Mistet tilskud tvinger varmeværk til at forhøje prisen

Selv om varmepriserne næste år stiger i Jelling, kunne det have været meget værre, siger formanden for Jelling Varmeværk, Frans Andersen. Arkivfoto: Leif Baun

Mistet tilskud tvinger varmeværk til at forhøje prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter en årrække med enten stabile eller faldende priser er Jelling Varmeværk nødt til at skrue op for priserne i 2019. Årsagen er, at et statstilskud til kraftvarmeproduktionen bortfalder.

Jelling: Næste år bliver det dyrere at tænde for varmen, hvis du er blandt de over 1000 forbrugere hos Jelling Varmeværk.

Hvor stor takststigningen helt præcist bliver, ved man først i midten af december 2018. Men et foreløbigt skøn viser, at MWh-prisen kommer til at stige fra 310 kroner til 456,25 kroner. Det betyder, at prisstigningen for et standardhus med et forbrug på 18,1 MWh udgør 2647 kroner om året.

Det oplyser Frans Andersen, der er formand for Jelling Varmeværk.

- Den primære årsag til prisstigningen er, at det grundbeløbstilskud, som varmeværket har modtaget som kompensation for eventuelle merudgifter til driften på grund af lave elafregningspriser, ophører med udgangen af 2018, fortæller han og tilføjer, at der ikke vil være prisændringer vedrørende den faste del af taksterne.

Når vi sammenligner os med andre tilsvarende varmeværker, kan vi se, at vores forbrugere slipper billigere.
Frans Andersen, formand for Jelling Varmeværk
Forbrugerne af Jelling Varmeværk skal forvente en prisstigning næste år, men de slipper billigere end andre steder i landet. Arkivfoto: Leif Baun
Forbrugerne af Jelling Varmeværk skal forvente en prisstigning næste år, men de slipper billigere end andre steder i landet. Arkivfoto: Leif Baun

Var forberedt på stigning

De seneste fem år har Jelling Varmeværk i gennemsnit modtaget seks millioner kroner om året i det såkaldte grundbeløbstilskud.

At tilskuddet bortfalder efter nytår, kommer ikke som nogen overraskelse for det lokale varmeværk. Derfor har Frans Andersen og resten af teamet været godt forberedte på den nye situation.

- De senere år har vi etableret solvarme og lavet andre effektiviseringer for at modvirke den stigning i varmeprisen, som grundbeløbets bortfald måtte medføre. Dette har ført til, at takststigningen bliver mindre end halvdelen af, hvad den ville være, hvis der ikke var effektiviseret, forklarer formanden.

Og der er flere initiativer på vej.

- Vi skal til at udvide vores solcellepanel med 25 procent, så det er klar til april måned, når solen for alvor skinner igen. Derudover har vi nogle overvejelser, som vi ikke kan løfte sløret for endnu. Men bestyrelsen er hele tiden på vagt overfor at kigge på vores produktionsmuligheder, så varmeprisen kan blive lavere, siger Frans Andersen.

Udnytter investeringer

Prisstigningen vil naturligvis ikke vække den største begejstring, men forbrugerne kan trøste sig med, at det kunne have været værre.

- Når vi sammenligner os med andre tilsvarende varmeværker, kan vi se, at vores forbrugere slipper billigere. Da vi for nogle år siden kunne se, at træerne ikke voksede ind i himlen i forhold til grundbeløbstilskuddet, valgte vi at foretage en række investeringer og effektiviseringer. Det udnytter vi nu, siger Frans Andersen.

Særligt i år var der en betragtelig gevinst at hente fra solcelleanlægget, som stod bag næsten 100 procent af Jellings varmeforbrug fra starten af maj til slutningen af august.

Mistet tilskud tvinger varmeværk til at forhøje prisen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce