DB-BA: Ingen familier er perfekte

Lotte Kirkeby. Foto: Lea Meilandt/Rosinante

DB-BA: Ingen familier er perfekte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Boganmeldelse: Lotte Kirkeby: "De nærmeste"

Bøger: Der er noget ved familier, der er trygt, og så er der noget, der er uhyggeligt. Lotte Kirkeby udforsker begge dele i sin romandebut, "De nærmeste", hvor tre voksne søskende mødes for at opløse deres barndomshjem, efter at forældrene er døde. Jeg-fortælleren, Anna, har desuden sine to teenagedøtre med, og sorgen over faderen og moderen blandes med følelsen af at miste børnene, der begynder at bevæge sig deres egen vej, og erkendelser af, at intet kan fastholdes.

Anna er fraskilt. Hendes søskende, Christian og Eva, har aldrig fået børn. De gamle forældre har til gengæld holdt sammen altid. Faderen er død af sygdom, moderen har selv valgt at følge efter.

I en bog på hendes natbord finder Anna et foto af dem, som søsteren har taget på deres 40-års bryllupsdag. De holder om hinanden og smiler. Bagpå har søsteren blandt andet skrevet: "I skal være stolte, fordi I har holdt hinanden ud, og fordi I har været tålmodige".

Men der er også andre billeder i Annas erindring - blandt andet af en til tider voldelig far og en mor, der har svært ved at vise kærlighed, og som bebrejder sin datter, at hun ikke er blevet i sit ægteskab. "Hun sagde altid, at vi skulle være blevet sammen. Vi var for nærtagende, og det nyttede ikke noget, når man var gift. Jeg skulle have holdt min mund, og han skulle have været bedre til at tilgive".

Måske har moderen ret. Måske ikke. Under alle omstændigheder leverer Lotte Kirkeby et udmærket portræt af nutidens familiemønstre, der på godt og ondt er i forandring. Indimellem bliver det for småt og navlepillende til min smag, og de mange spring i tid er også forvirrende og gør læsningen vanskelig. Men der er et væld af klare familieøjebliksbilleder, som mange nok vil kunne nikke genkendende til.

–-Lotte Kirkeby: "De nærmeste". 210 sider. RosinanteEr udkommet

Lotte Kirkeby: ?De nærmeste?. Foto: Rosinante
Lotte Kirkeby: ?De nærmeste?. Foto: Rosinante

DB-BA: Ingen familier er perfekte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce