Tre ud af fire i familien Jensen er ordblinde: Nu vil de hjælpe andre familier

Mathilde og Lucas Jensen er blevet erklæret ordblinde, og det samme er deres far, Kent. Nu vil familien starte et ordblinde-netværk blandt forældre til elever på Bredagerskolen. Foto: Yilmaz Polat

Tre ud af fire i familien Jensen er ordblinde: Nu vil de hjælpe andre familier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helle Jensen er ikke ordblind, men det er manden Kent og børnene Mathilde og Lucas. Det har givet udfordringer, men nu ved familien så meget om, hvordan man som ordblind lettere kan klare sig i en verden af ord og bogstaver, at de gerne vil samle andre familier med samme udfordringer i et ordblinde-netværk. Bredagerskolen er klar til at hjælpe.

Jelling: - Jeg synes, det var en meget stor ting at få at vide. Jeg følte mig på en eller anden måde dum, og jeg blev ked af det, fordi folk sagde til mig, at så var jeg dum.

Sådan fortæller Mathilde Jensen om dengang for to år siden, hvor hun fik at vide, at hun er ordblind. Siden fik også lillebror Lucas og far Kent konstateret det. Det har betydet, at familien Jensen, hvor mor Helle er den eneste ikke-ordblinde, har brugt lang tid på at blive klogere på, hvad det vil sige at være ordblind, og hvordan man nemmest muligt klarer sig gennem hverdagen med de hjælpemidler, man som ordblind har til rådighed.

Nu vil de starte et netværk på Bredagerskolen, hvor familier i samme situation som dem kan mødes og dele ud af erfaringerne.

- Os forældre kan hjælpe hinanden, give gode råd og komme med nye idéer, og så kan vi lære at bruge de hjælpemidler, som børnene får, siger Helle Jensen, der også tænker, at børnene skal med, så de kan lære hinanden tips og tricks om de mange hjælpeprogrammer, der findes til at læse højt, oversætte skilte og meget andet.

- Det kunne også være, at børnene selv lavede oplæg, hvor de viser os forældre, hvordan man skal gøre, siger Kent Jensen, der på sin telefon blandt andet viser, hvordan han kan få nyheder læst op og tage billeder af bøger, hvor alt tekst på billedet så automatisk oversættes til engelsk.

Det er et kæmpe problem for barnet, hvis forældrene ikke kan acceptere, at man er ordblind. Hjemme hos os er det blevet helt legalt, så vi kan godt grine af det, når nogen læser noget forkert.
Helle Jensen, initiativtager til ordblinde-netværk
Sammen med Bredagerskolen har forælderparret Helle og Kent Jensen arbejdet tre-fire måneder på at oprette et ordblinde-netværk, der første gang skal mødes tirsdag 22. januar. Foto: Yilmaz Polat
Sammen med Bredagerskolen har forælderparret Helle og Kent Jensen arbejdet tre-fire måneder på at oprette et ordblinde-netværk, der første gang skal mødes tirsdag 22. januar. Foto: Yilmaz Polat

Manglede svar

Ud over at blive klogere på hjælpemidlerne, så håber Helle Jensen, at et ordblinde-netværk kan give forældrene svar på nogle af de spørgsmål, der dukker op, når ens børn bliver erklæret ordblinde. Sådan havde Helle Jensen det nemlig selv.

- Som forældre synes vi, der mangler noget opfølgning, når man får at vide, at ens barn er ordblind. Vi var til et møde, hvor vi på 20 minutter får fortalt, hvad der er galt, og så kunne vi gå hjem og tænke over det. Her vil det være rart med noget opfølgning, for der kommer mange ting, som man vil spørge om. Nu fandt vi selv frem til svarene, men der kan være forældre, som ikke har ressourcer til det, og det er også en grund til, vi vil lave det her netværk, siger hun.

Ikke flov længere

Siden Mathilde Jensen blev erklæret ordblind er hun flyttet til Bredagerskolen, hvor hun går i 9. klasse. Desuden har hun været med på såkaldte teen-lejre med Ordblindeforeningen.

- Der er man kun sammen med andre ordblinde, så der kunne jeg åbne op, og nu er jeg ligeglad med, hvad folk siger. Her på skolen er jeg heller ikke længere flov over det, siger hun.

Bredagerskolen er også fuldt ud med på idéen om et netværk, der netop kommer til at skulle bruge skolen som samlingspunkt.

- Vi synes, det er super fedt, at et par forældre har taget initiativ til en netværksgruppe. Det betyder også, at vi som skole kan få en bedre dialog med forældrene til ordblinde elever, siger skoleleder Lance Luscombe.

Skal ikke føle sig specielle

Familien Jensen er da også ovenud tilfreds med Bredagerskolens indsats på ordblinde-området. Skolen går meget op i, at medarbejderne er trænet i at håndtere ordblindes udfordringer, og de har uddannet ordblinde elever til at være "ordblinde-agenter", som har særlig viden om hjælpeprogrammerne, så de kan hjælpe de andre elever.

- Og så har alle på skolen adgang til hjælpemidlerne. Alle har glæde af dem, og samtidig føler de ordblinde elever sig ikke specielle. Desuden bliver underviserne bedre til at kende programmerne, siger viceskoleleder Mette Hjelholt Nielsen.

Desuden stiller skolen også op til det første møde med deres læsevejleder, som vil fortælle de fremmødte om skolens indsats på området. Det første møde finder sted tirsdag 22. januar klokken 18.30 på Bredagerskolen, og Helle Jensen opfordrer til, at man tilmelder sig via skolens intrasystem.

Tre ud af fire i familien Jensen er ordblinde: Nu vil de hjælpe andre familier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce