Kunstværk spoleret: Skidt skæbne for flot gave


Kunstværk spoleret: Skidt skæbne for flot gave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Resterne af den skulptur, der var forsikringsselskabet Vejle Brands gave til sin "fødeby", vagabonderer på 13. år rundt på skiftende kommunale materialegårde.

Jelling: Den massive granitskulptur "Vandsten" lignede en evighedsgave. Men efter blot 14 år forsvandt den fra bybilledet i Jelling. Formentlig er dele af den allerede gået tabt. Næsten halvdelen af sin levetid har kunstværket brugt på at cirkulere rundt mellem mindst tre af kommunens materialegårde.

I juni 2011 udsendte daværende udviklingsdirektør i Vejle Kommune, Carsten Tromborg, en efterlysning af en del af kunstværket, nemlig tre sider af det bassin, "Vandsten" stod i. Da stod stenen endnu på Jellings Materialegård på Nordkrogen. Der ud over var en enkelt af de fire granitkanter (mål 30 gange 30 gange cirka 200 centimeter) i behold sammen med to "brosten", én med en messingplade om giveren og én med initialerne "O. C." for kunstneren, billedhugger Ole Christensen. Siden røg stenen til Materialegården Vejle Nord på Niels Finsensvej. Derfra er den også flyttet:

Flyttet igen-igen

"Senest har vi konstateret, at den befinder sig som "udendørs oplag" på Vejle Kommunes materialplads i Knabberup", skriver tidligere teknisk chef i Jelling Kommune, Niels Degn Nielsen, og bestyrelsesmedlem i Beboerforeningen Jelling Midt, Viggo Friis Sørensen i en henvendelse til Vejle Kommune om at få skulpturen genopstillet i Jelling.

Forgæves efterlysning

Vejle Amts Folkeblad skrev i 2011 flere artikler om Vandstens skæbne. Fotos viser, at midt i oktober 2005 var selve skulpturen fjernet, mens de fire sider af bassinet lå tilbage. Da første spadestik til hovedsæde for Jelling Sparekasse blev taget 7. november 2005, lå tre af siderne der endnu.

Efterlysninger af de tilhuggede granitsider var forgæves. Konklusionen var, at de tre bassinsider måske allerede i 2005 var blevet til vejfyld, fordi de lå umarkeret på den kommende byggeplads. Det må undre, at kun én af de fire sider blev flyttet i de tre uger mellem selve skulpturens flytning og det første spadestik til sparekassens byggeri.

Kunstværk spoleret: Skidt skæbne for flot gave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce