Kvinde kæmper for Jelling-familie

22-årige Goran Azizi og hans ni familiemedlemmer er blevet udvist af Danmark. Nu får de støtte fra en sympatigruppe af folk fra hele landet. Foto: Claus Skovholm

Kvinde kæmper for Jelling-familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Familien Azizi, der har boet i Jelling i to år, skal forlade Danmark. Nu har en kvinde fra Viborg oprettet en sympatigruppe, der arbejder for at få ophævet Flygtningenævnets afgørelse.

Vejle: Kan man stå folk, man aldrig har mødt, meget nært? Så nært, at man er klar til at kæmpe for dem?

Det vidner Inger-Margrete Kabel om, at man godt kan.

Hun har siden januar 2016 været i kontakt med Goran Azizi, en statsløs asylansøger på Jelling Asylcenter, som avisen har skrevet om flere gange.

Goran Azizi og hans ni familiemedlemmer er blevet udvist af Danmark og skal inden for nærmeste fremtid sendes til udrejsecenter Sjælsmark på Sjælland. Her risikerer han at skulle være på ubestemt tid, for 22-årige Goran Azizi er født i en flygtningelejr i grænselandet, ingenmandslandet, mellem Irak og Jordan og er hverken statsborger i Irak, Jordan eller i Iran, hvor hans forældre er fra. Han har derfor retning mod et nyt ingenmandsland. 

Det er intelligente mennesker, der bliver en kæmpe gevinst for samfundet, hvis bare de får noget ro.
Inger-Margrete Kabel
Fra afgørelse til udrejsecenter
Fra det øjeblik Flygtningenævnet har truffet afgørelse om, at en asylansøger skal tvangsudsendes, som følge af at asylansøgeren har fået afvist sin asylansøgning, men ikke vil forlade landet frivilligt, har asylansøgeren syv dage til at forlade landet.Befinder asylansøgeren sig fortsat i landet efter de syv dage, bryder vedkommende udlændingeloven, hvorefter sagen overgår til udlændingstyrelsen og politiet.

Som led i den tvangsmæssige udvisning kan asylansøgeren placeres i et udrejsecenter.

Forud for familien Azizi bliver sendt til udrejsecentret Sjælsmark, har familiemedlemmerne været til samtale med politiet om deres udrejsesag, hvilket har ført til nogle ekstra samtaler i midten af december. Det er efter de samtaler, at de bliver overført til Sjælsmark. 
Inger-Margrete Kabel fra Viborg har taget initiativ til at samle en gruppe, der går efter at ændre skæbnen for familien Azizi i Jelling. Privatfoto
Inger-Margrete Kabel fra Viborg har taget initiativ til at samle en gruppe, der går efter at ændre skæbnen for familien Azizi i Jelling. Privatfoto

Inviteret til fødselsdag

For snart to år siden fik viborgensiske Inger-Margrete Kabel en uforudset venneanmodning på facebook.

- Det var fra en ung fyr, jeg ikke kendte. Hvorfor ville han være venner med mig, tænkte jeg, siger Inger-Margrete Kabel, der er førtidspensionist.

Den unge fyr, Goran Azizi, skrev, at han netop var kommet til Danmark og gerne ville have danske venner og blive god til dansk så hurtigt som muligt.

- Det var jeg vild med at høre, for jeg er gammel lærer i en modtagerklasse, fortæller Inger-Margrete Kabel, der begyndte at undervise Goran Azizi over internettet.

- Han sugede til sig og blev hurtigt god til dansk. I løbet af kort tid kunne vi snakke i telefon sammen. Der opstod fortrolighed og tillid mellem Goran og mig, som har smittet af på de andre familiemedlemmer, fortæller hun.

Det har derfor gjort ondt på Inger-Margrete Kabel at følge familiens asylsag, hvor den fik afslag af først Udlændingestyrelsen og senest Flygtningenævnet.

På forkert grundlag

- Der er tale om en familie, der har flygtet i 36 år, og hvor kun forældrene er iranske stasborgere. Alle børnene er født i flygtningelejre og har intet at blive sendt tilbage til. Det er ikke rimeligt at sende dem til Sjælsmark, siger Inger-Margrete Kabel.

Hun har derfor oprettet en gruppe af folk fra hele landet, der arbejder ihærdigt for at få afvisningen omstødt ved at samle underskrifter og tale familiens sag.

Gruppen tæller blandt andre Leif Bork Hansen, tidligere sognepræst, der har erfaring med at hjælpe flygtninge i Danmark, og Marianne Olsen, der er redaktør på netavisen Sameksistens, der skriver om sagen.

- Der er en masse gode mennesker på sagen, og vi håber, at det kan føre til opsættelse, så familien kan blive i Jelling, hvor den har det godt, siger Inger-Margrete Kabel.

Hun ser flere problemer i den afgørelse, der ligger til grund for afvisningen.

- For det første vurderer de danske myndigheder, at sagen er forældet i Iran, og derfor er familien ikke i fare i Iran. Men jeg har talt med familiefaderens fætter, der har kendskab til de iranske myndigheder, og han siger, at sager ikke sådan bare lige bliver forældet i Iran, og at familien ikke kan vende tilbage til landet, siger Inger-Margrete Kabel.

- Derudover har der været store problemer med tolkebistanden undervejs. Deres tolk har ikke talt samme sprog som dem, så i deres papirer står der, at de alle er iranske statsborgere. Hvis det ligger til grund for afgørelsen, er den truffet på et forkert grundlag, for det er kun forældrene, der er det, siger hun.

Det forsøger gruppen nu at gøre opmærksom på.

Gevinst for samfundet

Familiens Azizis medlemmer skal fortsat til nogle samtaler med politiet, inden de bliver sendt til Sjælsmark, et sted Inger-Margrete Kabel betegner som "umenneskeligt".

- Der lever folk under lige så grimme forhold, som familien gjorde i flygtningelejrene. Det ville være dybt uforsvarligt at sende familien dertil, for de har tre små børn og en ny, der er på vej. Og eftersom familien ikke kan sendes til Iran, skal de være der på ubestemt tid, siger hun, der mener, myndighederne har al god grund til at genoverveje sagen.

- Det er intelligente mennesker, der bliver en kæmpe gevinst for samfundet, hvis bare de får noget ro, siger Inger-Margrete Kabel.

Kvinde kæmper for Jelling-familie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce