Tak for kampen: En skakdag med action

Sofia Hyldegård Hansen fra 0. klasse er blevet ret så bidt af skak. Hun vil i hvert fald gerne spille det noget mere, hvis hun havde et skakbræt derhjemme. Foto: Yilmaz Polat

Tak for kampen: En skakdag med action

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De mindste klasser på Bredagerskolen i Jelling gik på vinterferie med en masse skak-læring i bagagen, da de fredag deltog i Skolernes Skakdag 2019.

Jelling: - 50.000 børn over hele landet spiller skak lige nu.

Ove Rasmussen har fanget 0.-2. klassernes opmærksomhed, for nu skal han fortælle dem, hvorfor de skal spille skak på denne sidste dag, inden vinterferien kalder, og Bredagerskolen i Jelling lukker ned. Det er fordi, det er Skolernes Skakdag 2019.

Som skolens eneste lærer med et særligt kursus i skakundervisning, er det Ove Rasmussen, der guider børnene igennem de mange brikker og strategier, der findes i det både simple og meget komplicerede spil. Og det behøver slet ikke være for svært for børn i seks-syvårsalderen, for de starter med at spille udelukkende med bønderne.

- Alle børn kan godt lide at spille spil, og så er det en måde at udfordre sig selv. Og de kan allesammen godt på et rimeligt niveau finde ud af bondeskak, og derefter kan vi så bygge videre med de andre brikker, siger skaklæreren.

En dag med masser af skak
  • Dansk Skoleskak afholder en gang om året Skolernes Skakdag, hvor elever fra de tilmeldte skoler spiller masser af skak.
  • I år har tæt på 50.000 elever fra landets skoler været med.
  • I Vejle Kommune har 13 skoler deltaget - det tredjehøjeste antal blandt landets kommuner.
Ove Rasmussen lærer børnene på Bredagerskolen om skak i anledning af Skolernes Skakdag 2019. Foto: Yilmaz Polat
Ove Rasmussen lærer børnene på Bredagerskolen om skak i anledning af Skolernes Skakdag 2019. Foto: Yilmaz Polat

Mærkelige brikker

Efter en lille introduktion til skakdagen, går børnene i gang.

- Jeg har vundet to gange indtil videre, lyder det fra Sofia Hyldegård Hansens bord, hvor hun dyster mod Astrid Marie Gerstrøm fra 1. klasse - en enkelt årgang højere end Sofia Hyldegård Hansen.

Begge er enige om, at det er sjovt at spille skak - selv, når det kun er med bønderne.

- Det er nogle sjove regler og nogle sjove brikker. De er anderledes, siger Astrid Marie Gerstrøm, mens modstanderen følger op:

- De ser helt mærkelige ud. Og så er det en sjov regel, at de kun kan gå ligeud og kun kan slå andre ud ved at rykke skråt, siger Sofia Hyldegård Hansen.

Så er der action

Skak er ikke bare sjovt. Det er også lærerigt. Et forsøg, som Dansk Skoleskak har foretaget, viser, at hvis eleverne spiller skak i en af ugens fem matematiktimer, så kan de blive op til 30 procent bedre til matematik.

- Men det er nu ikke det primære for mig. Det er, at de er optagede af det og fordyber sig i det, for det giver en bedre læring. Og så bliver de trænet i at tænke strategisk og tænke længere frem, siger Ove Rasmussen, der samtidig afbryder børnenes spil.

Nu skal der nemlig spilles action-skak på alle bordene.

- Når han siger "action", så rykker vi til et nyt bord, forklarer Sofia Hyldegård Hansen.

- Så vi skal rykke rundt, spille, rykke rundt og spille igen, siger Astrid Marie Gerstrøm.

Tab og vind

Her kommer en tilføjelse til skakdagen, som Ove Rasmussen går meget op i, for alvor i spil. Børnene skal huske at trykke hænder og ønske "god kamp" samt slutte alle spil af med et "tak for kampen".

- Det er for at give det en social dimension. Og så er det også en del af at gå i skole, at man skal lære at vinde og at tabe. Det kan være en udfordring for nogen, siger han.

- Det er det ikke for mig, siger Sofia Hyldegård Hansen, der i mellemtiden er rykket hen til et bord, hvor hun møder en skarp modstander, men der er ingen sure miner at spore.

Bare det er sjovt

Ove Rasmussen joker med, at der måske gemmer sig en kommende skakmester blandt eleverne, da han efter en god times skakspil skal til at slutte af for dagens lektion.

- Nej, min forhåbning er nu bare, at de synes, det er et sjovt spil, som de gerne vil spille mere af - måske endda derhjemme, siger han.

Og det kan bestemt ikke udelukkes, hvis man spørger Sofia Hyldegård Hansen.

- Ja, jeg vil gerne spille mere, men jeg har ikke noget skakbræt derhjemme, siger hun.

Hermed er der måske kommet en ny ting på ønskelisten.

Tak for kampen: En skakdag med action

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce