. Privatfoto

Friske kræfter: Helt nyt menighedsråd binder sognet sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skjulte kræfter i Hvejsel Sogn kom frem sidste år. Kunne der mon findes folk nok til et nyt menighedsråd, når det tidligere stoppede alle som én. Svaret var - ja

Hvejsel: De er unge, nye, engagerede, vil være med - og stiller en masse spørgsmål.

"Teenagerådet", som menighedsrådet i Hvejsel er blevet kaldt. Sognepræst Gitte Sandager Bjerre forklarer tilnavnet med en gennemsnitsalder i rådet på kun lidt over 42 år.

Lidt usædvanligt gik hele det tidligere menighedsråd af i forbindelse med fredsvalget for et halvt år siden, og man kunne forestille sig, at det passede præsten fint at kunne "køre rundt" med lutter uerfarne medlemmer.

- Nej, sådan er det ikke. Der stilles spørgsmål om alt, også om tro, det giver en god dynamik. De er hurtige, effektive, fremme i skoene og nysgerrige. Til et budgetsamråd plejer man at stille med formand og kasserer. Men fra Hvejsel var alle med, inklusive præsten, fortæller Gitte Sandager Bjerre.

 

Jeg ønsker at være med til at skabe så meget engagement omkring vores kirker, at det bliver gadekæret, hvor måde nuværende og nytilflyttede borgere mødes.
Maya Frimand Sommer
Hvejsel Sogn
1012 folkekirkemedlemmer pr. 1. januar 2017.

1173 indbyggere pr. 1. januar 2017.Sognet rummer to kirker: Hvejsel Kirke fra omkring år 1200, og Ildved Kirke, der blev taget i brug i 1908.Ildved var frem til 1. oktober 2010 et kirkedistrikt i Hvejsel Sogn. Derefter var det i præcis fire år et selvstændigt sogn, men siden 1. oktober 2014 har Hvejsel Sogn også omfattet Ildved. 

Der var folk nok

Sognepræsten havde været spændt på, om der kunne findes kandidater nok. Foreningsdanmarks bestyrelser lider jo under mangel på folk. Men i Hvejsel har man den luksus at have folk nok til rådet plus en suppleant, der deltager i møder og opgaver.

Den ofte hørte historie om, at kirken er for gamle folk og menighedsrådet nærmest for endnu ældre mennesker, passer altså ikke i Hvejsel. Det gør heller ikke den om lav deltagelse i de kirkelige aktiviteter. Gitte Sandager Bjerre nævner tre arrangementer på en forårsmåned: Børneteater i Hvejsel Kirke med 63 deltagere, en kirkekoncert med 70, og varme hveder-aften med 45 i et sogn med cirka 1000 folkemedlemmer.

- Det, synes vi selv, er godt. Det er højere end før, og det skyldes måske det nye råd, der består af personer fra meget forskellige cirkler. Én af opgaverne for kirken på landet er at være en næringskilde til sognets fællesskab nu, hvor mange andre bestyrelser er borte: Frysehus, transformatorforeninger, forsamlingshus, brugs og politiske foreninger er ophørt. Det er ikke arrangementerne i sig selv, men dem der kommer til det, der er det vigtige - og der kommer heldigvis nye hele tiden, siger Gitte Sandager Bjerre.

Kirken som gadekær

Dermed er hun inde på en tanke, der også nævnes i det seneste nummer af kirkebladet, hvor det nye menighedsråd præsenterer sig selv. Maya Frimand Sommer skriver:

"Jeg ønsker at være med til at skabe så meget engagement omkring vores kirker, at det bliver gadekæret, hvor måde nuværende og nytilflyttede borgere mødes."

Kirsten Paugan Nielsen skriver blandt andet: Jeg tror på, at der skabes balance i et samfund, hvis man øger kendskabet til mennesker omkring sig. Det skaber tryghed, tillid, fællesskab og værdi. I sognet er vi et mix af unge og ældre, der kan supplere hinanden godt. De ældre kan blandt andet bidrage med fortællinger fra sognet historie og understøtte gode traditioner, og de unge kan bidrage med nye tiltag og ny energi til vores lokalsamfund. Jeg ønsker at lære sognet, menigheden og fortællingerne at kende, men jeg ønsker også at skabe nye fortællinger."

Friske kræfter: Helt nyt menighedsråd binder sognet sammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce