Hjertet hænger ved Jelling


Hjertet hænger ved Jelling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han har fået en uvane med at kalde sig »den gamle«. Han snakker også jævnligt om Gorm. Hvoraf man kan udlede, at tilnavnet på kong Gorm den Gamle ikke handlede om alder, men om at have været med længe. Disse linjer kommer heller ikke til at handle ret meget om alder, selv om Vejle Kommunes udviklingschef, tidligere kommunaldirektør i Jelling Kommune, Carsten Tromborg, fylder 60 år på lørdag. Han stammer godt nok fra Tørring og hed Jensen til efternavn. Men han har jo været i Jelling siden »krigens« tid (studenteroprøret). Så det ligger lige for at kalde ham Jellingdreng.

Jellingdreng

»Jelling«, fordi det er her, hans hjerte er, og »dreng«, fordi hans grin og armbevægelser er lige så store, som de altid har været, når han tegner og fortæller. Også selv om han erkender, at han har forsømt sit talent for at tegne og male. En gang udstillede han ellers sine værker og fik anmelderoser. -Tegning kræver vedligehold, - øjne og hænder, som Ib Spang Olsen siger, bemærker Carsten Tromborg. Han er læreruddannet fra Jelling Seminarium i 1973. En sær udflugt til Give blev fornuftigvis efter nogle år dirigeret om til Jelling Kommunes skolevæsen fra 1977. I 1986 blev han skoledirektør, fra 1990 kultur- og socialdirektør og fra 2001 kommunaldirektør i Jelling. Siden seniorchef i Vejle før han med udviklingschef-titlen nåede toppen med kontor på øverste etage i monsterrådhuset, længst mod syd og udsigt over ådalen mod Skibet, Ravningbroen og vejen til Jelling. Na- og kultur!

Skævt karrieretræk

En og anden vil vel mene, at skiftet fra seniorchef til udviklingschef ikke var det perfekte karrieretræk. Andre vil sige, at nu beskæftiger han sig endelig med noget meningsfuldt i forhold til sine interesser og evner. Selv erkender han, at hans type nok skal være i nærheden af magten, men uden at komme for tæt på den. Så han forlod uden den store sorg den bindende plads i kommunens direktion for at komme ud i friheden, dér hvor ideerne er. Så kan man altid siden udnytte sit kendskab til systemet for at få sagerne kørt igennem.

De bonede gulve

Dén disciplin har han samlet megen erfaring i. For ved siden af Jellinglivet dyrkede han de bonede gulve. Kulturministeriet, Det tværministerielle Børneudvalg, Kulturfonden osv., osv. Nogle gange skrev han udkast til en ministertale eller kom med jordnær praksiserfaring, når der skulle laves en ny lov om folkeoplysning og fritid. Der var bud efter ham mange steder fra, men han vendte altid tilbage til Jelling og den stærke historie. Og nu er han endt som bærer af Jellingkulturen i den særlige styregruppe, som kommunen har nedsat til at afklare Jelling-monumenternes fremtid. Det er en delikat opgave, der kræver lige dele idérigdom, tavshed og diplomatisk sans.

De store kampe

Han har prøvet det før. Han var med i det 11 år lange forarbejde til udstillingshuset Kongernes Jelling, der i landede 65 millioner stats- og fondskroner i år 2000. Samme år trak hans idé om »vor tids runesten« - en udsmykning af Jelling Kirke - ca. 15 mio. kr. til den gamle kongestad. Trods mægtige modstandere i det københavnske kulturmiljø (læs: Allis Helliland, leder af Statens Museum for Kunst). Men også med store støtter (læs: leder af Ny Carlsbergfondets store pengetank og måske Danmarks virkelige »kultur-kulturminister«, Hans Edvard Nørregård-Nielsen, og til tider tidl. folketingsformand og minister Erling Olsen). Selv siger han, at den sag var det bedste, han har været med til, fordi der var et meget kort forløb fra idé til resultat. -Det er dét, jeg savner mest ved Jelling Kommune: Nærheden, hurtigheden, de enkle arbejdsgange og beslutningskompetencen. I Vejle har vi til gengæld mange flere strenge at spille på. Det er meget lettere at sætte et godt hold - lige meget hvilken sag det gælder - end det var i det lille Jelling. Men vi holdt da skindet på næsen, siger Tromborg.

Vildskaben væk?

Han funderer over, at det hele er blevet meget fornuftigt, Hvor blev vildskaben af? -Den er svær at slippe løs, men den bor i mig. De unge er bare ikke så interesserede i at få hjælp fra sådan en gammel én som mig, siger han med et grin. De unge dygtige medarbejdere har høj status og faglighed. Men de skal ud, møde borgere og lære praksis, så bliver de for alvor gode, lyder én af hans kæpheste. Mange ord er blevet hæftet på Tromborg gennem årene, han vedkender sig »vildbasse«, »ildsjæl« og »animateur« blandt andre. Det sidste handler om at få ting til at ske uden selv at være synlig. Han taler om at gå ud i rammen og arbejde derfra. Lade andre stå i front. -Og så har jeg en positiv tilgang og tror, tingene løser sig uanset op- og nedture, lyder hans selvbeskrivelse.

Hjertet hænger ved Jelling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce